به گزارش نفت دیلی،بر اساس تصمیم شرکت ملی نفت ایران در نشست تخصصی بررسی وضعیت فروش گازهای همراه، مقرر شد با تدوین آیین نامه فروش گازهای همراه نفت زمینه مناسب برای فعالیت بخش خصوصی در این حوزه فراهم شود.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در این نشست با بیان اینکه هم اکنون بیشترین میزان گازهای همراه در مناطق خارگ و برخی مناطق غرب کارون سوزانده می شود، افزود: گازهایی نیز به صورت پراکنده در مناطق مختلف عملیاتی در حال سوختن است که تصمیم گیری برای جمع آوری آنها اجتناب ناپذیر است.
عبدالمحمد دلپریش، با اشاره به بند ١٥-٣ قانون بودجه سال جاری مبنی بر مجاز بودن وزارت نفت به فروش گازهای همراه تولیدی و صرف درآمد آن در فعالیت های زیست محیطی، افزود: بر اساس این بند از قانون، وزارت نفت اجازه دارد از طریق شرکت های دولتی تابعه ذیربط، درآمد حاصل از مزایده فروش گازهای تولیدی همراه نفت را از همه میدان های نفتی ایران که در حال حاضر سوزانده می شود، بر مبنای قیمت پایه یک سوم قیمت گاز طبیعی تصفیه شده تحویلی به صنایع، صرف طرح های حفاظت محیط زیست در شرکت های تابعه کند.
دلپریش با بیان اینکه در این زمینه، استقبال خوبی از سوی فعالان بخش خصوصی انجام شده است، افزود: با وجود تصریح قانون در زمینه فروش گازهای همراه نفت و استقبال بخش خصوصی، تاکنون اقدام قابل توجهی در این زمینه انجام نشده است.
قرارداد فروش گازهای همراه نفت میدان نفت شهر نهایی می شود
معاون امور سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران در این نشست از در دستور کار قرار گرفتن قرارداد فروش گازهای همراه نفت منطقه نفت شهر خبر داد و گفت: مذاکره ها با شرکت خصوصی متقاضی، در این زمینه انجام شده است و به زودی قرارداد فروش گازهای همراه این میدان نهایی می شود.
عزت اله زارعی هنزکی همچنین از انجام کارهای مطالعاتی برای بررسی فروش گازهای همراه نفت در منطقه چشمه خوش خبر داد و گفت: اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، تلاش های گسترده ای برای به نتیجه رسیدن فروش گازهای همراه نفت انجام داده که قابل تقدیر است.
نیاز به ٨ میلیارد دلار منابع مالی برای جمع آوری گازهای همراه نفت
معاون نظارت بر بهینه سازی مصرف انرژی و ارزشیابی طرح ها در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران نیز به چالش های موجود در زمینه فروش گازهای همراه نفت اشاره و تصریح کرد: اولویت تولید نفت، پراکندگی جغرافیایی گازهای همراه، تغییر شرایط و مشخصات گازها در طول زمان و اقتصادی نبودن برخی پروژه ها، منجر به تاخیر در اجرای طرح های پیش بینی شده در حوزه فروش گازهای همراه نفت شده است.
عبدالرضا اسدی با اشاره به هشت میلیارد دلار منابع مالی مورد نیاز برای جمع آوری همه گازهای همراه از میدان های نفتی، ادامه داد: از آنجا که این گازها کاربرد زیادی دارند، جلوگیری از اتلاف آنها باید به طور جدی در دستور کار قرار گیرد.
مخاطرات فلرها؛ از اتلاف انرژی تا خسارات زیست محیطی
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این نشست، با اشاره به اینکه هم اکنون به طور متوسط روزانه ٤٠ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت سوزانده می شود، تصریح کرد: این موضوع از دو جهت، منافع ملی ما را خدشه دار کرده است به طوریکه از سویی سوزاندن گازهای همراه نفت، در حکم اتلاف و هدررفت انرژی هایی است که می تواند در زمینه های مختلف، به صنعت نفت یاری برساند و از طرف دیگر، سوزاندن گازهای همراه نفت، مخاطرات زیست محیطی قابل توجهی دارد.
شمس اله بهمئی از بررسی این موضوع در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: با توجه به تاکید وزیر نفت بر ضرورت ساماندهی گازهای همراه نفت، بهتر است برای ورود بخش خصوصی به این عرصه، فعالیت بیشتری انجام تا انگیزه کافی برای حضور این بخش بیش از پیش فراهم شود.
تاکید بر ضرورت تدوین آیین نامه چگونگی فروش گازهای همراه نفت
رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه با اشاره به اهمیت فراوان لزوم خاموشی فلرها تاکید کرد: بخش عمده ای از گازهای همراه، قابلیت کاربری دارند و لازم است مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، هرچه زودتر آیین نامه ای برای تعیین چگونگی فروش گازهای همراه نفت به بخش خصوصی تنظیم کند.
علی شمس اردکانی گفت: خوشبختانه وزیر نفت نیز بر این امر، تاکید ویژه ای دارد و در صورتی که برای اجرای قانون، اراده داشته باشیم، تحقق هدف خاموشی فلرها دور از دست نیست.
بر پایه این گزارش، در این نشست که با حضور عبدالمحمد دلپریش؛ مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، عزت اله زارعی هنزکی؛ معاون سرمایه گذاری این شرکت، سورنا ستاری؛ رییس پژوهشگاه صنعت نفت، جمعی از مدیران و کارشناسان برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، شمس اله بهمئی؛ سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و علی شمس اردکانی؛ رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، نمایندگانی از شرکت های خصوصی فعال که متقاضی سرمایه گذاری در زمینه جمع آوری گازهای همراه نفت شرکت ملی نفت ایران هستند، نیز حضور داشتند.
نشست بررسی وضعیت فروش گازهای همراه نفت در میادین شرکت ملی نفت ایران به میزبانی مدیریت برنامه ریزی تلفیقی این شرکت چهارشنبه (١٠ مهر) برگزار شد.