کمیته ویژه بررسی تولید نفت از ذخایر نامتعارف در دبیرخانه اوپک تشکیل می شود
به گزارش نفت دیلی،نماینده ایران در هیئت عامل اوپک جزئیات توافق های وزیران نفت اوپک را در نشست ١٦٣ این سازمان، از جمله تشکیل کمیته ای برای مطالعه و بررسی رشد تولید شیل اویل، تشریح کرد.
سید محمد علی خطیبی طباطبایی اعلام کرد: در نشست ١٦٣ اعضای اوپک تصمیم گرفتند برای بررسی دقیق زوایای مختلف عوامل تاثیر گذار بر عرضه و تقاضای میان مدت به ویژه از سوی کشورهای غیر عضو اوپک و رشد تولید شیل اویل، کمیته ای تشکیل دهند و دبیرخانه نیز ساختارهای لازم برای تشکیل این کمیته را آماده سازد.
وی افزود: این کمیته وظیفه مطالعه و بررسی کامل وضعیت عرضه و تقاضای نفت در میان مدت به ویژه رشد تولید نفت خام از ذخایر نامتعارف و شیل اویل را بر عهده خواهد داشت.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک گفت: دبیرخانه قرار است ساختارهای این مطالعه را به نشست آینده وزیران نفت اوپک در ماه دسامبر ارائه دهد و پس از تصویب ساختار مطالعاتی، این کمیته به دقت شرایط عرضه و تقاضای بازار نفت را در میان مدت بررسی می کند.
خطیبی تصریح کرد: در نشست ١٦٣ اوپک یکی از اعضای این سازمان پیشنهادی را برای بررسی و تمرکز بر شرایط بازار نفت در میان مدت مطرح کرد و دیگر اعضا نیز از این پیشنهاد استقبال کردند.
وی گفت: تولید نفت خام از ذخایر نامتعارف و غیر عضو اوپک در حال افزایش است و در دو تا سه سال آینده با رشد قابل توجهی رو به رو خواهد بود که این می تواند شرایط بازار را تحت تاثیر قرار دهد.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک در ادامه تشریح نشست ١٦٣ اوپک اعلام کرد: کویت امسال ریاست دوره ای اوپک را بر عهده دارد اما به دلیل استعفای وزیر نفت پیشین کویت و انتصاب سرپرست جدید وزارت نفت این کشور چند روز پیش از نشست ١٦٣ این سازمان، نشست به ریاست عبدالباری العروسی، نایب رئیس و وزیر نفت و گاز لیبی و سخنرانی افتتاحیه وی آغاز شد.
خطیبی اعلام کرد: نایب رئیس اوپک در متن سخنرانی خود ضمن ارائه مطالبی درباره بازار نفت، از طرف اعضای اوپک به دلیل در گذشت هوگو چاوز، رئیس جمهور متوفی ونزوئلا به وزیر نفت این کشور تسلیت ویژه گفت، همچنین به نمایندگی از اعضای اوپک با دولت و ملت ایران به دلیل از دست دادن عده ای از هموطنانشان در زلزله های اخیر به شدت ابراز همدردی کرد.
تاکید وزیران اوپک بر ادامه تلاش کشورهای جهان برای کاهش انتشار گارهای گلخانه ای
خطیبی گفت: نخستین موضوع مورد بحث وزیران نفت اوپک در نشست پشت درهای بسته درباره محیط زیست بود، در این نشست گزارشی درباره نشست های جهانی محیط زیست و تغییرات اقلیمی جهان ارائه شد.
وی افزود: اهمیت مطالب مربوط به محیط زیست برای اعضای اوپک پس از پایان دوره پیمان کیوتو به تدریج در حال افزایش است، زیرا در این پیمان، کشورهای توسعه یافته متعهد شده بودند که از میزان انتشار گازهای گلخانه ای بکاهند و کشورهای توسعه یافته از این موضوع معاف شده بودند.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک تصریح کرد: در دوره جدید بحث هایی مطرح شده است که همه کشورها از جمله کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه و کشورهای جهان سوم باید در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده ها بکوشند و این تعهد الزامی از سال ٢٠٢٠ اجرایی می شود.
خطیبی گفت: قرار است پیش نویس هایی برای ملزم کردن همه کشورها به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در سال های ٢٠١٣، ٢٠١٤ و ٢٠١٥ آماده شود، از این رو اعضای اوپک برای تامین حفظ منافع خود و جلوگیری از تهیه پیش نویس هایی که به ضرر تولید کنندگان و صادر کنندگان نفت باشد، باید در این نشست ها حضور فعال داشته باشند.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران عنوان کرد: در نشست ١٦٣ اوپک بر حضور فعال همه کشورهای صادر کننده نفت در نشست های پیش رو محیط زیست و تغییرات اقلیمی تاکید شد و از اعضای اوپک خواسته شد تا با حضور فعال خود در این نشست ها از منافع ملی و منافع جمعی صادر کنندگان نفت، حمایت کنند.
وی افزود: هیچ کشوری با گفت و گوهای حفاظت از محیط زیست مخالفتی ندارد اما ما باید به گونه ای عمل کنیم که تعهدها و مصوبه ها هزینه زیادی به تولید کنندگان و صادر کنندگان نفت خام تحمیل نکند، در حالی که واضح است کشورهای صنعتی بزرگ ترین مصرف کنندگان نفت خام هستند و بیشترین میزان آلاینده ها را تولید می کنند.
بررسی روند همکاری اوپک با کشورهاو سازمان های خارج از اوپک
خطیبی افزود: در این نشست همکاری ها و مذاکرات اوپک با مصرف کنندگان و تولید کنندگان غیر عضو این سازمان از جمله اتحادیه اروپا، روسیه، چین و کشورهای تازه استقلال یافته اتحاد جماهیر شوروی پیشین بررسی شد و گزارش های مربوط به آن ها مطرح شد.
وی گفت: اعضای اوپک اعلام کردند در نشست سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز (جی یی سی اف) در مسکو از عبدالله سالم البدری، دبیرکل اوپک برای شرکت در این نشست به عنوان مهمان دعوت به عمل آمده است.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک عنوان کرد: همکاری های اوپک با گروه ٢٠ (G٢٠) نیز در این نشست بررسی شد و گروه ٢٠ از اوپک، آژانس بین المللی انرژی (IEA) و مجمع جهانی انرژی (IEF) خواسته است در باره سه موضوع «رویه کنونی اعلام قیمت های انرژی»، «شفافیت بازارهای انرژی» و «تشکیل بانک اطلاعاتی مشترک» یک مطالعه مشترک انجام دهند.
وی افزود: همچنین این سه سازمان قرار است به صورت مشترک گزارشی درباره حذف یارانه های انرژی غیر کارا ارائه دهند، بعضی از اعضای اوپک معتقدند که ما باید برای تامین منافع جمعی اوپک در تهیه این گزارش ها حضور فعال و موثر داشته باشیم.
خطیبی گفت: در همین حال عده ای نیز معتقد بودند که بحث یارانه های انرژی، موضوعی ملی است و این حق هر کشوری است که سیاست های انرژی خود را در داخل تنظیم و اجرا کند.
بررسی طرح دعاوی حقوقی مطرح شده علیه اوپک
خطیبی درباره دعاوی حقوقی اقامه شده علیه اوپک، گفت: اوپک در این باره حضور فعال و موثری داشته و توانسته است با استفاده از توان دبیرخانه و کشورهای عضو در برابر این دعاوی محکم ایستادگی کند.
وی اعلام کرد: در نشست ١٦٣ گزارش مربوط به موفقیت اوپک در این دعاوی حقوقی و صدور رای به نفع این سازمان ارائه شد.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک گفت: اوپک باید آمادگی خود برای رویا رویی با این دعاوی حقوقی را حفظ کند زیرا این بحث ها از گذشته وجود داشته است و همچنان ادامه خواهد داشت.
افت ٤,٨ میلیون بشکه ای تقاضای نفت خام کشورهای عضو او یی سی دی
خطیبی با اشاره به بخش های مختلف گزارش بازار نفت دبیرکل برای وزیران نفت اوپک گفت: در بخش نخست مشکلات اقتصادی به ویژه در کشورهای صنعتی و تاثیر رکود اقتصادی کشورهای صنعتی بر کشورهای صنعتی مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.
بر اساس گزارش اقتصادی و بازار نفت دبیرخانه پیش بینی می شود نرخ رشد اقتصاد جهانی برای سال جاری میلادی حدود ٣,٢ درصد افزایش یابد.
این گزارش می افزاید: انتظار می رود تقاضای جهانی نفت خام در سال ٢٠١٣ بیشتر از ٨٠٠ هزار بشکه در روز رشد نخواهد کرد و تا حدودی رشد تقاضا مشابه سال ٢٠١٢ خواهد بود.
خطیبی بر اساس آمارهای گزارش دبیرکل اوپک به وزیران نفت این سازمان در نشست ١٦٣، اعلام کرد: در بازه زمانی ٢٠٠٦ تا ٢٠١٣ تقاضای نفت خام کشورهای سازمان توسعه و همکارهای اقتصادی (OECD) نه تنها رشد نداشته بلکه در این دوره تقاضای نفت خام کشورهای عضو این سازمان با چهار میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه افت رو به رو بوده است.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک، اعمال سیاست های صرفه جویانه، تنوع در استفاده از منابع انرژی، رکود اقتصادی، نرخ بالای بیکاری و شرایط نابسامان اشتغال در کشورهای عضو او یی سی دی را از دلایل افت تقاضای نفت خام آن ها در این بازه زمانی هفت ساله بر شمرد.
وی افزود: بر اساس این گزارش در بازه زمانی هفت ساله، کل تقاضای جهانی نفت خام با پنج میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه افزایش رو به رو بوده است که روزانه ٣,٤ میلیون بشکه از چین، روزانه ١.٦ میلیون از دیگر کشورهای آسیایی، روزانه ٢.٢ میلیون بشکه از خاورمیانه، روزانه ٣.١ میلیون بشکه از دیگر کشورهای جهان بوده است.
خطیبی اعلام کرد: بر اساس گزارش بازار نفت دبیرکل در نشست ١٦٣ پیش بینی می شود عرضه نفت خام کشورهای غیر عضو اوپک در سال جاری یک میلیون بشکه افزایش یابد که با این شرایط بخش کامل رشد تقاضای ٢٠١٣ به کشورهای غیر عضو اوپک می رسد و اوپک سهمی از رشد تقاضای نفت نخواهد داشت.
رشد عرضه کشورهای غیر عضو اوپک در بازه زمانی ٢٠٠٦ تا ٢٠١٣
خطیبی بر اساس گزارش دبیرکل اعلام کرد: عرضه نفت خام کشورهای غیر عضو اوپک در بازه زمانی ٢٠٠٦ تا ٢٠١٣ با چهار میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه رشد همراه بوده است.
وی افزود: عرضه نفت خام کشورهای تازه استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی پیشین در دوره مورد بررسی روزانه یک میلیون و ٩٠٠ هزار بشکه، آمریکای لاتین یک میلیون بشکه، آمریکای شمالی روزانه ٣,٤ میلیون بشکه و دیگر کشورها غیر عضو اوپک روزانه ٠.٢ میلیون بشکه رشد داشته است.
نماینده ایران در هئیت عامل اوپک اعلام کرد: عرضه نفت خام کشورهای آمریکای شمالی در دوره مورد بررسی قابل توجه بوده است و پیش بینی می شود روند رشد عرضه نفت خام این منطقه در یک تا دو سال آینده همچنان ادامه داشته باشد.
وی افزود: عرضه نفت خام کشورهای اروپایی غیر عضو اوپک در دوره مورد بررسی روزانه ٢,٢ میلیون بشکه کاهش یافته است.
خطیبی با استناد به گزارش دبیرکل اوپک اعلام کرد: ذخیره سازی های نفت خام کشورهای مصرف کننده با افزایش رو به رو بوده است، ذخیره سازی های کشورهای عضو او یی سی دی در آوریل گذشته به دو میلیارد و ٦٨٩ میلیون بشکه رسیده است که برای پوشش ٥٩,٣ روز برای مصرف در آینده کافی است.
وی تصریح کرد: ذخیره سازی های کشورهای غیر عضو او یی سی دی در سه ماه نخست سال ٢٠١٣ به یک میلیارد و ٨٣٨ میلیون بشکه رسیده است.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک گفت: بر اساس تازه ترین منابع ثانویه تولید نفت خام اعضای اوپک در ماه آوریل روزانه ٣٠ میلیون و ٤٠٠ هزار بشکه بوده است که تنها روزانه ٤٠٠ هزار بشکه بالاتر از سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه بوده است.
مجموع تولید نفت خام کشورهای غیر عضو اوپک در آوریل ٢٠١١ روزانه ٤٠ میلیون و ١٤٨ هزار بشکه بوده است، در حالی که این رقم در آوریل ٢٠١٣ به روزانه ٤٢ میلیون و ٥٢ هزار بشکه رسیده است.
خطیبی اعلام کرد: بر اساس گزارش دبیرکل، تولید نفت خام آمریکا افزایش قابل توجهی رو به رو بوده است، تولید نفت این کشور از رقم روزانه ٨,٨ میلیون بشکه در آوریل ٢٠١١ به ١٠.٨ میلیون بشکه در آوریل ٢٠١٣ رسیده است.
تاکید اوپک بر رعایت سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه
خطیبی اعلام کرد: تقاضا برای نفت خام اعضای اوپک در سه ماه سوم سال جاری روزانه ٣٠ میلیون و ٤٠٠ هزار بشکه و برای سه ماه چهارم ٣٠ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه در روز بشکه پیش بینی شده است.
خطیبی با شاره به این ارزیابی ها اعلام کرد: به نظر می رسد با توجه به تقاضای موجود برای اوپک، بازارهای جهانی نفت خام متعادل است اما همچنان نگرانی برای قیمت ها وجود دارد زیرا بازار به سوی مازاد عرضه پیش می رود و ممکن است روند کاهشی ادامه داشته باشد و ما باید بازار را به دقت زیر نظر داشته باشیم.
وی با اشاره به تصمیم وزیران نفت اوپک برای تثبیت دوباره سقف تولید اعلام کرد: در نشست ١٦٣ اوپک از اعضای اوپک خواسته شد تا سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه را رعایت کنند زیرا بازار به نفت بیشتری نیاز ندارد.
تصمیم اوپک برای بررسی بیشتر شاخص های ارزیابی نامزد دبیرکلی اوپک
خطیبی گفت: گزارش تهیه شده به وسیله کمیته نمایندگان وزیران نفت اوپک درباره شاخص های ارزیابی نامزدهای دبیرکلی به نشست ١٦٣ این سازمان ارائه شد و پس از بررسی ها بعضی از اعضا با آن موافق بودند و بعضی دیگر خواهان بررسی و کار بیشتر روی این شاخص ها شدند.
وی تصریح کرد: قرار شد شاخص ها و معیارهای ارزیابی نامزدهای دبیرکلی اوپک مورد بررسی های بیشتری قرار گیرد و نتیجه ان به نشست ١٦٤ اوپک ارائه شود.