پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


توان ساخت ٤٥ درصد تجهیزات دکل حفاری در داخل وجود دارد
تاريخ خبر: سه شنبه، 5 آذر 1392 ساعت: 14:26

به گزارش نفت دیلی، رئیس جهاد دانشگاهی با تاکید بر این که ضرورتی ندارد که طراح دکل، سازنده همه ماشین آلات آن باشد، گفت: هم اکنون به ٤٥ درصد توان داخل برای ساخت تجهیزات مورد نیاز دکل حفاری دست یافته ایم.

حمیدرضا طیبی در میزگرد تخصصی "بررسی چالش ها و فرصت های ساخت داخل دکل های حفاری" تصریح کرد: سازنده دکل با توجه به منافع، می تواند تجهیزات دکل را نیز بسازد ولی ضرورتی ندارد که حتما طراح دکل، سازنده همه ماشین آلات آن باشد، بلکه طراح باید بتواند از همه ماشین آلات استفاده کند و با توجه به ابعاد و وزن سازه ها آنها را روی دکل جانمایی و سپس طراحی و نصب کند.

رئیس جهاد دانشگاهی گفت: طراح دکل باید در زمینه ساخت مست (mast)، ساب استراکچر و (sub structure) در قدرت های مختلف با توجه به ماشین آلاتی که روی آن قرار می گیرد (برای بارهایی که در حالت های مختلف به دکل وارد می شود) توانمند باشد، همچنین جانمایی ماشین آلات را نیز انجام دهد، تا با هماهنگی ایجاد شده میان این اجزا عملیات حفاری در قدرت های مختلف نیاز از ٧٠٠ تا ٢٠٠٠ انجام شود.

وی با بیان این که هم اکنون به ٤٥ درصد توان داخل برای ساخت تجهیزات دست یافته ایم، گفت: این مهم بسیار باارزش است و هم اکنون در مذاکره با شرکت های داخلی برای تامین دکل  باید روی قیمت، زمان و کیفیت ساخت تاکید شود.

چالش ها و فرصت های ساخت داخل دکل حفاری 8

طیبی با اشاره به فعالیت سه مجموعه سازنده دکل در کشور گفت: مجموعه فجر سپاسی یکی از مراکز توانمند در ساخت دکل حفاری است که با تعمیر دکل و مهندسی معکوس فعالیت خود را آغاز کرد و سه دستگاه مست و ساب استراکچر را نیز ساخت.

رئیس جهاد دانشگاهی افزود: جهاد دانشگاهی نیز یکی دیگر از مراکز فعال در زمینه ساخت دکل حفاری است که بر اساس قراردادی که میان وزارت نفت و جهاد دانشگاهی بسته شد در مرحله اول ساخت پنج دستگاه دکل به این مجموعه دانشگاهی واگذار شد ولی با توجه به تصمیم های گرفته شده این تعداد به سه دستگاه کاهش یافت.

طیبی تصریح کرد: هدف جهاد دانشگاهی در ساخت دکل، دستیابی به دانش فنی بود که برای دستیابی به این مهم با وجود تشکیل تیم طراحی، هیچ مرجعی وجود نداشت که طراحی دکل این مرکز ر ا تایید کند و در این زمینه به یک مثال حل شده صحیح نیاز داشتیم که طراحی را با آن چک کنیم.

وی افزود: بنابراین با شرکت های چینی وارد مذاکره شدیم و قرار شد در برابر خرید ٦٠ درصد تجهیزات از آنها، نقشه ها و مراحل ساخت دکل را (که دارای گواهینامه٧API هستند) در اختیار ما قرار دهند، در نهایت دکل ساخته شده مورد تایید شرکت چینی ارائه دهنده مراحل ساخت قرار گرفت و به این ترتیب وارد باشگاه دکل سازان دنیا شدیم.

تدوین نقشه راه ساخت دکل های حفاری

طیبی با اشاره به تدوین نقشه راه ساخت دکل های حفاری گفت: از سه سال پیش فعالیت خود را برای تدوین نقشه راه ساخت دکل های حفاری آغاز و توانمندی کشور در زمینه ساخت دکل ها و قطب های علمی و دانشگاهی را  شناسایی کردیم.

رئیس جهاد دانشگاهی افزود: با تدوین نقشه راه ساخت دکل های حفاری و تعامل بیشتر قطب های علمی و مراکز دانشگاهی با صنعت نفت در سال ٩١، ساخت ١٤ دکل حفاری با تشکیل کنسرسیومی به جهاد دانشگاهی واگذار و قرار شد با تجمیع توانمندی های داخلی این دکل ها ساخته شود.

طیبی افزود: بر اساس این قرارداد قرار شد با ساخت چهار دستگاه Rotary Table ,Draw Works ,Top, Mud Pump Drive از ٣٥ درصد توان ساخت داخل به ٥٦ درصد دست یابیم.

وی افزود: تاپ درایو ساخت شرکت تایکو در شرکت ملی حفاری با حفر یک چاه کامل تاییدیه دریافت کرد همچنین در مورد سه قطعه دیگر یعنی ماد پمپ، روتاری تیبل و دراورکس توافق بر این بود که در صورتی که این شرکت ها موفق به ساخت قطعات مورد نظر براساس مشخصات شرکت ملی حفاری شدند پس از تست آنها در حفر یک چاه، تاییدیه کار دریافت کنند و به عنوان ساخت داخل پذیرفته شوند.

طیبی تصریح کرد: در صورتی که ساخت داخل تجهیزات اصلی دکل مورد تائید شرکت ملی حفاری قرار نمی گرفت، قرار بود در بدترین حالت برای ساخت ١٤ دستگاه دکل با یک شرکت خارجی قرارداد ساخت همراه با انتقال تکنولوژی بصورت CBU,CKD,SKD امضا شود و جهاد دانشگاهی تنها نظارت بر انتقال تکنولوژی داشته باشد تا با این اقدام به  ٧٠ درصد توان ساخت برسیم؛ ضمن آنکه دنیا همه این مسیر را برای دستیابی به توانمندی در ساخت دکل حفاری پیموده اند.