پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


فعال شدن بورس نفت نمودي از ملي شدن صنعت نفت است
تاريخ خبر: شنبه، 7 اسفند 1389 ساعت: 13:37

 

به گزارش نفت ديلي ، معاون برنامه‌ريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت گفت: قطعا فعال شدن بورس نفت در مرحله اول بصورت منطقه‌اي و سپس بين‌المللي شدن آن مي‌تواند نمودي از ملي شدن صنعت نفت باشد تا اجازه ندهيم مصرف‌كنندگان به جاي ما بتوانند حداكثر درآمد را از اين صنعت كسب كنند.

محسن خجسته مهر؛ معاون برنامه‌ريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت اظهار داشت: براساس مصوبه هيات دولت قرار است كارگروهي متشكل از وزارت اقتصاد، بانك مركزي، وزارت امورخارجه و وزارت نفت به رياست وزارت اقتصاد تشكيل شود تا راه‌اندازي بورس نفت را هدايت كنند.

وي در پاسخ به پرسشي در خصوص زمان عرضه نفت خام در بورس گفت: بورس نفت در چند مرحله متشكل از بورس فرآورده‌هاي نفتي و نفت خام راه‌اندازي مي‌شود كه در اين مرحله (12 فروردين سال 90) طبعا بورس فرآورده‌هاي نفتي مي‌تواند در اولويت قرار بگيرد.

معاون برنامه ريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت اضافه كرد: همه محصولات پتروشيمي و حلال‌ها در حال حاضر در بورس عرضه مي‌شوند و خوشبختانه VB و لوب كاست نيز به تازگي وارد بورس شده است؛ ما اعلام كرده‌ايم آمادگي كامل داريم نفت كوره را وارد بورس كنيم و مشكلي از اين بابت نداريم.

وي با بيان اينكه بطور كلي اگر وزارت اقتصاد زير ساخت‌ها را آماده كند وزارت نفت هيچ مشكلي در عرضه فرآورده‌ها و به تبع آن عرضه نفت خام در بورس ندارد، تصريح كرد: البته مواردي هست كه وزارت اقتصاد به عنوان متولي راه‌اندازي بورس نفت بايد آن را لحاظ كند كه طبعا در دستور كار آنها قرار خواهد داشت چنانكه در بعضي موارد بايد بسترهاي قانوني فراهم شود.

خجسته مهر افزود: در خصوص عرضه نفت خام در بورس به مقررات خاصي نياز است كه بايد مواردي كه تاكنون وجود نداشته است روشن شود؛ يكي از اين موارد اين است كه مشخص شود با چه ارزي قرار است اين‌ معاملات انجام شود.

وي با تاكيد بر اينكه به لحاظ حقوقي همه بسترهاي لازم بايد توسط وزارت اقتصاد ايجاد شود، تصريح كرد: به هر حال اين كار به يك شبكه مالي نياز دارد تا براساس آن مشخص شود معاملات با چه ارزي انجام مي‌شود چرا كه اين معاملات لزوما داخلي نخواهد بود و بعد بين‌المللي خواهد داشت.

وي در ادامه در پاسخ به پرسشي در خصوص دليل ارائه نشدن نفت كوره در بورس با وجود اعلام پذيرش آن در مهرماه توسط بورس كالا اظهار داشت: ما اعلام كرده‌ايم هيچ مشكلي در عرضه نفت كوره نداريم و هر زماني كه آنها اعلام كنند و شرايط لازم را فراهم كنند ما اين محصول را عرضه خواهيم كرد.

معاون برنامه ريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت با بيان اينكه از ارائه فرآورده‌هايي چون VB و لوب كات استقبال كرده‌ايم چنانكه VB در بورس عرضه شده و مشكلي در اين زمينه وجود ندارد، اضافه كرد: اميدواريم مسئولان بورس و وزارت اقتصاد مقدمات لازم را فراهم كنند تا ديگر فرآورده‌ها به بورس عرضه شود.

خجسته‌مهر همچنين در پاسخ به پرسشي در خصوص آمادگي وزارت نفت براي تغييرات ساختاري در صورت نياز براي عرضه نفت خام در بورس تاكيد كرد: ما تابع قانون هستيم. در حال حاضر عرضه نفت و مكانيزم و شيوه‌هاي فروش نفت در كشور براساس قانون و مقررات انجام مي‌شود و ما طبق آن عمل مي‌كنيم و طبعا اگر قانون و مقررات در اين زمينه تغيير كند باز هم ما طبق قانون و مقررات جديد عمل خواهيم كرد و مشكلي نخواهيم داشت.

معاون برنامه‌ريزي وزارت نفت در زمينه تاثير نقشه راه همكاري ايران و روسيه بر راه‌اندازي بورس نفت اظهار داشت: ما با روسيه همكاري‌هاي زيادي داريم و تمام اين همكاري‌ها بويژه در بخش انرژي برجسته است؛ چنانكه ما در وزارت نفت نقشه راه همكاري ها را با روسيه را تدوين كرديم.

وي با بيان اينكه اين نقشه راه توسعه ميادين نفتي را هم شامل مي‌شود، افزود: در بخش‌هاي پتروشيمي و استفاده از تكنولوژي‌هاي ميني LNG نيز تفاهم‌نامه‌هايي داريم؛ در خصوص ازدياد برداشت و براي مطالعات مربوط به روش‌هاي آن نيز هيات‌هاي مختلفي از روسيه به ايران وارد شده‌اند و هيات‌هايي نيز از ايران به روسيه رفته‌اند.

وي اضافه كرد: در خصوص توسعه يكي از ميادين نفتي كشور، روس‌ها براي سرمايه‌گذاري اعلام آمادگي كرده‌اند و مذاكراتي با آنها انجام شده است.

خجسته‌مهر تصريح كرد: در مجموع نقشه راه انرژي با روسيه وجود دارد و اگر بورس نفت راه‌اندازي شود روسيه مي‌تواند نقش مناسبي را در فعال شدن اين بورس بازي مي‌كند؛ اين بورس در مرحله اول مي‌تواند بصورت منطقه‌اي مطرح شود و با منطقه‌اي شدن آن بايد قبول كنيم اين بورس بين‌المللي نيز خواهد شد.

وي در ادامه تاكيد كرد: فعال كردن بورس نفت ايده استراتژيك رئيس جمهور بوده است و ما در وزارت نفت ايده‌هاي استراتژيك رئيس جمهور را در خصوص نفت و گاز پيگيري مي‌كنيم.

وي افزود: نظر رئيس جمهور اين است كه نفت بايد به معناي واقعي ملي شود و سياست رئيس جمهور كه وزارت نفت آن را دنبال مي‌كند آن است كه بتوانيم حداكثر منافع را از اين منابع خدادادي كسب كنيم.

معاون برنامه‌ريزي وزير نفت با تاكيد بر اينكه ملي شدن صنعت نفت بايد به معناي كامل تحقق پيدا كند، اضافه كرد: بايد مسيرهاي ديگري را بپيماييم كه ملي شدن كامل صنعت نفت را محقق كنيم كه از جمله مصاديق آن تحقق حداكثر منافع حاصل از نفت براي مردم ايران است.

وي تصريح كرد: قطعا فعال شدن بورس نفت در مرحله اول بصورت منطقه‌اي و سپس بين‌الملل شدن آن مي‌تواند نمودي از ملي شدن صنعت نفت باشد تا ما اجازه ندهيم مصرف‌كنندگان به جاي ما بتوانند حداكثر در آمد را از اين صنعت كسب كنند.

خجسته‌مهر با بيان اينكه امروز مصرف كنندگان و متقاضيان نفت درآمد بسيار بيشتري از توليد كنندگان نفت دارند تاكيد كرد: آنها حداكثر ماليات را از نفت و انرژي دريافت مي‌كنند و از طرف ديگر حداكثر درآمد را از فروش تكنولوژي‌هاي نفتي به كشورهاي نفت خيز كسب مي‌كنند، اما ما بايد كاري كنيم كه حداكثر منافع نصيب توليد كنندگان نفت شود.

وي در ادامه اظهار داشت: بورس قطعا شرايطي خواهد داشت كه بتواند بين‌المللي شود و همه توليد كنندگان و عرضه كنندگان بتوانند با شرايط مطلوبي در آن حضور داشته باشند.

خجسته مهر با بيان اينكه زماني كه مي گوييم بورس بايد راه‌اندازي شود به معناي فراهم كردن همه شرايط است، افزود: اين براي ايران يك ابتكار فعالانه است و مي‌تواند علاوه بر منافعي كه براي كشورمان دارد براي كشورهاي منطقه نيز منافع زيادي داشته باشد.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت بر منايع هيدروكربوري وزير نفت تصريح كرد: با راه‌اندازي اين بورس انحصار از بعضي مناطق دنيا سلب مي‌شود و اميدواريم بزودي بورس نفت ايران بتواند به عنوان يك بورس مبنا و قابل قبول در سطح بين‌المللي مطرح شود؛ بطوريكه در آينده بورس نفت ايران به عنوان يكي از شاخص هاي قيمت‌گذاري نفت مورد ارجاع قرار بگيرد.

وي با بيان اينكه قطعا بايد شاخص‌هاي مطلوبي را در راه‌اندازي بورس تعريف كنيم، افزود: وزارت اقتصاد وظيفه اصلي را در اين حوزه بر عهده دارد و ما هم به طور جدي به آنها كمك خواهيم كرد.