پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


توانمندی ساخت دکل حفاری در داخل با کیفیت بالاتر از مشابه خارجی
تاريخ خبر: سه شنبه، 5 آذر 1392 ساعت: 14:29

به گزارش نفت دیلی،  معاون مدیرعامل سازمان صنایع دفاع در امور پروژه های صنعتی با تاکید بر توانمندی بخش خصوصی برای ساخت سالانه ١٠ دستگاه دکل حفاری گفت: توان ساخت دکل های حفاری با کیفیتی بالاتر از دکل های چینی در داخل کشور وجود دارد.

محمدحسین موسوی در میزگرد تخصصی "بررسی چالش ها و فرصت های ساخت داخل دکل های حفاری" با اشاره به توانمندی بخش داخلی در تامین تجهیزات صنعتی گفت: دکل دریایی تجهیزاتی که در داخل کشور نتوان آن را در داخل ساخت، ندارد و بر اساس وندورلیست هم اکنون به ٤٥ درصد توان داخل برای ساخت دکل حفاری دست یافته ایم؛ ضمن آنکه قابلیت ساخت ٧٠ درصد تجهیزات دکل ها در داخل کشور وجود دارد.

معاون مدیر عامل سازمان صنایع دفاع در امور پروژه های صنعتی تاکید کرد: با همکاری سایر بخش های خصوصی از جمله، انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت و جهاد دانشگاهی توان ساخت سالانه ١٠ دستگاه دکل حفاری در کشور وجود دارد، به گونه ای که یک سال پس از انعقاد قرارداد قادر خواهیم بود دکل مورد نیاز را تحویل کارفرما دهیم.

چالش ها و فرصت های ساخت داخل دکل حفاری 13

موسوی افزود: در زمینه کیفیت تجهیزات بکار رفته در ساخت دکل های حفاری نیز با وجود سیستم نظارتی فنی، امکان تست و تایید کیفیت تجهیزات ایجاد می شود و هم اکنون قادر هستیم دکل های حفاری را با کیفیتی بالاتر از دکل های چینی بسازیم.

معاون مدیرعامل سازمان صنایع دفاع در امور پروژه های صنعتی با اشاره به اعلام معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت مبنی بر وجود ٨٠٠ میلیارد تومان اعتبار برای بومی سازی تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، گفت: بر اساس قانون، یک درصد از بودجه طرح های توسعه برای انتقال دانش فنی و بومی سازی تجهیزات در نظر گرفته شده است؛ سوالی که اینجا مطرح می شود این است که چه میزان از این مبلغ به بخش خصوصی برای انجام مهندسی معکوس روی نمونه، انجام آنالیز و تست ای پی آی در زمینه ساخت دکل پرداخت شده است.

موسوی تاکید کرد: با تجمیع توانمندی بخش خصوصی و دولتی در زمینه ساخت دکل های حفاری خشکی و دریایی به توانمندی لازم دست خواهیم یافت، هم اکنون چالش اصلی ما نگاه مدیران است که منجر شده پس از گذشت ٣٠ سال از انقلاب با وجود این که یکی از قطب های مهم تامین انرژی جهان هستیم، همچنان وارد کننده دکل از چین باشیم.

وی تصریح کرد: در صورت همکاری مشترک میان شرکت ملی نفت ایران و سایر بخش های توانمند خصوصی در مدت دوسال به سازنده دکل های حفاری در بخش خشکی و دریایی تبدیل خواهیم شد. به عنوان نمونه جهاد دانشگاهی پس از گذشت دو سال فعالیت برای ساخت تاپ درایور، موفق به ساخت این دستگاه برای دکل های حفاری شده و پس از یک سال فعالیت تاییدیه آن را دریافت کرده است.

 معاون مدیرعامل سازمان صنایع دفاع در امور پروژه های صنعتی تصریح کرد: هم اکنون به قدرت طراحی سازه های مختلفی مانند طراحی موشک های سفینه بر دست یافته ایم که بسیار پیچیده تر از ساخت دکل حفاری است؛ مشکل اینجاست که تاکنون در زمینه ساخت دکل تصمیم جدی گرفته نشده است. به عنوان نمونه با وجود برگزاری جلسه های متعدد کاری با بخش خصوصی برای ساخت ١٤ دکل حفاری و با گذشت یک سال و نیم از زمان انعقاد قرارداد ساخت این دکل ها، تا کنون این اقدام عملیاتی در این زمینه انجام نشده است ولی در مقابل برای خرید دکل از خارج با شتاب عمل می شود.

موسوی با اشاره به انتقاد مسئولان وزارت نفت از قانون برگزاری مناقصات برای حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت گفت: وزارت نفت می تواند نمونه تحقیقاتی ساخت قطعه و تجهیز مورد نظر را در مرحله تحقیقاتی، خارج از مناقصه به یک شرکت واگذار کند و پس از تایید نمونه مورد نظر می توان آن را در مناقصه بعدی شرکت داد.

بر پایه این گزارش، قانون برگزاری مناقصات شامل ٣٠ بند است و تنها در بند "د" ماده ٢٠ آن، آورده شده است که "در مناقصات‌ بین‌المللی‌، مناقصه‌گران‌ داخلی‌ نسبت‌ به‌ مناقصه‌گران‌ خارجی‌ترجیح‌ دارند".

وی تصریح کرد: در زمان وزارت رستم قاسمی، وزیر نفت سابق، و با اختیارات خاصی که برای توسعه فازهای پارس جنوبی وجود داشت، با ترک تشریفات مناقصه، خریدهای مورد نیاز برای پارس جنوبی انجام شد، بنابراین در صورتی که بخواهیم ساخت داخل را توسعه دهیم می توانیم با روش های قانونی کار را ادامه دهیم.

معاون مدیرعامل سازمان صنایع دفاع در امور پروژه های صنعتی با تاکید بر توان داخل برای ساخت داخل تجهیزات دکل گفت: توانمندی طراحی، تحلیل سازه دکل حفاری در مجموعه فجر شیراز وجود دارد ولی با توجه به این که مواد اولیه ساخت دکل ها با واسطه وارد کشور می شود ٢٠ تا ٢٥ درصد تعرفه شامل آنها می شود ولی در صورتی که تیراژ کالاهای درخواستی بالا باشد می توانیم کالای مورد نیاز را مستقیم وارد کنیم.

وی افزود: با افزایش سفارش ساخت دکل های حفاری، هزینه سازنده ١٥ تا ٢٠ درصد کاهش خواهد یافت؛ ضمن آنکه نیروی کار سازنده دکل در داخل کشور ارزانتر از کشور چین است.

موسوی با اشاره به فعالیت مجموعه فجر سپاسی در ساخت دکل حفاری، گفت: فعالیت های این شرکت با بازسازی چهار دکل آسیب دیده شرکت ملی حفاری آغاز شد و سه سازه کامل حفاری نیز در این مجموعه ساخته شد و در نهایت دو دستگاه دکل حفاری ٣٥ و ٢٦ با حدود ٤٠ درصد ساخت داخل با تایید شرکت ملی حفاری ساخته شده که از ٢٣ میلیون یورو هزینه خرید تجهیزات این دکل ها، ١٣,٥ میلیون یورو از خارج از کشور تهیه و مابقی تجهیزات از منابع داخلی تامین شد.