پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


راهكاري كارآمد براي تسويه وجوه معاملات نفتي
تاريخ خبر: چهارشنبه، 24 فروردين 1390 ساعت: 12:51
به گزارش نفت دیلی ، شبكه تحليلگران تكنولوژي ايران (ايتان) در گزارشي به بررسي مزاياي تبادل نفت ايران با طلا كه از سوي هند پيشنهاد شده، پرداخته است.
 
با توجه به مشكلات پديد آمده در مبادلات ارزي ايران و هند در اثر تحريم و به خصوص پرداخت بهاي نفت ايران از سوي هند، تحليلي را منتشر كرده و به بررسي مزاياي تبادل نفت ايران با طلا كه از سوي هند پيشنهاد شده، پرداخته است. متن اين يادداشت به اين شرح است:

حجم بالاي صادرات نفت ايران به هند و در نقطه مقابل واردات پايين ايران از اين كشور باعث شده تا پس از توقف مبادلات ارزي دو كشور در چارچوب اتحاديه پاياپاي آسيايي از سوي بانك مركزي هند بدليل فشارهاي آمريكا و اتحاديه اروپا در راستاي تحريم‌هاي ارزي، ميزان بدهي‌هاي هند به ايران افزايش يابد.

بر اساس اخبار منتشر شده دو كشور بر سر انتقال پول نفت از طريق يك بانك آلماني به توافق رسيده‌اند كه با توجه به همراهي اتحاديه اروپا با آمريكا در اعمال تحريم‌هاي پولي و بانكي دور از ذهن نيست كه در آينده نه چندان دور اين مسير نيز بواسطه اعمال محدوديت از سوي اين اتحاديه با مشكل مواجه شود. در واقع همانطور كه وزير دارائي هند نيز اشاره كرده است هنوز راهكاري بلند مدت براي مبادلاتِ ارزي ايران و هند پيدا نشده است .

جدول شماره 1. ميزان تبادلات تجاري بين ايران و هند

كشور وارد كننده ارزش دلاري واردات (ميليارد دلار) ميزان رشد سالانه بين 2005 تا 2009 (درصد)
هند 10.6 91
ايران 1.9 17

در اين شرايط براي تسويه بدهي هند به ايران بدون استفاده از ارزهاي واسط مثل دلار و يورو پيشنهادهاي مختلفي وجود دارند كه عبارتند از:

الف . معاوضه طلا با نفت : مرور سوابق نشان مي‌دهد طرف هندي پيشنهاد معاوضه نفت با طلا را ارائه كرده است. در صورت اتخاذ اين تدبير به عنوان مثال بدهي 2 ميليارد دلاري حدود 40 تن طلا است. لازم به ذكر است كه نياز كشور به طلا بر اساس گفته رئيس كل بانك مركزي سالانه 30 تن است . از مزاياي اين روش مي‌توان به كاهش ريسك ذخاير پولي كشور در برابر تغييرات ارزش ارز‌هاي بين‌المللي اشاره كرد. بعلاوه واردات طلا به ازاي صادرات نفت مي‌تواند باعث كاهش ميزان واردات شود زيرا درصورت دريافت يورو يا دلار به ازاي فروش نفت يا هر كالاي ديگر تنها راه براي هزينه كردن آن واردات از ديگر كشورها است، حتي اگر اين ارز براي تبديل شدن به ريال در جامعه فروخته شود.
طبيعي است طرف هندي براي بهبود وضعيت تراز تجاري خود با ايران كه بواسطه واردات نفت، منفي است از مبادله كالا به كالا با ايران در قالب تبادل نفت و طلا استقبال كند.

ب . فروش ريالي نفت: با توجه به اينكه امكان تهاتر يا مبادله كالا به كالا با تمامي كشورهاي طرف تجاري ايران وجود ندارد، همچنين مزاياي قابل توجه ترويج واحد پول كشور براي اقتصاد داخلي، پيشنهاد مي‌شود تا مسئولان كشور در جهت انجام فروش نفت به "ريال " گام بردارند. بديهي است با توجه به حجم بالاي ريال مورد نياز براي مبادله نفت هند، امكان انتقال سريع تمامي مبادلات به سمت ريال وجود ندارد. لذا پيشنهاد مي‌شود تا براي شروع عددي در حدود 10 درصد از فروش نفت به صورت ريالي انجام شود.

بنابراين به منظور دستيابي به راهكاري بلند مدت و كارآمد جهت تسويه بدهي هند، ناشي از تراز منفي بواسطه فروش نفت به اين كشور، ضروري است از طلا استفاده شود. نكته مهم اينجاست كه اين واردات نه تنها اثر تورمي ندارد بلكه مانند واردات كالاهاي مصرفي اثرات ضدتوليد نيز ندارد. همچنين با تبديل بخشي از ذخاير ارزي كشور به طلا و انتقال آن به كشور احتمال ضرر ناشي از كاهش ارزش ارزهاي بين‌المللي و خطر تحريم كاهش مي‌يابد.