به گزارش نفت دیلی، پژوهشگاه صنعت نفت در تدوین مدل ایجاد شرکتهای دانش بنیان، از تجارب و الگوهای شرکتهای بزرگ بین المللی استفاده کرده است.
رئیس امور حقوقی پژوهشگاه صنعت نفت گفت: پژوهشگاه صنعت نفت با وجود الگو سازی هایی که انجام داده سعی کرده است از الگوی شرکتهای موفق بین المللی از جمله،IFP و شلمبرژر در الگوی خود بهره ببرد ضمن اکنون هم اکنون در مقوله تاسیس شرکتهای دانش بنیان از سرآمدان کشور به شمار می رود.
محمد فرخی هودر افزود: به دلیل ماهیت پژوهشی و آموزشی پژوهشگاه، این امکان از سوی نهادهای تصمیمگیر و قانونی به پژوهشگاه داده شده است تا در تاسیس شرکتهای دانش بنیان نقش بارزی ایفا کند و به همین جهت پژوهشگاه در تاسیس شرکت های دانش بنیان در صنایع نفت،گاز و پتروشیمی و سایر صنایع دیگر پیشروست.
وی در خصوص فعالیت سایر کشورها در زمینه ایجاد شرکتهای دانش بنیان عنوان کرد: نمونه بارز در این زمینه شرکت IFP فرانسه است که فعالیتهای تجاری سازی خود را به شرکتهای دانشبنیان واگذار کرده و اکنون به پژوهش و خلق دانش و ایده میپردازد.
فرخی هودر گفت: ایجاد شرکتهای دانش بنیان در پژوهشگاه صنعت نفت، علاوه بر آنکه گامی در راستای تقویت بخش خصوصی است، به ایجاد فضای رقابتی و سودآوری این مجموعه نیز کمک می کند.
وی ادامه داد: ایدههای موجود در پژوهشگاه گاهی به دلیل وجود مشکلات به ثمر نمیرسند؛ در حالیکه می توانیم توسط شرکتهای دانش بنیان این ایدهها را تجاری و به بازار عرضه کنیم.
محمد فرخی هودر با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان مبتنی بر ایده ها و فناوریهای جدید و توسعه خدمات فناورانه و محصولات فناورانه هستند، گفت: با توجه به ساختار شرکت های دانش بنیان، پژوهشگاه می تواند تا ٤٩ درصد سهام آن را خریداری کند.
وی تصریح کرد: در تلاشیم سطح دخالت پژوهشگاه در ایجاد این شرکتها تا حد امکان کاهش یابد تا این شرکتها بتوانند ماهیت خصوصی خود را حفظ کنند.
به گفته این مقام مسئول، شرکت هایی که بیش از ٥٠ درصد سهام آن متعلق به شرکت، موسسه یا دستگاه اجرایی دولتی باشد، شرکت دولتی تلقی می شود و شرکت دانش بنیان هم از این قاعده مستثنی نیست؛ لذا با توجه به ساختار شرکتهای دانش بنیان و قواعد و مقررات حاکم پژوهشگاه میتواند تا کمتر از ٥٠ درصد مالکیت شرکت دانش بنیان را در اختیار داشته باشد.
عضو کارگروه شرکتهای دانش بنیان پژوهشگاه صنعت نفت در خصوص اینکه شرکتهای دانش بنیان، جزئی از پژوهشگاه تلقی می شود یا خیر، گفت: این شرکتها به محض تاسیس دارای شخصیت حقوقی مستقل از پژوهشگاه می شوند، هر چند تحت نام و حمایت پژوهشگاه فعالیت خواهند کرد.
وی گفت: با از بین رفتن موانع تجاریسازی، روند رساندن یافتههای تحقیقاتی به صنعت شتاب میگیرد و کمک به بخش خصوصی برای ورود به عرصههای جدید فناوری با نام و نشان پژوهشگاه نیز از سایر مزایای تاسیس شرکتهای دانش بنیان است.