به گزارش نفت دیلی ، معاون برنامهريزي وزير نفت گفت: ضريب بازيافت ميادين مختلف نفتي در كشور متفاوت است بگونهاي كه حتي ضرايب بازيافت 60 درصد، 56 درصد، 50 درصد و 40 درصد هم در اين ميادين وجود دارد اما متوسط ضريب بازيافت ميادين نفتي كشور 26 درصد است.
محسن خجستهمهر اظهار داشت: در قانون برنامه پنجم دو تكليف براي ما مشخص شده كه براساس يكي از آنها بايد در طول برنامه پنجم يك درصد ضريب بازيافت مخازن نفتي را افزايش دهيم و در ماده 229 نيز آمده است كه 10 درصد از درآمد مربوط به توليد نفت خام و ميعانات گازي براي صيانت از مخازن، تزريق گاز، جمعآوري گازهاي همراه و توسعه ميادين گازي اختصاص يابد.
وي افزود: يكي از اقداماتي كه در راستاي عملي كردن اين قانون داريم تدوين نقشه راه ازدياد برداشت در وزارت نفت بوده است.
معاون برنامهريزي و نظارت بر منابع هيدروكربوري وزير نفت تاكيد كرد: ازدياد برداشت يك فعاليت مقطعي نيست و اگر بخواهيم يك ازدياد برداشت صيانت شده و موفق از مخازن داشته باشيم بايد به الزامات و مفروضات خاصي توجه كنيم و اين كار به لحاظ زمان نيز يك دوره زماني خاص خود را دارد.
وي اضافه كرد: بايد در زمان حاضر صيانتي توليد كنيم اما براي اينكه بتوانيم به يك افزايش برداشت صيانت شده نيز برسيم و توليد را بالا ببريم بايد منابع اكتشافي را ارتقا دهيم، اكتشافات جديد را وارد مدار توليد كنيم، منابعي را كه هنوز توسعه پيدا نكردهاند را به توليد برسانيم و در عين حال بتوانيم طرحهاي نگهداشت را به موقع اجرا كنيم و در مياديني كه به تزريق گاز و يا آب نياز دارند اين كار را عملياتي كنيم و پروژهها و طرحهاي ازدياد برداشت بيشتري را اجرايي كنيم.
وي با بيان اينكه در حال حاضر در كشور 12 ميدان داريم كه تزريق گاز در آنها انجام ميشود، گفت: ما بايد اين تعداد را افزايش داده و طرحهاي بيشتري را براي اين كار تعريف كنيم اما اين طرحها يك دوره زماني دارند و بهرهبرداري از هر طرح جديد چند سال طول ميكشد.
وي افزود: از خط 5 سراسري كه 56 ميليون مترمكعب در روز گاز به ميدان آغاجري تزريق ميشود اما بايد 110 ميليون مترمكعب در روز گاز براي تزريق بگيريم و براي تزريق به ميدان بيبي حكيمه، گچساران و كوپال از گاز اين خط استفاده كنيم؛ طرحها و ايستگاههاي تزريق گاز اين ميادين در دست اجرا است و از خط پنجم براي تزريق به آنها گاز اختصاص مييابد.
خجستهمهر تاكيد كرد: در تمام مراحل بالا دستي صنعت نفت يك نقشه راه داريم كه بتوانيم به يك ازدياد برداشت موفق دست پيدا كنيم.
وي تصريح كرد: ضريب بازيافت ميادين مختلف نفتي در كشور متفاوت است بگونهاي كه حتي ضرايب بازيافت 60 درصد، 56 درصد، 50 درصد و 40 درصد هم در اين ميادين وجود دارد اما متوسط ضريب بازيافت ميادين نفتي كشور 26 درصد است.
معاون برنامهريزي وزير نفت اضافه كرد: به عنوان مثال ميدان آغاجري كه در حال حاضر ضريب بازيافت 25 درصدي دارد اگر بتوانيم فرآيند تزريق گاز را به طور كامل اجرا كنيم ميتوانيم ضريب بازيافت را به حدود 50 درصد برسانيم.
وي با بيان اينكه ما ذخاير ثانويه قابل توجهي در ميادين داريم كه با اجراي برنامههاي ازدياد برداشت بايد بتوانيم از ذخاير ثانويه برداشت كنيم، افزود: البته در بعضي ميادين كه در حال حاضر تحت برنامه تزريق گاز قرار دارند در حال برداشت از ذخاير ثانويه هستيم اما قصد داريم تعداد اين ميادين را افزايش دهيم.
كارشناسان نفت و اقتصاد انرژي كشور همواره از پايين بودن ضريب بازيافت ميادين نفتي كشور انتقاد كرده و معتقدند با افزايش نيافتن ضريب بازيافت ميادين نفتي و عدم تزريق گاز به اين ميادين منافع كلاني براي اقتصاد ملي از بين ميرود. بر اساس گفته اين كارشناسان در طول برنامه چهارم توسعه ضريب بازيافت ميادين نفتي اصلا افزايش نيافته است.
بعضي محاسبات حاكي است با تزريق 22.13 ميليارد فوت مكعب گاز در روز به ميادين نفتي و پس از 30 سال تزريق گاز قادر خواهيم بود به مدت 48 سال ديگر و به ميزان 4 ميليون بشكه نفت در روز از ميادين نفتياي كه 30 سال ديگر متروكه و غير قابل استفاده خواهند بود نفت استخراج كنيم.
در عين حال مديران شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب در نشست خبري با رسانهها عليرغم پرسشهاي مكرر خبرنگار فارس حاضر به پاسخگويي درباره ضريب بازيافت ميادين نفتي تحت مديريت اين شركت نشدند. شركت مناطق نفت خيز جنوب 80 درصد نفت كشور را توليد ميكند.