پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


گزینه های موجود برای صادرات گاز ایران به اروپا تشریح شد
تاريخ خبر: چهارشنبه، 17 ارديبهشت 1393 ساعت: 14:32

به گزارش نفت دیلی،  معاون امور بین الملل وزیر نفت با تشریح راههای صادرات گاز ایران به اروپا گفت: ایران می تواند با احداث ٦٤٠ کیلومتر خط لوله جدید از دهلران تا مرز بازرگان، صادرات گاز به اروپا را از طریق خاک ترکیه در دستور کار قرار دهد.

علی ماجدی در نشست خبری که صبح امروز (١٧ اردیبهشت ماه) همزمان با دومین روز نمایشگاه بین المللی صنعت نفت برگزار شد در پاسخ به خبرنگار شانا گفت: ایران، منابع گازی فراوانی در اختیار دارد و از این رو، متنوع سازی مقاصد صادراتی گاز برای ما حائز اهمیت است.

وی به تشریح روشهای صادرات گاز ایران به اروپا پرداخت و گفت: امکان صادرات گاز ایران از مسیر ترکیه وجود دارد و در عین حال احیای قرارداد ایران و عراق و سوریه برای ارسال گاز از طریق عراق، سوریه و لبنان به عنوان گزینه دیگر در این زمینه مطرح است.

ماجدی، ارسال گاز از مسیر ارمنستان، گرجستان و دریای سیاه را به عنوان مسیر سوم انتقال گاز ایران به اروپا مورد اشاره قرار داد و افزود: به نظر می رسد بهترین و منطقی ترین راه، ارسال گاز از طریق خاک ترکیه باشد.

وی تصریح کرد: در خصوص صادرات گاز ایران به اروپا، مذاکراتی با ترکیه داشته ایم و این آمادگی وجود دارد که با احداث ٦٤٠ کیلومتر خط لوله جدید، ظرفیت صادرات گاز ایران تا مرز ترکیه به ٢ برابر ظرفیت فعلی افزایش یابد و به این ترتیب، امکان صادرات بخشی از این گاز به اروپا وجود دارد.

ماجدی در تشریح روشهای تامین گاز مورد نیاز اروپا گفت: اروپا می تواند گاز مورد نیاز خود را صرفا از طریق روسیه و یا به صورت LNG از طریق کشورهایی مانند قطر تامین کند.

وی با بیان این که عملیاتی شدن صادرات گاز ایران به اروپا و میزان صادرات، بستگی مستقیم به مذاکرات و میزان تقاضای گاز دارد، ادامه داد: معمولا حداقل میزان صادرات گاز چهار میلیون مترمکعب است و بسته به نیاز طرف تقاضا، میزان دقیق صادرات مشخص خواهد شد.

ماجدی تاکید کرد: آنچه مسلم است صادرات گاز ایران به اروپا، معامله ای برد-برد برای طرفین است.

ماجدی درباره صادرات گاز ایران به اروپا هم گفت: براساس پیش بینی های صورت گرفته مصرف گاز اروپا تا سال ٢٠٣٠ افزایش یافته و رشد خواهد داشت، اما این که چند درصد گاز اروپا از طریق ایران تامین شود بستگی به امکان ما و مذاکرات پیش رو دارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ورود ایران به بازار اروپا با توجه به تحولات اوکراین به نوعی دور زدن روسیه برای کسب سهم بازار اروپا نیست تصریح کرد: سوالی که مطرح می شود برداشت شماست، اما برداشت من این نیست. صادرات گاز سیاست بلندمدتی است که نیاز به زمان دارد به ویژه اگر با خط لوله باشد حداقل به ٢ تا ٣ سال زمان نیاز دارد.

ماجدی تصریح کرد: ما هم مسائل اوکراین و تحولات اروپا را دنبال می کنیم اگر اروپا گاز ایران را بخرد و امکان صادرات آن هم برای ایران مهیا باشد ، این حق ما و حق اروپاست که از این امکان بهره ببرد، این مسئله اصلا به چالش کشیدن کشور خاصی نیست.

معاون امور بین الملل وزیر نفت تاکید کرد: بازار گاز یک بازار رقابتی است، البته گاهی اوقات اختلافها  و تحریمها باعث اختلال در بازار رقابتی می شود اما این مسئله باعث نمی شود که ما رقابت نداشته باشیم.

وی با تاکید بر افزایش مصرف گاز اروپا طی سالهای آینده گفت: این که آیا منابع روسیه توان پاسخگویی به نیاز گاز اروپا دارد جای بحث است، اما همان طور که می دانید ایران اولین کشور دارنده ذخایر گاز دنیا است ضمن این که روابط مان با کشورها را محترم می شماریم و ما هم  از منافع مان حمایت می کنیم.

مذاکره با روسیه همچنان ادامه دارد

معاون امور بین الملل وزیر نفت در خصوص مذاکرات تهاتر نفت و کالا با روسیه عنوان کرد: این مذاکرات ادامه دارد اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر نحوه ادامه فعالیت شرکت CNPCI در میدان مشترک آزادگان شمالی گفت: اگرچه این شرکت از توسعه میدان آزادگان جنوبی کنار گذاشته شده است، اما قول مساعد برای شتاب بخشی توسعه در میدان آزادگان شمالی داده است و به این ترتیب مقرر شده فعالیت خود را در آزادگان شمالی ادامه دهد.

ماجدی با تاکید بر این که صادرات محصولات پتروشیمی به طور کامل آزاد شده است، اظهار داشت: این درحالیست که بیمه نیز جزو توافقات ٥+١ بوده است و محصولات از نظر بیمه نیز با مشکلی مواجه نیستند.

آغاز صادرات گاز ایران به عراق در بهار آینده

معاون امور بین الملل وزارت نفت گفت: صادرات نخستین محموله گاز ایران به عراق (بغداد) با ظرفیت ٥ تا ٧ میلیون مترمکعب در بهار سال ٩٤ آغاز خواهد شد.

ماجدی در پاسخ به پرسش خبرنگار شانا تصریح کرد: ایران آماده است بهار سال آینده با تکمیل خط لوله در دو کشور ایران و عراق، صادرات گاز به این کشور همسایه را با ظرفیت حداقل ٥ میلیون مترمکعب آغاز کند.

وی با اعلام این که توافقهای ابتدایی برای صادرات گاز از طریق بصره نیز انجام شده است، گفت: در سفر اخیر مقامهای عراقی به ایران، این کشور درخواست خود را برای افزایش ظرفیت واردات گاز از ایران را اعلام و توافقهای ابتدایی در این خصوص انجام شد.

ماجدی افزود: توافقهای کلی برای صادرات گاز به بصره انجام شده و در دیدارهای آینده جزئیات آن مشخص خواهد شد.

پاکستان خواهان گاز ایران است

ماجدی در پاسخ به این سوال که پاکستانیها در حال مذاکره با کشور قطر برای دریافت گاز هستند این درحالی است که برای ساخت خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان اعلام کرده اند که منابع مالی ندارند، گفت: ما نمی توانیم مدعی کشورها برای مذاکرات شان در زمینه خرید گاز شویم، در هر حال پاکستانیها حق دارند برای رفع نیازشان به گاز به بازارهای مختلف مراجعه کنند.

وی با بیان این که ما هم خبر مذاکره پاکستانیها با قطریها را شنیده ایم، تصریح کرد: باید یادآور شوم که ما علاوه مذاکره با پاکستانیها قرارداد مفصلی هم در این زمینه داریم و تا دسامبر ٢٠١٤ باید گاز را به خط لوله برسانیم، اما پاکستانیها تاکنون خط لوله ای که در خاک آنهاست را نساخته اند، این درحالی است که ایران بیش از ٨٠ درصد تعهدات خود یعنی ٩٠٠ کیلومتر از خط لوله صادرات گاز به پاکستان را ساخته است.

معاون امور بین الملل وزیر نفت ادامه داد: ما رفتار پاکستانیها در بعضی از موارد متناقض می بینیم، شاید دولت پاکستان در مورد دریافت گاز ایران به یک جمع بندی مشخص نرسیده باشد اما در مجموع از نظر سیاسی پاکستانیها طالب گاز ایران هستند.

ماجدی گفت: البته پاکستانیها علت ساخت نشدن خط لوله در خاک پاکستان را ناشی از تحریمها می دانند این درحالی است که ما گفته ایم زمانی که قرارداد منعقد شد هم ما تحریم بودیم، اما نه به این شدت.

وی افزود: ایران این مسئله را با دقت مورد بررسی قرار می دهد و امیدواریم در سفری که آقای نوازشریف به ایران خواهند داشت از برنامه آنها در زمینه دریافت گاز ایران از مسیر خط لوله مطلع شویم.

ادامه مذاکرات صادرات گاز به عمان

معاون امور بین الملل وزیر نفت در مورد آخرین وضعیت صادرات گاز ایران به عمان هم گفت: چارچوب کلی قرارداد مشخص شده است و مذاکرات ادامه دارد، اما قرارداد زمان بر است. اما آنچه شایان ذکر بوده این است که  این امکان برای ایران فراهم است که به اتفاق شرکت عمانی در بازار داخلی عمان ذی نفع باشد.

صادرات گاز به هند از زیر دریا، شدنی اما پرهزینه

ماجدی درباره صادرات گاز ایران به هند هم گفت: همان طور که می دانید بحثهای اولیه صادرات گاز ایران به هند از طریق خط "ای پی ای"  که به خط لوله صلح معروف شد پیگیری می شد که بیشتر ارزش سیاسی و اقتصادی داشت و تصور این بود که با تکمیل این خط لوله و صادرات گاز ایران از خاک پاکستان به کشور هند باعث تلطیف روابط دو کشور می شود.

وی ادامه داد: اما هندیها با این که درا ین باره مذاکراتی را داشتند اما تاکنون به طور جدی دنبال دریافت گاز ایران از خاک پاکستان نبودند، البته اخیرا برخی از شرکتهای هندی به ما رجوع کرده اند و درخواست دریافت گاز ایران از زیردریا داشتند که این کار هم شدنی است اما پر هزینه است، اما همه اینها در حد مذاکره است.

ایران قراردادی با کردستان عراق ندارد

ماجدی درباره تبادل نفت ایران و کردستان عراق هم گفت: هیچ قرارداد خاصی بین ایران و کردستان عراق در این رابطه وجود ندارد اما بخش خصوصی در این زمینه فعالیتهایی را انجام داده است که این مسئله خارج از کنترل دولت مرکزی عراق است.