به گزارش نفت دیلی ، موسسه بیزنس مانیتور اینترنشنال در تازهترین گزارش خود از وضعیت تولید محصولات پتروشیمی در جمهوری اسلامی ایران، رشد این بخش و محصولات آن در ایران را بسیار چشمگیر و محسوس ارزیابی کرده است.
موسسه بیزنس مانیتور در تازهترین گزارش خود میزان تولید محصولات پتروشیمی ایران را در طول 9 ماه نخست سال مالی 2011-2010 با بیش از 24 درصد افزایش حدود 30 میلیون تن برآورد کرده است. از این میزان، حدود 10.32 میلیون تن به کشورهای خارجی صادر شده و با ارزشی بالغ بر 6.45 میلیارد دلار، یعنی بیش از 47 درصد افزایش ارزش و 22 درصد افزایش حجم صادرات پتروشیمی را برای جمهوری اسلامی ایران به ارمغان آورده است.
بیزنس مانیتور میافزاید: در طول سال 2009، جمهوری اسلامی ایران با صادر کردن بیش از 14 میلیون تن محصولات پتروشیمی بالغ بر 9 میلیارد دلار از این طریق درآمد کسب کرده است. گفتنی است که چین بزرگترین بازار صادرات محصولات پتروشیمی ایران در سال 2009 بوده که با خرید حدود 25 درصد از محصولات مذکور رقمی بالغ بر 1.65 میلیارد دلار از صادرات ایران در این زمینه را به خود اختصاص داده است.
گفته شده که ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران حدود 51 میلیون تن در سال است که حدود 40 میلیون تن محصول از ظرفیت کلی یاد شده تولید میشود.
این بدان معنا است که تولید محصولات پتروشیمی ایران در 39 مجتمع پتروشیمی کشور تنها 80 درصد از کل ظرفیت تولید را شامل میشود. البته افتتاح و بهرهبرداری از چهار طرح بزرگ شرکت ملی پتروشیمی در سه ماهه نخست سال 2011 (زمستان 1389) نیز در این ارزیابی لحاظ شده است. مجتمع 240 هزار تنی پتروشیمی اروند، واحد پلیاتلین مجتمع امیرکبیر، بخشی از فاز دوم مجتمع فجر و واحد جدید پلیاستایرن مجتمع پتروشیمی تبریز چهار پروژهای هستند که از این پس در تولید محصولات پتروشیمی کشور نقش خواهند داشت.
بیزنس مانیتور در گزارش خود به نقل از منابع صنعتی ایران آورده است: پیشبینیها حاکی است میزان مصرف پلیاولفین کشور در سال مالی 2011- 2010 به حدود 1.7 میلیون تن خواهد رسید که این رقم حدود 8 درصد افزایش مصرف نشان میدهد.
از این میزان مصرف، حدود 64 درصد آن به پلیاتیلنها اختصاص داشته و مابقی آن مربوط به مصرف پروپیلن بوده است. در این گزارش گفته شده که جمهوری اسلامی ایران از کل ظرفیت تولید سالانه 4.4 میلیون تنی خود در این زمینه (ظرفیت تولید ترکیبی پلیپروپیلن و پلیاتیلن) حدود 39 درصد آن را برای تامین نیاز و مصارف داخلی کشور استفاده میکند.
بیزنس مانیتور به این نکته اشاره دارد که میزان مصرف داخلی کشور در این خصوص به تاسی از میزان تقاضا برای استفاده از خدمات و صنایع همگانی نظیر گاز و آب صورت میگیرد که باعث رشد و افزایش تقاضا برای استفاده از لولههای پلیاتیلن و پلیپروپیلن میگردد.
بر این اساس، پیشبینی شده است که تولید لولههای پلیاتیلن و مواد مشابه در سال مالی 20111- 2010 با حدود 10 درصد افزایش به بیش از 330 هزار تن برسد که از این مقدار، بالغ بر 75 درصد آن به تولید لولههای پلیاتیلن اختصاص خواهد یافت.
رشد و توسعه زیر ساختهای گاز و آبرسانی باعث افزایش و رشد تقاضا برای برخی از محصولات پتروشیمی شده، اما میزان مصرف و تولید محصولات پتروشیمی همچنان کمتر از ظرفیت تولید بالقوه در کشور است و امکان افزایش حجم تولید و نزدیک کردن آن به ظرفیت کل تولید در مجتمعهای پتروشیمی ایران وجود دارد.