به گزارش نفت دیلی، رئیس پژوهش و توسعه پتروشیمی فجر از راه اندازی بزرگترین پایلوت تصفیه پساب در صنعت نفت کشور خبر داد و گفت: همه مجتمعهای پتروشیمی که به نوعی پساب صنعتی تولید می کنند می توانند از این پایلوت جهت ارزیابی و آنالیز پساب استفاده کنند.
عظیم مجرد با بیان این مطلب افزود: در این پایلوت می توان همه پسابهای صنعتی و همچنین پسابهای بهداشتی را در سیستمهای پیشرفته تصفیه پساب مورد بررسی و آنالیز قرار داد.
وی تصریح کرد: یکی از گامهای اساسی در صنایع نفت جهت دستیابی به تکنولوژی مربوط به واحدهای تصفیه بیولوژیکی پساب، استفاده از واحدهای نیمه صنعتی یا پایلوت است و با وجود پیشرفتهای چشم افسای اخیر در زمینه های مرتبط با مدلسازی فرایندهای تصفیه، گلوگاه اصلی در هنگام توسعه و بومی سازی دانش فنی اغلب فرایندها، طراحی و بکارگرفتن واحدهای پایلوت است.
مجرد با بیان این که این موضوع بویژه در فرایندهای بیولوژیکی اهمیت بیشتری دارد، گفت: ماهیت مبتنی بر تجربه و پیچیدگیهای ناشناخته مربوط به مکانیزم واکنشهای تصفیه بیولوژیکی مانند ویژگی میکروارگانیسمها، مسائل مربوط به پدیده های انتقال (هیدرولیکی، انتقال جرم) و ... موجب شده است توسعه یک مدل ریاضی کاملا دقیق امکانپذیر نباشد و احداث پایلوت و انجام مطالعات میدانی در این موارد اجتناب ناپذیر است.
وی در تشریح مزیتهای این پایلوت عظیم گفت: در پایلوت چند منظوره تصفیه پساب شرکت پتروشیمی فجر، پنج فرایند بیولوژیکی تصفیه پساب به صورت یکپارچه در یک واحد پیاده سازی شده است و به این ترتیب، فرایندهایی که طبق معمول هر کدام باید در یک پایلوت ارزیابی شوند، با در نظرگرفتن همه جنبه های فنی و ابعاد نظری، در یک پایلوت یکپارچه سازی شده اند.
مجرد، ظرفیت این پایلوت را یک متر مکعب بر ساعت عنوان کرد و گفت: این پایلوت که در زمینی به مساحت ٢٢٤ متر مربع اجرا می شود، به طور چشم افسایی باعث کاهش هزینه های ساخت و احداث و نیز فضای مورد نیاز شده است.
وی به تشریح اهداف طرح پرداخت و افزود: بهینه کردن شرایط موجود عملیاتی، بررسی امکان افزایش ظرفیت واحدهای تصفیه پساب، تعیین شرایط عملیاتی مناسب جهت بررسی پسابهای جدید، تاثیر استفاده از مواد شیمیایی جدید در راندمان تصفیه پساب، بررسی امکان تغییرات در سیستمهای فعلی جهت پذیرش پسابهای جدید، ایجاد بستر مناسب جهت انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی و بررسی سیستمهای جدید تصفیه پساب از جمله اهداف این طرح به شمار می روند.
به گفته او، دانش فنی یکپارچه سازی پنج واحد تصفیه پساب بیولوژیکی در یک پایلوت نخستین جنبه نوآوری این طرح است؛ همچنین تست و بهینه سازی مواد شیمیایی ساخت داخل، کاهش چشم افسای هزینه های احداث پایلوت جهت دستیابی به تکنولوژی و بهینه سازی فرایند از دیگر جنبه های نو آورانه این پایلوت به شمار می رود.
مجرد با بیان این که این واحد نیمه صنعتی توانایی تبدیل به واحدی صنعتی را نیز داراست، ادامه داد: این یک دانش فنی به شمار می رود که به راحتی قابل به کارگیری در بخشهای دیگر است.
وی، هزینه اجرای این پروژه را هشت میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: اجرای این طرح یک سال به طول انجامید.
بر اساس اعلام شرکت پتروشیمی فجر، این شرکت به عنوان یوتیلیتی متمرکز، مسئول دریافت همه پسابهای مجتمعهای پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر است. در همین زمینه مرکز پژوهش و توسعه شرکت پتروشیمی فجر در راستای اهداف استراتژیک و همچنین حفظ محیط زیست، طراحی و اجرای پایلوت چند منظوره زیست محیطی واحدهای تصفیه پساب را در دو فاز (فاز طراحی و فاز اجرا) در دستور کار خود قرار داد.