پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


تحقق ١٠٠ درصدی برنامه تولید نفت در مناطق نفتخیز جنوب
تاريخ خبر: دوشنبه، 3 شهريور 1393 ساعت: 11:14

به گزارش نفت دیلی ، ٦٦٨ میلیون بشکه نفت با انجام مطالعات مخازن در سال گذشته به مجموع ذخایر شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب افزوده شد.

از سال ١٣٧٨ تاکنون با انجام مطالعات مخازن، بیش از سه میلیارد بشکه نفت درجا به ذخایر شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب افزوده شده است و هم اکنون نیز مطالعه تعداد زیادی از مخازنی که در برنامه قرار داشته اند به پایان رسیده است و باقی مطالعات در سال جاری به پایان می رسد. برنامه مطالعات مخزنی معمولا هر پنج سال یکبار و به صورت دینامیک همزمان با تولید از میادین انجام می شود.

از نیمه دوم سال ١٣٩٢ تا پایان مردادماه امسال، بطور میانگین بیش از ١٠٠ درصد برنامه های تولید نفت و گاز شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب محقق شد. این شرکت حدود ٨٣ درصد نفت و ١٦ درصد گاز کشور تولید می کند و تامین خوراک پالاشگاه ها و بخش اعظم واحدهای پتروشیمی را عهده دار است.

بر اساس آمار تولید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در پایان سال ٩٢، بیش از ٢٢ هزار بشکه نفت به توان تولید این شرکت افزوده شد. در این مدت ضمن نگهداشت توان تولید و جبران افت طبیعی میدانها، این شرکت موفق شد ٢٢,١ هزار بشکه نفت در روز به توان تولید این شرکت اضافه کند. این افزایش توان تولید در حالی محقق شد که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان بزرگترین شرکت تولیدکننده نفت خام کشور در نیمه دوم سال ١٣٩٢ به تحقق ١٠٠ درصدی برنامه تولید نفت خام دست یافت.

تکمیل و راه اندازی واحد بهره برداری هفت شهیدان مسجدسلیمان

پروژه احداث کارخانه بهره برداری و نمکزدایی هفت شهیدان مسجدسلیمان به عنوان یکی از ١٤ پروژه اولویت دار این شرکت تکمیل و راه اندازی شد. در این کارخانه نفت استحصال شده از میدانهای مسجدسلیمان، لالی، پرسیاه، زیلایی و کارون فرآورش و نمکزدایی و به مبادی مصرف ارسال می شود. این کارخانه با هدف ساماندهی تاسیسات بهره ‌برداری قدیمی مسجدسلیمان احداث شد و ظرفیت فرآورش روزانه ٥٥ هزار بشکه نفت را دارد. طراحی، نظارت و اجرای این پروژه از سوی کارشناسان این شرکت و با اعتبار ٩٦٠ میلیارد ریال انجام شد. واحد بهره‌برداری و نمکزدایی هفت شهیدان جزء بزرگترین پروژه های مناطق نفتخیز جنوب محسوب می شود.

 همچنین طرح افزایش توان تزریق گاز در میادین کرنج و پارسی تکمیل و در مرحله پیش راه اندازی قرارگرفت. هدف از اجرای این طرح که با اعتبار ٦٠٠ میلیارد ریال اجرا می شود، افزایش توان تزریق گاز در مخازن کرنج و پارسی به میزان حدود ٢٠٠ میلیون فوت مکعب است که با راه اندازی این طرح ظرفیت تزریق گاز در این میادین از روزانه ٩٠٠ میلیون فوت مکعب در زمان حاضر به یک میلیارد و ١٠٠ میلیون فوت مکعب افزایش می یابد.

راه اندازی واحد تولید گازوییل مصرفی چاه های نفت در مناطق نفتخیز جنوب

با تغییر سیستم فرآورش پالایشگاه گاز مایع مارون، تولید روزانه بیش از ٦٤١ هزار لیتر گازوییل مصرفی چاه های نفت در این شرکت محقق شد. این اصلاحیه به منظور تامین گازوییل مصرفی در حفاری چاه‌ های نفت و گاز و تامین بخشی از سوخت مایع مصرفی نیروگاه‌های تولید برق کشور از سوی کارشناسان این مدیریت و شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام شده است. خوراک این پالایشگاه از مایعات گازی مخزن مارون خامی تامین می‌شود و از فرآورش مایعات گازی علاوه بر گازوییل خام RG-٥٠٠)، ١٧٣٠٠٠) لیتر بنزین طبیعی نیز تولید می‌شود که می‌تواند به پتروشیمی بندرامام ارسال شود.

بر اسـاس بررسـیهای بعـمـل آمده امکان تولید حداکثر ٢ میلیون و ٥٠٠ هزار لیتر گازوییل خام و بیش از ٦٢٥ هزار لیتر بنزین طبیعی در پالایشگاه گاز مارون وجود دارد که تحقق آن نیازمند تکمیل فاز دوم توسعه میدان مارون خامی، نصب تجهیزات جدید در قالب پروژه ”ذخیره‌سازی و بارگیری محصولات پالایشگاه گازمایع مارون“ می‌باشد که مراحل اجرایی آن در دست پیگیری است.

 بهره برداری از تفکیک گر نفتی ١٤٥ بی بی حکیمه در شرکت گچساران

تفکیک گر نفتی ١٤٥ بی بی حکیمه سال گذشته بهره برداری شد. پروژه احداث این تفکیک گر با صرف ٢٠٠ میلیارد ریال اعتبار و در زمینی به مساحت سه هزار متر مربع در منطقه بی بی حکیمه اجرا شده است. با احداث این تفکیک گر قابلیت انتقال روزانه ١٥ هزار بشکه از ١٢ حلقه چاه منطقه فراهم شده است.

این پروژه دارای یک چندراهه استاندارد با ١٢ انشعاب ورودی، یک دستگاه تفکیک گر و متعلقات، الکتروپمپ، ساختمان کنترل، کمپرسور هوا، تابلوهای برق و ابزار دقیق، توپک ران و توپک گیر، جاده دسترسی به طول ٣٢ کیلومتر، دو رشته خط لوله انتقال نفت و گاز با قطرهای ٨ و ١٢ اینچ هر کدام به طول ٣٤ کیلومتر از محل تفکیک گر به سمت واحد بهره برداری بی بی حکیمه یک و همچنین ٧ کیلومتر خط انتقال برق به همراه پست ها، متعلقات و ادوات مورد نیاز است.

فاز نخست پروژه احداث خط لوله انتقال نفت اهواز به پالایشگاه آبادان از سوی مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تکمیل و راه اندازی شد. در این مرحله از پروژه، ٤٢ کیلومتر خط لوله ٢٦ اینچی از پالایشگاه آبادان تا چندراهه دارخوین احداث شد. فاز دوم این پروژه نیز شامل احداث خط لوله ٢٦ اینچ از واحد بهره‌برداری شماره ٤ اهواز تا چندراهه دارخوین به طول حدود ٩٠ کیلومتر است که پیش بینی می شود تا اردیبهشت سال آینده تکمیل و راه اندازی شود. دستیابی به ظرفیت مورد نیاز در سیستم انتقال نفت، افزایش ضریب اطمینان در عملیات انتقال و استمرار ارسال نفت خام به پالایشگاه آبادان و حفظ محیط زیست از اهداف اجرای این پروژه است.

افتتاح ١٠ پروژه صنعتی و عمرانی در مناطق نفتخیز جنوب در دهه فجر

١٠ پروژه صنعتی و عمرانی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به مناسب دهه مبارک فجر آماده بهره برداری شد. این پروژه ها با اعتبار یک هزار و ٢٦٤ میلیارد ریال در استان های خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویر احمد اجرا شده است.

راه اندازی کوره های حرارتی واحدهای نمکزدایی اهواز یک، ٢ ، ٣ و ٤ پست ١٣٢,١١ کیلوولت به همراه ٤٠ کیلومتر خط انتقال دومداره لب سفید و واحد نمکزدایی هفت شهیدان مسجدسلیمان، از پروژه های مرتبط با تولید است.

همچنین در این ایام سه پروژه عمرانی و عام المنفعه شامل جاده اصلی کرنج – آغاجاری از سه راهی کرنج تا سه راهی کلاستر، فاز دو باند دوم و بهسازی باند موجود محور ماهشهر به امیدیه و استخر سرپوشیده شماره یک مسجدسلیمان افتتاح خواهد شد.

راه اندازی سیستمهای تزریق مواد شیمیایی در کارخانه گاز و گاز مایع ٩٠٠ ، ١٢٠٠و ١٣٠٠ و بهره برداری از خط انتقال نفت واحد گچساران ١ به واحد نمکزدایی گچساران ٢، از پروژه های مربوط به تولید و پشتیبانی از تولید در استان کهگیلویه و بویر احمد است. در استان بوشهر نیز دو پروژه شامل خط لوله جدید نفت گلخاری و اصلاح مسیر و رفع قوس های غیر استاندارد محور رگ سفید ٢ به طرف دیلم آماده بهره برداری شده است.

همزمان با سی و پنجمین بهار انقلاب اسلامی، ٩ پروژه با هزینه ای بالغ بر ٥٥ میلیارد و ٣٢ میلیون ریال در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بهره برداری شد. احداث چندراهه اقماری در میدان بنگستان غرب منصوری، جایگزینی مخزن آب آتش نشانی در واحد بهره برداری شماره یک اهواز، تعویض کامل سقف مخزن کلسر بنگستان واحد نمکزدائی شماره یک اهواز و ترمیم و بهسازی حوضچه محل اتصال خط لوله ٢٠ و ٢٤ اینچ سراسری و واحد بهره برداری شماره ٢ اهواز پروژه هایی هستند که در دهه فجر به بهره بردای رسیدند.

پروژه احداث ساختمان درمانگاه ناحیه صنعتی آبتیمور، تامین روشنایی زمین های چمن مجموعه ورزشی تصفیه خانه آب صنعتی اهواز، شیرگاه های مربوط به خطوط اصلی و همچنین خطوط اصلی انتقال نفت در مسیر جاده اهواز به آبادان و نصب پنل کنترلی جدید جهت دستگاه فرآورش سیار(MOT) از دیگر پروژه های افتتاح شده در این ایام است.

صرفه اقتصادی بیش از ٢٦ میلیون دلار با تعمیرات اساسی در آغاجاری

عملیات ضخامت سنجی و عیب یابی به روش التراسونیک همزمان با شروع تعمیرات دوره ای کارخانه های گاز و گاز مایع ١٠٠٠ و ١٥٠٠ در نیمه دوم امسال، تحت نظارت اداره بازرسی فنی و خوردگی فلزات آغاجاری اجرا شد. این عملیات به طور همزمان از محل های آسیب پذیر احتمالی خطوط لوله و تجهیزات و همچنین از نقاط پر خطر کوره های موجود در کارخانه گاز و گاز مایع ١٠٠٠ صورت پذیرفت. این عملیات به منظور جلوگیری از حوادث غیر مترقبه احتمالی ناشی از کاهش ضخامت بر اثر خوردگی داخلی است که در این دو کارخانه جمعا ٢ هزار و ٢٥١ محل آسیب پذیر تحت آزمایش قرار گرفتند.

شناسایی این نقاط معیوب در زمان تعمیرات اساسی علاوه بر حفظ ایمنی نیروی انسانی و تاسیسات، صرفه اقتصادی بیش از ٢٦ میلیون دلار و عدم گاز سوزی حداقل ٨٠٨٠ میلیون فوت مکعب گاز، با فرض دست کم بیست و یک روز توقف کارخانه، حاصل شد.

راه اندازی کمپرسور گازی واحد تزریق گاز کرنج با ظرفیت ٤٥ میلیون فوت مکعب

یک ردیف کمپرسور گازی در واحد تزریق گاز ٥٠٠ کرنج با ظرفیت ٤٥ میلیون فوت مکعب در روز راه اندازی شد. راه اندازی این کمپرسور به عنوان ردیف هفتم جهت افزایش توان تزریق گاز به میدان کرنج، با استفاده از دانش متخصصان داخلی در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری انجام شده است. در این پروژه تکنولوژی ساخت سیستم های کنترل این گونه کمپرسورها در کمترین زمان و با هزینه حدود یک میلیارد ریال به طور کامل بومی شده است.

یک دستگاه برج گوگرد زدای جدید به تجهیزات فرآورشی واحد بهره برداری مارون ٣ افزوده شد. طراحی و ساخت فونداسیون و جداسازی کلیه تجهیزات و اتصلات مکانیکی و ابزار دقیق توسط کارشناسان شرکت انجام شد. از برج گوگرد زدا جهت جداسازی گاز H٢S از نفت استفاده می شود و گاز حاصله از آن جهت ارسال به واحد شیرین سازی به ایستگاه جمع آوری گازهای ترش (آماک) ارسال می شود.

تعمیر و بازسازی کمپرسور گازی ردیف٥ ایستگاه تزریق گاز آغاجاری به همت کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری کمپرسور گازی ردیف٥ ایستگاه تزریق گاز آغاجاری برای نخستین بار تعمیر و بازسازی کامل شد. تعمیر و بازسازی این ابرکمپرسور نسل جدید که دارای فناوری پیشرفته‌ای است افتخار دیگری برای کارشناسان مناطق نفت خیز جنوب رقم زده است.

این کمپرسور ظرفیت تزریق روزانه ٣٥٠ میلیون فوت مکعب گاز و فشار ٢٠٠ بار دارد و صرفه اقتصادی حاصل از این اقدام به طور مستقیم بیش از ١٠ میلیارد ریال است. با توجه به تزریق روزانه ٣٥٠ میلیون فوت مکعب گاز بوسیله این کمپرسور، سود و صرفه غیرمستقیم تعمیر آن به مراتب بیشتر خواهد بود. لازم به ذکر است؛ ایستگاه تزریق گاز آغاجاری با ظرفیت تزریق روزانه ٢ میلیارد فوت مکعب بزرگترین طرح تزریق گاز کشور است و گاز مورد نیاز آن از میدان گازی پارس جنوبی و از طریق خط لوله ٥٦ اینچ به طول ٥١٢ کیلومتر تامین می شود.

اجرای پروژه هوشمند سازی ٦٠ ایستگاه حفاظت کاتدی در شرکت کارون

با موفقیت آمیز بودن پروژه آزمایشی نصب سیستم های هوشمند کنترل از راه دور در ٢ ایستگاه حفاظت کاتدی و پایان دوره دوساله آزمایشی این پروژه ها، ٦٠ ایستگاه حفاظت کاتدی توسط متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون هوشمند سازی می شود. در این روش اتاق کنترل ایستگاه ها در دفتر مرکزی اداره بازرسی فنی و خوردگی فلزات قرار می گیرد و علاوه بر آن در هر ساعتی از شبانه روز با استفاده از تلفن همراه نیز می توان از وضعیت ایستگاه ها و مشکلات فنی بوجود آمده، اطلاع یافت و همچنین تنظیمات مورد نظر از قبیل تغییر پتانسیل، روشن و خاموش کردن ترانس ها، مشاهده دمای روغن ترانس ها و... را انجام داد.

احداث ٢٥٦٠ اینچ کیلومتر خطوط لوله جریانی جدید انتقال نفت و گاز

در سال گذشته، ٢ هزار و ٥٦٠ اینچ کیلومتر خط لوله جریانی انتقال نفت و گاز در گستره عملیاتی این شرکت احداث شد. این لوله ها اکثراً در اندازه های ٤ و٦ اینچ بوده و برای احداث آنها در بخش اجرا حدود ١٢٠ میلیارد ریال هزینه شده است. این خطوط لوله، نفت و گاز تولیدی را از چاه ها به تفکیک گرهای سرچاهی وازاین طریق به واحدهای بهره برداری جهت انجام فرآورش منتقل می کنند.

در سال گذشته ٩٧ پروژه احداث خطوط لوله جریانی اجرا شد که ٧٥ پروژه از آنها همراه با نصب تسهیلات سرچاهی بوده است و در مجموع با احداث ٣ مجموعه تفکیک گر و تقویت فشار ١٨و ٧١ رگ سفید ٢ واحداث مجموعه ١٤٥ بی بی حکیمه در سطح ٥ استان در حوزه مناطق نفت خیز جنوب با اعتبار حدود ١٤٦٠ میلیارد ریال تکمیل شد.

با تکمیل فاز دوم، پروژه احداث خط لوله نفت اهواز به پالایشگاه آبادان به اتمام رسید. فاز دوم این پروژه شامل احداث حدود ٩٠ کیلومتر خط لوله ٢٦ اینچ از واحد بهره ‌برداری شماره ٤ اهواز تا چندراهه دارخوین است که مراحل نهایی آن در حال انجام است.

در فاز نخست این پروژه که سال گذشته راه اندازی شد، ٤٢ کیلومتر خط لوله ٢٦ اینچ از پالایشگاه آبادان تا چندراهه دارخوین احداث شد. این پروژه با هدف دستیابی به ظرفیت مورد نیاز برای انتقال نفت، افزایش ضریب اطمینان در عملیات انتقال و استمرار ارسال نفت خام به پالایشگاه آبادان و حفظ محیط زیست اجرا شده است. این پروژه مهمترین پروژه تامین خوراک پالایشگاه آبادان است که از سوی این شرکت با تخصیص اعتبار ٩٥٠ میلیارد ریال اجرا شده است.

احداث و تکمیل کارخانه نمکزدایی میدان لب سفید

پروژه احداث کارخانه نمکزدایی میدان لب سفید تکمیل شد. این کارخانه با ظرفیت فرآورش روزانه ٣٠ هزار بشکه نفت نخستین واحد نمکزدایی در میدان لب سفید است که با هدف افزایش کیفیت نفت خام استحصال شده از این میدان احداث شده است. اعتبار اجرای این پروژه ٢٣٤ میلیارد و ١٤٥ میلیون ریال بوده و تجهیزات اصلی کارخانه شامل دیسالتر، مخازن تحت فشار مایعات هیدروکربوری، گاز، سوخت و آب، مبدل حرارتی آب و نفت و کوره پیش گرمکن غیر مستقیم نفت خام است.

تعمیر ١٥١ قلم شیرآلات و تسهیلات سرچاهی در شرکت پیراحفاری ایران

١٥١  قلم شیرآلات و تسهیلات سرچاهی در شرکت پیراحفاری ایران تعمیر و بازسازی شد. مراحل تعمیر و آزمایش تحت فشار این قطعات در ٢ ماه نخست سال ١٣٩٣ توسط کارکنان خدمات فنی چاه ها و مدیریت عملیات این شرکت انجام شده است. قطعات تعمیر شده شامل ٧٤ عدد شیر دروازه ای کلاس ٣ تا ١٠هزار، ٢٤ عدد آویزه لوله های مغزی، ١١ عدد نگهدارنده لوله های جداری اتوماتیک و غیر اتوماتیک، ٣١ عدد زانوی تولید و ١١ عدد شیر ایمنی کلاس ٣ هزار و ٥ هزار می باشد. تعمیر این قطعات که در چاه های در حال حفاری و تعمیر و چاه های بهره برداری کاربرد دارند، علاوه بر استمرار عملیات تولید، صرفه جویی اقتصادی قابل ملاحظه ای به همراه داشته است.

در سال گذشته یکهزار و ٧٤ دستگاه ماشین آلات فرآیندی در گستره عملیاتی مناطق نفت خیز جنوب تعمیر اساسی شد. این حجم از تعمیرات در واحدهای تولیدی نفت و گاز کارون، مارون، گچساران، آغاجاری و مسجدسلیمان در یکسال گذشته انجام شده است. در این مدت همچنین یک هزار و ١١ دستگاه تجهیزات فرایندی تعمیر اساسی شدند. شمار واحدهایی که به طور کامل تعمیر اساسی شده اند ٢١ کارخانه بوده است.

انجام تعمیرات اساسی ایستگاه تقویت فشار کوپال

تعمیرات اساسی ایستگاه تقویت فشار گاز کوپال آسماری، ١٠ روز زودتر از برنامه زمانبندی انجام شد. بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تعمیرات اساسی ایستگاه تقویت فشار گاز کوپال آسماری و بخشی از خط لوله گاز ارسالی، به مدت یک ماه برنامه ریزی شده بود که پس از ترخیص ایستگاه و آغاز تعمیرات در نیمه نخست سال ١٣٩٣، در مدت ٢٠ روز انجام شد. با کاهش زمان تعمیرات و کاهش گازسوزی در ایستگاه تقویت فشار گاز کوپال آسماری، ارزش افزوده قابل توجهی نصیب شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب شده است.

پمپ مولد نیتروژن (نیتروژن جنریتور) برای نخستین بار در مناطق نفت خیز جنوب در چاه ١٩٠ اهواز به کار گرفته شد. این دستگاه در محل چاه نیتروژن مورد نیاز احیاء چاه ها را از هوا گرفته و در چاه پمپ می کند. با استفاده از دستگاه جدید این کار از ٥ روز به ٢٤ ساعت تقلیل می یابد.

 لرزه‌نگاری سه ‌بعدی میدان رامین پایان یافت

عملیات لرزه نگاری ٣ بعدی میدان رامین در منطقه ای به وسعت ٨٧٧ کیلومتر مربع در محدوده شهرستان‌های اهواز، باوی و شوشتر تکمیل شد. نتایج اطلاعات لرزه‌نگاری انجام شده در تصمیم ‌گیری برای حفاری چاه‌های توسعه‌ای به منظور افزایش تولید صیانتی از این میدان و همچنین شناسایی پتانسیل‌های جدید نفتی استفاده خواهد شد. هدف از اجرای این عملیات تعیین مشخصات ساختمانی و شناخت دقیق تر مخازن آسماری و بنگستان میدان رامین، تهیه نقشه ها و کسب اطلاعات بیشتر جهت افزایش تولید نفت است.

افتتاح ١٦ پروژه مهم صنعتی عمرانی در مناطق نفتخیز جنوب در هفته دولت

همزمان با هفته دولت ١٦ پروژه صنعتی و عمرانی در مناطق نفتخیز جنوب با اعتباری افزون بر ٩٥٠ میلیارد ریال، آماده افتتاح و بهره برداری شد. از این تعداد، ٩ پروژه مرتبط با تولید و پشتیبانی از تولید نفت، گاز و مایعات گازی و ٧ پروژه از آنها عمرانی و عام المنفعه است.

از پروژه های مهم و قابل توجه صنعتی می توان به احداث و توسعه نمکزدایی لب سفید، تکمیل خط لوله ٢٦ اینچ انتقال نفت آسماری از بهره برداری شماره ٢اهواز به بهمن شیر شمالی، احداث خطوط لوله رو زمینی ١٢ و ١٦ اینچ جدید پارسی‌کلاستر به بهره برداری کرنج و طراحی و خرید و نصب کوره های حرارتی در واحد های نمکزدایی اهواز ٢ و ٤ اشاره داشت. بازسازی کامل استادیوم ورزشی شهید بهنام محمدی مسجدسلیمان، احداث یک سالن ورزشی و یک زمین چمن فوتبال درمنطقه شهری آغاجاری، احداث یک سالن ورزشی و یک زمین چمن فوتبال در کوی پلیس اهواز، و احداث سالن سرپوشیده چندمنظوره ورزشی مجتمع آموزش فنون اهواز از جمله پروژه های عمرانی و عام المنفعه است که آماده افتتاح در هفته دولت است.