به گزارش نفت دیلی، معاملات انواع فرآورده های پتروشیمی در بورس کالای ایران قانونمند و شفاف است و برنحوه معاملات و کشف واقعی قیمت ها در این بورس نظارت کامل دارد.
مدیر امور ناظران و تالارهای بورس کالای ایران ا اظهار کرد: کشف واقعی قیمت کالاها در بورس کالای ایران بر اساس تقابل منحنی های عرضه و تقاضا انجام می شود و اگر مدیریت عرضه و تقاضا به خوبی صورت گرفته باشد، قیمت کشف شده در بورس کالای ایران، عادلانه ترین قیمت خواهد بود.
عباس یعقوبی ادامه داد: در بخش مدیریت تقاضا، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سایتی به نام بهینیاب طراحی کرده و همه خریداران محصولات پتروشیمی از طریق این سایت به بورس کالا معرفی میشوند.
دبیر هیئت مدیره بورس کالا گفت: این سایت از بیش از یک سال پیش فعال شده و همه خریداران محصولات پتروشیمی از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت به بورس کالا معرفی میشوند.
وی ادامه داد: در بخش مدیریت عرضه نیز با توجه به مصوبه ستاد هدفمندی یارانهها همه شرکتهای پتروشیمی دولتی و خصوصی موظف به عرضه تولیدات در بورس کالا هستند و اگر این اتفاق تاکنون رخ داده بود، با افزایش حجم عرضه و فراوانی آن شاهد تعادل در بازار و کشف قیمتهای واقعیتر و دقیقتر میبودیم.
یعقوبی تصریح کرد: بر اساس مصوبه یادشده، عمده شرکت های پتروشیمی محصولات خود را به صورت کامل در بورس کالا عرضه نکرده اند، اما به تازگی با پیگیری از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، امیدواریم وضعیت عرضه از شرایطی مطلوب تر برخوردار شود.
وی با بیان این که بورس با استفاده از برخی ابزارهای تعریف شده، از نوسان شدید قیمت کالاها جلوگیری می کند، گفت: برای جلوگیری از نوسان های شدید ، بورس کالای ایران از محدوده نوسان قیمت پایه و مجاز استفاده می کند .
مدیر امور ناظران و تالارهای بورس کالای ایران درباره سازوکارهای بورس برای کشف قیمت واقعی یا هرگونه ممانعت از افزایش قیمت تصنعی محصولات پتروشیمی اظهار کرد: بورس کالای ایران با اعمال گزینه هایی مانند محدوده نوسان قیمت در زمینه کالاهای خاص و در مواردی که تقاضای واقعی بیشتر از عرضه باشد، مسیر کشف قیمت واقعی و تخصیص کالا را به سمت "تسهیم به نسبت" کــالا در قیمت کشف شده ســوق می دهد.
یعقوبی افزود: بورس بستری قانونی و موظف است شرایط واقعی عرضه و تقاضا را در بازار به طور شفاف نشان دهد و کمبود عرضه، کمبود واردات و افزایش صادرات برخی از شرکت ها (با توجه به نیاز داخلی) از چالش های اصلی عرضه نشدن یا کاهش عرضه برخی شرکت های پتروشیمی در بورس کالای ایران است.
وی درباره مزیت های بورس کالا گفت: شرکت های عرضه کننده در بورس کالای ایران از 10درصد معافیت مالیاتی برخوردارند.
یعقوبی گفت: بر اساس ماده 17 قانون توسعه ابزارهای مالیاتی جدید، خرید و فروش کالاهای پذیرفته شده در بورس های کالا که با رعایت مقررات حاکم بر آن بورس ها دادوستد می شوند، نیازی به برگزاری مناقصه یا مزایده و تشریفات مربوط به آنها را ندارد.
وی درباره شرکت های عرضه کننده محصولات پتروشیمی در بورس گفت: بخشی از عرضه های محصولات پتروشیمی در بورس کالا از سوی هلدینگ خلیج فارس و بخشی به طور مستقل از سوی شرکت ها و مابقی از سوی شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران عرضه می شود.
عملکرد مطلوب تالار صادراتی بورس کالای ایران
مدیر امور ناظران و تالارهای بورس کالای ایران در باره عملکرد تالار صادراتی بورس کالای ایران اظهار کرد: تالار صادراتی بورس کالای ایران بهترین ابزار کشف قیمت محصولات عرضه شده در آن برای صادرات به بازارهای جهانی است و هر آنچه در این تالار روی می دهد، بر شفافیت بیشتر بازار و نحوه معامله ها در بازار داخلی تاثیرگذار است.
دبیر هیئت مدیره بورس کالا گفت: در 7 ماه نخست امسال حدود 2 میلیون و یکصد و بیست هزار تن کالا در تالار صادراتی بورس کالای ایران معامله شده که محصولات نفتی و پتروشیمی مانند قیر، اکستراکت، روغن، متانول و گوگرد سهم عمده ای از این معاملات را به خود اختصاص داده اند.