به گزارش نفت ديلي ، هم اكنون بيش از 600 پروژه عظيم صنعتى در حوزه فعاليت شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب در زمينه نگهداشت توان توليد نفت، گاز و مايعات گازي فعال و در دست اجرا است.همچنين تعداد چاههايي كه پيش از انقلاب اسلامي در مدار توليد قرار داشتند، حدود 330 حلقه چاه بود كه هم اكنون 1545حلقه چاه فعال در ميدان هاي تحت نظارت اين شركت وجود دارد .
اين پروژه ها در گروه هاي مختلفي از جمله پروژه هاى مطالعات جامع مخازن هيدروكربورى، جلوگيرى از سوزاندن گازهاى همراه نفت، استحصال مايعات گازى و پروژه هاى مرتبط با انتقال نفت و گاز قرار دارند.
بر اساس اين گزارش، از ابتداي سال جاري تاكنون 3 كارخانه جديد نمكزدايي نفت خام در گستره عملياتي اين شركت تكميل و راه اندازي شده است؛ اين كارخانه ها شامل واحد نمكزدايي بينك به ظرفيت روزانه 50 هزار بشكه، واحد نمكزدايي كرنج و پارسي به ظرفيت 110 هزار بشكه و واحد نمكزدايي آبتيمور به ظرفيت 60 هزار بشكه هستند.
همچنين در اين مدت پروژه هاي توسعه واحد نمكزدايي مارون2 به ظرفيت 55 هزار بشكه و احداث تسهيلات فرآورشي در واحد نمكزدايي اهواز يك بنگستان به ظرفيت 55 هزار بشكه در روز تكميل و راه اندازي شدند.
شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با هدف ايجاد يك ميليون و 300 هزار بشكه ظرفيت فرآورش نفت نمكي طرح هاي مهمي در نيز در زمينه احداث و توسعه كارخانه هاي نمكزدايي تعريف و در دست اجرا دارد.
شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب از ابتداي سال جاري تا كنون موفق به تحقق 99.7 درصدي برنامه توليدي خود شده است . اين در حالي است كه رسيدن به 98 درصد اهداف برنامه هاي مصوب شركت ملى نفت ايران براى هر شركتي مورد پذيرش است.
گفتني است؛ ظرفيت توليد روزانه اين شركت، بيش از 3 ميليون بشكه نفتخام يعني 80 درصد نفت كشور است بيانگر آن است كه ميانگين توليد شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب از ابتداي سال جاري تا كنون به طور متوسط 3 ميليون و 10 هزار بشكه در روز بوده و مطابق با برنامه هاي پيش بيني شده براي آن محقق شده است.
همچنين در اين مدت به طور ميانگين روزانه 101 تا 105 ميليون متر مكعب گاز همراه و حدود 147 هزار بشكه مايعات گازي توليد و به مبادي مصرف ارسال شده است.
تعداد مخازن نفتي كه در حوزه مناطق نفتخيز جنوب پيش از پيروزي انقلاب اسلامي در مدار عمليات قرار داشت، 24 مخزن بود كه پس از انقلاب به 60 مخزن افزايش يافته است ؛ همچنين تعداد چاههايي كه پيش از انقلاب اسلامي در مدار توليد قرار داشتند، حدود 330 حلقه چاه بود كه هم اكنون يك هزار و 545 حلقه چاه فعال در ميدان هاي تحت نظارت اين شركت وجود دارد و از اين تعداد، يكهزار و 499 حلقه چاه نفتي و 47 حلقه چاه گازي است.
به دليل عوامل طبيعي چون تغييرات سطوح تماس در مخازن و بروز مشكل در چاه ها كه ناگزير است ،توليد نفت سالانه شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب حدود 320 تا 350 هزار بشكه كاهش پيدا ميكند كه به منظور جبران آن ، در طول سال حدود 70 حلقه چاه توسعه اي جديد حفاري و به همين تعداد از چاه هاي موجود تعمير مي شود .
لازم به ذكر است كه شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب همواره برنامه توليد خود را به ازاي چاههاي مورد نياز در برنامه هاي كوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت به مديريت برنامهريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران اعلام ميكند و اين مديريت نيز بر اساس اطلاعاتي كه از شركتهاي توليدي دريافت ميكند، برنامه جامع تأمين دكلهاي حفاري مورد نياز براي حفظ و نگهداشت توليد را طراحي و تدوين ميكند.
بر پايه اين گزارش، ميزان بار مالي طرح هاي سرمايه اي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در قالب طرحهاي پنج ساله حدود 150 تا 200 هزار ميليارد ريال است؛ همچنين هزينه جاري اين شركت سالانه حدود 15 هزار ميليارد ريال برآورد مي شود.
با توجه به اينكه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب در چهار استان كشور به وسعت حدود 400 هزار كيلومتر مربع فعاليت مي كند و 60 مخزن نفتي در گستره عملياتي اين شركت قرار دارد، بخش چشمگيري از ارز مورد نياز كشور و امنيت انرژي كشور از اين منطقه تامين مي شود.
بر اساس اين گزارش، در طي سال هاي اخير فعاليت هاي گسترده اي در زمينه اجراي پروژه هاي عام المنفعه در شهرها و روستاهاي واقع در حوزه عملياتي شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب انجام شده است كه اين پروژه ها در زمينه راهسازي، ايجاد زيرساخت ها، احداث بيمارستان و پلي كلينيك هاي تخصصي و فوق تخصصي، آبرساني به روستاها و احداث مجموعه هاي فرهنگي ورزشي و چندمنظوره است.
هم اكنون نيز، اجراي يكهزار و 200 پروژه عام المنفعه در 12 شهر استان نفت خيز خوزستان مصوب شده و در دست اقدام است و به تدريج پس از تامين اعتبار از سوي هيئت مديره شركت ملي نفت ايران به اجرا در ميآيد.
تعهدهاي وزارت نفت نيز در مصوبات سفرهاي استاني هيئت دولت به استان خوزستان 17 مصوبه است كه تعدادي از اين مصوبات مربوط به مناطق نفتخيز است كه از آن جمله، احداث چهار بيمارستان و تامين اعتبار طرح بيابان زدايي 200 هزار هكتار از اراضي استان در دست اجراست.
بر اساس اين گزارش،60 پروژه با هدف كاهش آلاينده هاي زيست محيطي در گستره عملياتي شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب در زمينه جلوگيري از سوزاندن نفت در گودالها، جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه نفت، جلوگيري از رها شدن پساب واحدهاي نمكزدايي و تزريق آنها در چاههاي دفعي و مديريت پسماند حفاري در حال اجرا هستند.
در شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب، حدود 32 هزار كيلومتر انواع خط لوله انتقال نفت و گاز وجود دارد و پروژههاي زيادي براي نوسازي و بهسازي اين خطوط تعريف شده كه از جمله اين موارد مي توان به نوسازي و بازسازي خط سراسري اهواز، آغاجاري، گچساران و گناوه به طول 250 كيلومتر و با اعتبار 3 هزار و 500 ميليارد ريال اشاره كرد.
همچنين طرح جامع بازرسي و تعميرات خطوط لوله با اعتبار 5 هزار و 300 ميليارد ريال در دستور كار است كه 30 زير پروژه براي آن تعريف و تاكنون يك هزار و 500 ميليارد ريال از آن هزينه شده است