پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


ضرورت پررنگ شدن نقش NPC
تاريخ خبر: سه شنبه، 25 شهريور 1393 ساعت: 10:09

به گزارش نفت دیلی، بیش از ٢١ درصد تولید گاز طبیعی کل کشور (معادل سالانه ٨٦ میلیارد متر مکعب) تا سال ١٤٠٤ به عنوان خوراک در اختیار مجتمعهای پتروشمی قرار می گیرد.

مدیر طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این که هم اکنون عمده صنعت پتروشیمی کشور را بخش خصوصی اداره می کند، اظهار کرد: رویکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مدیریت طرحها بازبینی شده و سیستم تعاملی جایگزین حاکمیتی شده است.

مرضیه شاهدایی با اشاره به خصوصی سازی بدون راهبرد و شتاب زده شرکتهای پتروشیمی و آثار جبران ناپذیر آن طی سالهای اخیر، گفت: تنها طی دو سال ٣٦٢ هزار میلیارد ریال از داراییهای صنعت پتروشیمی کشور (حدود ٢٥ درصد از کل واگذاریها) به بخش خصوصی واگذار شد.

مدیر طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی یکی از دلایل اصلی اجرایی نشدن طرحهای توسعه ای در صنعت پتروشیمی و وجود تاخیرهای مداوم در این طرحها را خصوصی سازی غیر کارشناسانه اعلام و تصریح کرد: هم اکنون بخش خصوصی فعال در این صنعت تمایلی برای توسعه واحدهای خود و زیر ساختها ندارند و حتی سرمایه و درآمدهای خود را به بخشهای غیر از پتروشیمی هدایت می کنند.

ضرورت پررنگ شدن نقش NPC

شاهدایی گفت: برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده در صنعت پتروشیمی باید نقش شرکت ملی صنایع پتروشیمی (NPC) بار دیگر پررنگ شود.

وی گفت: تلاش می شود تا سال ١٤٠٤ بتوانیم رتبه نخست در جهان را به لحاظ ارزش محصولات پتروشیمی کسب کنیم، همچنین قصد داریم تا آن زمان ٢١ درصد از تولید گاز طبیعی سالانه کل کشور، معادل ٨٦ میلیارد متر مکعب را به عنوان خوراک در این صنعت استفاده کنیم.

مدیرطرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی کسب سهم ٤٠ درصدی از صادرات غیر نفتی کشور، ارتباط ٣٠ هزار واحد پایین دستی و میان دستی از طریق خوراک با یکدیگر و محرومیت زدایی و ایجاد اشتغال در صنعت را از دیگر اهداف شرکت ملی صنایع پتروشیمی در افق چشم انداز ١٤٠٤ اعلام کرد.

بر پایه این گزارش، ظرفیت مجتمعهای پتروشیمی کشور هم اکنون ٦٠ میلیون تن است، اما تنها ٤٠ میلیون تن محصول تولید می‌کنند؛ از این رو بدون آن که سرمایه‌گذاری خاصی انجام شود، می‌توان حجم تولیدات را ٢٠ میلیون تن افزایش داد.

تکمیل ١٥ طرح‌ از ٦٢ طرح باقی‌مانده از برنامه‌های چهارم و پنجم با پیشرفت بالای ٦٠ درصد از برنامه‌های صنعت پتروشیمی از ابتدای شروع به کار دولت یازدهم تاکنون بوده است، علاوه بر ٦٢ طرح باقی‌مانده، ٣٦ طرح جدید نیز تعریف شده که جمعاً ٦٠ میلیون تن دیگر ظرفیت تولید پتروشیمی کشور را بالا می‌برد، ولی برای جذب سرمایه‌گذار برای این طرحها نیاز به سرمایه‌گذاری دولت برای احداث زیرساختها است.

خوشبختانه هم اکنون برای بیشتر ٦٢ طرح باقی‌مانده از برنامه‌های چهارم و پنجم در صنعت پتروشیمی زیرساخت فراهم است، اما از آنجا که تا زیرساخت فراهم نباشد، سرمایه‌گذار، حاضر به سرمایه‌گذاری نخواهد بود، بنابراین نیاز است که زیرساختهای لازم را به نیابت از طرف دولت فراهم کنیم که برای این اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال مذاکره با دولت و مجلس است.

از ١٥ طرح اولویت‌دار یاد شده امسال پتروشیمی‌های کاویان ٢، لرستان، مهاباد، تخت جمشید و اوره آ‌مونیاک مرودشت به بهره‌برداری می رسد، از سوی دیگر با رفع مشکلات تامین منابع مالی تعدادی از طرحهای مستقر در فاز دوم عسلویه یا از طریق صندوق توسعه ملی یا از مسیر فاینانس چین، این مجتمعها می توانند فعالیتهای خود را از سر گیرند.

به تازگی فاینانس پنج طرح از مسیر کشور چین قطعی شده و امید است هرچه زودتر بانک مرکزی این فاینانسها را تایید کند تا این طرحها فعال شوند.