به گزارش نفت دیلی ، معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت برنامههاي وزارت نفت براي توليد نفت و گاز، ازدياد برداشت از مخازن نفتي، اكتشاف، خطوط انتقال گاز سراسري و صنايع پتروشيمي و پالايشگاهي و زمينههاي لازم براي ساماندهي حركت جهادي در صنعت نفت را تشريح كرد.
محسن خجستهمهر اظهار داشت: در بعد اقتصادي نفت و صنعت نفت پيشران اقتصاد كشور است و اگر ما ميخواهيم به يك توسعه پايدار برسيم و اقتصاد كشور را از وجوه مختلف به ويژه از نظر اشتغال و توليد ثروت به سرانجام خوب و رشد يافتهاي برسانيم حتما و حتما بايد از كانال صنعت نفت به عنوان يك محور اصلي و تعيين كننده بهره ببريم.
وي افزود: همانطور كه مقام معظم رهبري فرمودند هدف ما اين نيست كه تلاش كنيم صرفا با توليد نفت و گاز كشور را اداره كنيم بلكه ميخواهيم از بابت توليد نفت و گاز رشد اقتصادي قابل قبولي داشته باشيم، ثروت عظيمي براي كشور توليد كنيم و علاوه بر آن زيرساختهاي اقتصادي را ارتقاء دهيم.
وي اضافه كرد: صنعت نفت و گاز محرك اقتصاد كشور است و اينكه مقام معظم رهبري امسال را سال جهاد اقتصادي ناميدند با وجود اينكه فرمايش ايشان همه عرصههاي مرتبط با اقتصاد را در كشور شامل ميشود، اما نفت نقش اصلي و كليدي را در آن بر عهده دارد و به همين دليل است كه ايشان دقيقا مشخص فرمودند كه بايد از نفت شروع كنيم و توجه، مواظبت و نظارت ويژهاي بر صنعت نفت داشته باشيم تا بتواند مأموريتهاي خطير و اهداف مهمي را كه از پيش تعيين شده و در اسناد ما از جمله در سند چشمانداز تعيين شده است بر اساس شاخصهايي كه در برنامه پنجم توسعه ذكر شده رقم بزند.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت تصريح كرد: بازديد و سفر مقام معظم رهبري از تأسيسات بهرهبرداري از ميدان گازي پارس جنوبي اين توجه را به همه مسئولان كشور به ويژه مسئولان صنعت نفت ميدهد كه بايد مواظبت، پايش و جديت و همت مضاعف و كار مضاعف را در سال جهاد اقتصادي به كار بگيريم.
وي افزود: جهاد اقتصادي همواره در برابر رقيبي كه ميخواهد از ما جلو بيفتد يا در مقابل رقييبي كه ممكن است قصد انجام عمل بازدارندهاي داشته باشد انجام ميشود بنابراين جهاد اقتصادي بسيار فراتر از فعاليت معمولي يا آنچه كار اقتصادي و تلاش اقتصادي خوانده ميشود، است.
وي با بيان اينكه برنامههاي وزارت نفت در سال جهاد اقتصادي وظايفي است كه در قالب برنامه پنجم ذكر شده است، گفت: امسال سال اول برنامه است كه ما بايد مهمترين تلاشها، بيشترين سرمايه گذاري، بيشترين اختصاص بودجه و بهترين برنامهريزيها را در اين سال سامان دهيم.
خجستهمهر با تاكيد بر اينكه سال 90 سال پايه است و پروژههايي كه در سال 90 شروع خواهد شد در خلال برنامه پنجم تداوم خواهند داشت، اضافه كرد: ما براي پروژههايي نياز به پول داريم و براي پروژههايي بايد سرمايه گذاري كنيم كه بعضا به خصوص در پروژههايي كه به توليد نفت و گاز منجر ميشود، ممكن است در سالهاي آينده به نتيجه برسد.
وي افزود: بنابراين سال 90 به عنوان سال پايه سال بسيار مهم و با ارزشي است اما تحقق تنها بخشي از برنامههاي وزارت نفت در سال 90 پيشبيني شده است و بخش قابل توجهي از برنامههاي ما برنامههايي است كه در سالهاي آينده يعني سالهاي 92 تا 94 به بهرهبرداري ميرسد.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت اظهار داشت: ما نياز داريم ظرفيت توليد نفت را در طول برنامه پنجم يك ميليون بشكه اضافه كنيم و به ظرفيت توليد 5 ميليون و 200 هزار بشكه در سال 94 برسيم كه براي رسيدن به چنين ظرفيتي از سال جاري بايد شروع به سرمايهگذاري كنيم.
وي اضافه كرد: در پايان برنامه قصد داريم توليد گاز را به دو برابر توليد ميزان فعلي يعني به هزار و 200 ميليون متر مكعب افزايش دهيم كه بخش مهمي از آن از فازهاي پارس جنوبي تأمين ميشود.
خجستهمهر تاكيد كرد: مهمترين كار ما در صنعت گاز به توليد رساندن همه فازهاي پارس جنوبي است يعني توليد گاز از پارس جنوبي بايد به 800 ميليون متر مكعب در پايان برنامه پنجم برسد.
وي افزود: حدود 45 ميدان نفتي و گاز در برنامه پنجم توسعه پيدا خواهند كرد و در خلال برنامه پنجم همه طرحهاي بنزين سازي و بهينه سازي بر اساس استانداردهاي روز بهرهبرداري خواهند شد.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت گفت: در طول برنامه پنجم مطابق قانون اصل 44 واگذاريهاي تكليف شده بر اساس قانون انجام خواهد شد اما اين كار بر اساس هداف اجراي سياستهاي اصل 44 كه توسط مقام معظم رهبري ابلاغ شده است انجام ميشود كه از جمله اين اهداف ميتوان به بهرهبرداري و توانمند سازي بخش خصوصي اشاره كرد.
وي با تاكيد بر اينكه در برنامه پنجم صادرات گاز كشور متحول خواهد شد و تمام ميادين مشترك كشور به توليد و بهرهبرداري خواهند رسيد، اظهار داشت: در حال حاضر همه ميادين مشترك تعيين تكليف شدهاند يعني يا در حال توسعه هستند يا مرحله توسعه تكميلي را ميگذرانند يا در حال عبور از مراحل اكتشافي هستند.
خجستهمهر با بيان اينكه در سال اول برنامه پنجم برنامه جامع اكتشاف بسته خواهد شد و رشد قابل توجهي اكتشافات خواهيم داشت، گفت: ذخاير هيدروكريوري كشور همينطور كه از 137 به 151 ميليارد بشكه رسيده است قطعا در طول برنامه پنجم نيز افزايش خواهد يافت.
وي افزود: در پتروشيمي تمركز ما بر روي تكميل زنجيرههاي پايين دستي پتروشيمي است، چنانكه بر اساس بررسيهايي كه ما انجام داديم برنامه پنجم ميتوان از محل تكميل زنجيرههاي پايين دستي پتروشيمي 2 ميليون شغل در كشور ايجاد كرد.
وي اظهار داشت: صادرات محصولات پتروشيمي ما مطابق برنامه افزايش خواهد يافت و ظرفيت نصب شده در اين بخش به 55 ميليون تن در سال خواهد رسيد و به طور كامل و در سطح وسيعي صادر كننده بنزين و ديگر فرآوردههاي پالايشگاهي خواهيم بود.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت در ادامه گفت: در برنامه پنجم با توجه به بهرهبرداري از فازهاي جديد پارس جنوبي، يك خط جديد سراسري انتقال گاز علاوه بر خطوط موجود كه يا در حال اجرا هستند يا برنامهريزي شدهاند اجرا خواهد شد.
وي افزود: مسير اين خط لوله سراسري در كريدور شرق به غرب كشور تعريف ميشود كه بتواند گاز را براي مصارف مختلف از جمله تزريق در ميادين نفتي به طور متوازن در كنار ساير خطوط موجود منتقل كند.
خجستهمهر اظهار داشت: در مرحله بررسي و مطالعه خط جديد سراسري با توجه به بهرهبرداري از فازهاي جديد پارس جنوبي هستيم كه در سال 90 هم توجيه فني اقتصادي و هم سرمايه گذاري آن مشخص خواهد شد كه اين خط از خط جديد صادراتي ما مجزا خواهد بود.
وي اضافه كرد: ما در حال بررسي يك خط جديد صادراتي هستيم كه از ايران به عراق و سوريه و سپس اروپا گاز را منتقل كند كه به خط اسلامي موسم است و اسناد آن در حال تهيه است.
وي در ادامه گفت: در برنامه پنجم برنامه بازنگري در برنامه تزريق گاز خواهيم داشت به گونهاي كه بر اساس برنامه ريزي ما 100 ميليون متر مكعب گاز علاوه بر برنامه قبلي ما كه حدود 260 ميليون متر مكعب در روز بود به ميادين نفتي تزريق شود.
خجستهمهر تصريح كرد: قطعا به منابع مالي داخلي كه در بودجه سنواتي ذكر خواهد شد منابع مالي ما گستردگي بيشتري خواهد داشت و سرمايه گذاري بيشتري براي تحقق اهداف برنامه انجام خواهيم داد چنانكه در سال 90 تنها براي پارس جنوبي به 16 ميليارد دلار پول براي سرمايهگذاري نياز خواهيم داشت.
وي در ادامه با بيان اينكه برنامه ما اين است كه تراز واردات و صادرات كشور را مثبت كنيم به گونهاي كه صادرات گاز ما در برنامه پنجم خيلي بيشتر از واردات ما شود، اظهار داشت: وارداتي كه در حال حاضر انجام ميشود دو منظوره است يعني هم در فصل زمستان از آن استفاده ميشود و هم به منظور استفاده بهينه از شبكه انتقال گاز كشور گاز وارد ميكنيم.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت با تاكيد بر اينكه در سالهاي آينده قطعا نيازي به واردات گاز نخواهيم داشت و اگر گاز وارد كنيم در قبال آن صادرات ما بسيار بيشتر خواهد بود، گفت: در اين خصوص بحثهايي مانند ترانزيت و سوآپ مطرح است و در عين حال اگر توجيه اقتصادي داشته باشد گاز را در مناطقي وارد كرده اما گاز خودمان را از مناطق ديگري صادر ميكنيم؛ البته شبكه انتقال گاز كشور به گونهاي طراحي شده كه انعطافپذيري لازم در آن وجود دارد و هر زماني كه قصد واردات نداشته باشيم از شبكه داخلي استفاده ميكنيم.
وي افزود: ما در حال حاضر عمدتا به لحاظ فني و اقتصادي گاز را وارد ميكنيم؛ البته ما در مناطقي نيازمند گاز هستيم اما در آينده ميتوانيم اين كار را هم انجام ندهيم مگر اينكه به لحاظ اقتصادي به نفع ما باشد.
وي اظهار داشت: متناسب با مسئوليتي كه براي وزارت نفت تعريف و تكليف شده است و اهدافي كه براي صنعت نفت تدوين كردهايم، در كنار افزايش تلاش بايد زير ساختهاي لازم را نيز فراهم كنيم.
خجستهمهر با بيان اينكه به عنوان مثال بايد بتوانيم منابع مالي حداكثري و مطمئنتري براي حركت جهادي در صنعت نفت فراهم كنيم، تصريح كرد: مهمتر از اين مساله اراده، خود باوري و همت مضاعف است كه خوشبختانه در صنعت نفت وجود دارد چنانكه با يك اراده آهنين به خودكفايي در توليد بنزين دست يافتيم و حتي آن را صادر كرديم.
وي تاكيد كرد: هيچ هدفي در صنعت نفت امروز دست نيافتني نيست و همه اهداف قابل دسترسي هستند در حالي كه زماني وجود داشت كه ما نميتوانستيم حتي يك فاز پارس جنوبي را خودمان به توليد برسانيم
معاون وزير نفت اضافه كرد: مقام معظم رهبري در بازديد از پارس جنوبي از فازهاي 15 و 16 و از فازهاي 9 و 10 بازديد كردند كه دليل آن اين است كه اين فازها نماد خودباوري و نماد يك ساخت كاملا ايراني هستند.
وي افزود: ديدار مقام معظم رهبري نشاط و بهجت روحي و توان مضاعفي در كالبد صنعت نفت ايجاد كرد كه تصور ميكنم اين براي صنعت نفت كافي است تا بتوانيم برنامههاي اين صنعت را جلو ببريم.
خجستهمهر گفت: يكپارچگي، نظم و انضباط، استفاده از ظرفيتهاي داخلي و توان ساخت داخل، ايجاد فرهنگ كار بصورت كنسرسيومي و تعاوني، هدايت و گسيل منابع مالي از گوشه گوشه كشور به بخش انرژي ميتواند زمينههاي لازم براي اين حركت جهادي عظيم در صنعت نفت باشد.