پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


اعتراض برخي مشتركان گاز خانگي به نحوه محاسبه مصرف در قبوض جديد
تاريخ خبر: دوشنبه، 16 اسفند 1389 ساعت: 09:54

به گزارش نفت ديلي ، مصرف كنندگان گاز در بخش خانگي با دريافت اولين قبوض گاز مصرفي خود پس از اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها، با توجه به افزايش قابل توجه بهاي گاز، نسبت به چگونگي محاسبه مصرف دچار سردرگمي شده و اين موضوع اعتراض بخشي از مشتركان را بدنبال داشته است .

مصرف گاز طبيعي در كشور از ابتداي قرارگرفتن آن در سبد انرژي ، بهينه نبوده و يكي از دلايل آن پايين بودن قيمت پرداختي از سوي مصرف كنندگان و بالابودن حجم يارانه پرداختي از سوي دولت بوده است.

تراز توليد و مصرف گاز طبيعي در كشور ، به ويژه در فصل سرد سال ، هميشه در شرايط نگران كننده اي بوده و احتمال پيشي گرفتن مصرف از توليد در اين دوره از چالش هاي عمده صنعت گاز كشور به شمار مي رود.

جمهوري اسلامي ايران با مصرف روزانه بيش از 500 ميليون متر مكعب گاز در زمره كشورهاي بزرگ مصرف كننده گاز جهان به شمار مي رود و اين ميزان مصرف گاز به تنهايي معادل مصرف گاز چند كشور اروپايي است.

دولت دهم در راستاي گسترش عدالت، قانون هدفمند كردن يارانه ها را با هدف بهينه سازي مصرف انرژي در كشور اجرا كرد كه در نتيجه آن مشتركان پر مصرف مي بايست هزينه واقعي مصرف خود را بپردازند.

اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها از روز 28 اذرماه سال جاري به صورت رسمي از سوي رييس جمهوري اعلام شد.
شركت ملي گاز ايران در راستاي اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها ، بهاي گاز مصرفي مشتركان خانگي را با توجه به تقسيم بندي هاي اقليمي و به صورت دامنه مصرف محاسبه مي كند.

هر چند نحوه محاسبه بهاي گاز مصرفي پيشتر از سوي مراجع مرتبط اطلاع رساني شده بود، اما مشتركان با دريافت اولين قبض گاز پس از اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها ، نسبت به چگونگي محاسبه انجام شده دچار حيرت شدند و اعتراض هايي نيز داشتند.

براي مثال بهاي گاز مصرفي يك مجتمع 12 واحدي قبل از اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها 90 هزار تومان بوده و با اجراي اين قانون به 350 هزار تومان افزايش يافته است .

درنمونه ديگر گاز بهاي يك مجتمع 10 واحدي قبل از اجراي قانون 250 هزار تومان و پس از اجراي قانون به دو ميليون تومان و يك مجتمع هفت واحدي از 70 هزار تومان به 240 هزار تومان افزايش يافته است.

ايرنا در راستاي وظيفه اطلاع رساني خود در گفت وگو با يك كارشناس شركت ملي گاز ايران ، نحوه محاسبه گاز در قبض هاي جديد را بررسي كرد.

'قديمي' كارشناس شركت ملي گاز با اشاره به اينكه بهاي گاز در مجتمع هاي مسكوني تصاعدي محاسبه نمي شود، گفت: براي محاسبه بهاي گاز مصرفي بايد مصرف كل يك ساختمان مسكوني را بر تعداد واحدهاي آن تقسيم كرده و حاصل را بر 49 روز مصرفي اين دوره تقسيم كنيم.

وي افزود: حاصل بدست آمده را در 30 روز مصرف ضرب مي كنيم تا ميزان مصرف ماهيانه يك واحد بدست آيد و پس از آن رقم بدست آمده را براساس جدول تقسيم بندي اقليمي و دامنه مصرف (پيش از اين اعلام شد) مورد محاسبه قرار مي دهيم .

به گفته ي وي در 49 روز مصرف اين دوره،30 روز براساس تعرفه هاي قانون هدفمند سازي يارانه ها و 19 روز براساس تعرفه قبل از اجراي اين قانون محاسبه مي شود.

براساس برنامه پنجساله چهارم توسعه كشور ، به منظور مديريت و كنترل شتاب مصرف گاز خانگي 10 دهك مصرفي در كشور تعريف شد. ميزان مصرف گاز در هر يك از اين دهكها مطابق با شرايط آب و هوايي در پنج دسته سردسير، ‌سردسير 2، سردسير 3 ، معتدل و گرمسير طبقه بندي و ميانگين مصرف گاز دهكهاي مختلف به دو دوره هفت و پنج ماهه تقسيم شده كه بر اساس اين طبقه بندي دامنه مصرف گاز مشتركان در هر يك از مناطق پنج گانه تعيين مي شود.

دست اندركاران صنعت گاز كشور اميدوارند با اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها نه فقط مصرف گاز در كشور بهينه شود، بلكه واقعي شدن قيمت اين حامل انرژي باارزش و پاك ، بخشي از منابع مالي مورد نياز اين صنعت براي اجراي طرح هاي توسعه اي را تامين كند.