پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


سهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی افزایش یافت
تاريخ خبر: سه شنبه، 28 خرداد 1392 ساعت: 13:56

به گزارش نفت دیلی،همزمان با رشد و توسعه ایران اسلامی ، سهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی، منطقه و جهان رشد قبل توجهی داشته و افزون بر تامین کامل نیاز داخل کشورمان، امروز به عنوان یک قدرت مهم در صنعت پتروشیمی در سطح منطقه نقش آفرین است.

همزمان با پنجاه سالگی صنعت پتروشیمی این صنعت ارزش آفرین اکنون با نمایش اقتدار ملی و توانمندی‏ های داخلی، نقش تاثیر گذاری در اقتصاد کشوردارد.

امروز صنعت پتروشیمی ایران با شتاب گام های بلندی را بر می دارد و می توان گفت که این حرکت همسو با تحقق اقتصاد مقاومتی ( فرصت سازی از تحریم ها مبتنی بر دانش و استعدادهای داخل و توسعه همکاری با کشورهای دوست ) برای مقابله با  برخی فشارهای اقتصادی است.

بدون تردید صنعت پتروشیمی ایران به زودی به یکی از قطب های این صنعت در سطح منطقه و جهان تبدیل خواهد شد و ایران با توجه به این که موقعیت ممتازی در دسترسی به بازارهای هدف و دسترسی به آب‏های آزاد دارد مزیت های ویژه ای داردکه منجر به سهولت صادرات و کاهش هزینه‏ های حمل و نقل می‏ شود؛ افزون بر این با داشتن منابع غنی نفت و گاز، خوراک با قیمت منطقی و رقابتی برای واحدهای صنعت پتروشیمی مهیا است که این موارد از مزایای سرمایه‏ گذاری در این صنعت است.

ایران اکنون بیش از ٢٤ درصد از تولید پتروشیمی خاورمیانه را در دست دارد و با برنامه ریزی های انجام شده و همگام با بهره برداری از طرح های توسعه ای تا پایان برنامه پنجم توسعه سهم کشورمان به ٣٨ درصد خواهد رسید.

شرکت ملی صنایع پتروشیمی سال گذشته توانست حدود ٣٨ درصد از مجموع صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص دهد و تولید مجتمع های پتروشیمی نیز در منطقه خاورمیانه حدود ٢٥ درصد کل ظرفیت منطقه بود.

بر پایه این گزارش سهم تولید صنعت پتروشیمی ایران در منطقه خاورمیانه در سال ٨٤ حدود ١٦ درصد بود و خوشبختانه روند رو به رشد تولید موجب ارتقای جایگاه کشورمان در سطح منطقه شده است.

صنعت پتروشیمی ایران عملکرد مطلوب خود را در سال تولید ملی حمایت از کار و سرمایه ایرانی ادامه داده و در سال گذشته با استفاده از حداکثر توان داخلی در مجتمع های پتروشیمی در کل ٤١ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی تولید شد که ٢٨ میلیون تن آن قابل فروش بود و از این میزان ١٥ میلیون و ٨٠٠ هزار تن صادر و ١٢ میلیون و ٢٠٠ هزار تن به مصرف داخلی رسید.

ظرفیت نصب شده در مجتمع های پتروشیمی در سال گذشته از ٥٤ میلیون و ٥٠٠ هزار تن به ٥٧ میلیون و ١٠٠ هزار تن افزایش یافت و سهم محصولات پتروشیمی در صادرات محصولات صنعتی ٤٧ درصد بود  و در سال گذشته ١٥٦ هزار و ٩٣٣ میلیارد ریال فروش داخلی داشته ایم.

با برنامه ریزی های انجام شده در سال جاری سهم پتروشیمی ها در اقتصاد ملی نسبت به سال های پیشین پررنگ تر شده و با وجود اعمال تحریم های غرب علیه کشورمان، صنعت پتروشیمی در مسیر رشد و توسعه خود حرکت پرشتاب خود را ادامه می دهد.

آمارهای تولیدی در صنعت پتروشیمی روند رو به رشدی را نشان میدهد به طوری که در سال ١٣٨٤ سهم پتروشیمی در صادرات غیر نفتی ٢٢,٢ درصد بود که در سال ٩٢ پیش بینی می شود که این رقم به بیش از ٤٠ درصد برسد که رسیدن به این رقم با وجود محدودیت ها مطلوب ارزیابی می شود.

برنامه‌ریزی‌های پتروشیمی برای دستیابی به اهداف بلندمدت تعیین کننده خواهد بود و بازبینی سیاست‌گذاری‌های صنعت پتروشیمی، اجرای پروژه آینده‌نگاری، بهره‌گیری از تمام مزیت‌های کشور، تدوین طرح آمایش سرزمین و استقرار سامانه هوشمند کسب و کار، از جمله برنامه‌های پیش‌روی صنعت پتروشیمی است.

کارشناسان صنعت پتروشیمی بر این اعتقادند که عوامل کلیدی و تاثیرگذار بر صنعت پتروشیمی، به شرایط اقتصادی جهان، تحولات بازار انرژی، تحولات تکنولوژیک، گستره مناطق تولید، قیمت خوراک و دسترسی به آن و همچنین دسترسی به بازارهای مصرف ارتباط مستقیمی دارد و برای توسعه صنعت پتروشیمی ایران، باید تمامی این موارد تاثیر گذار بر توسعه صنعت پتروشیمی را مورد توجه قرار داد و راه‌حل‌های مناسبی برای آن ارائه کرد که در این مسیر، برنامه ریزی های گسترده ای انجام شده است.