پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


چشم در چشم ناجی صنعت نفت!
تاريخ خبر: چهارشنبه، 3 تير 1394 ساعت: 12:42

به گزارش نفت دیلی، بازدید خوزه ادواردو دوس سانتوس، رییس‌جمهور آنگولا از چین در مرحله ای بسیار حساس برای آنگولا رخ می‌دهد. اقتصاد آنگولا از زمان سقوط قیمت نفت در سال گذشته دچار چالش شده است.

انتظار می‌رود سانتوس در جریان سفر این هفته خود به چین موافقتنامه‌هایی را در زمینه انرژی، آموزش و مراودات مالی به امضا برساند.

آنگولا به شدت به درآمدهای صادرات نفت خود وابسته است و بخش عمده ای از تقاضا برای نفت این کشور به چین باز می‌گردد که بزرگترین مشتری نفتی آنگولاست.

این نخستین دیدار رسمی سانتوس از چین در بیش از هفت سال گذشته است و او کل هفته را در این کشور خواهد بود و بخش مهمی از دیدارهایش به موضوع نفت تمرکز خواهد داشت.

صنعت نفت آنگولا به شدت به چین وابسته است و حدود ٤٥ تا ٥٠ درصد از صادرات نفت‌خام آنگولا هر ماه به چین می‌رسد.

بوتلو دی واسکونسلوس، چندی پیش در حاشیه نشست اوپک به خبرنگاران گفته بود: "ما حدود نیمی از نفت خود را به چین می‌فروشیم و امیدواریم صادرات را در همین سطح نگه داریم."

براساس آماری که سازمان اطلاعات انرژی آمریکا منتشر کرده، حدود ٦٥ درصد از صادرات نفت‌خام آنگولا در سال گذشته به مقصد آسیا بوده است که ٤٩ درصد از این حجم به مقصد چین صادر شده است.

آنگولا، دومین صادرکننده بزرگ نفت آفریقا روزانه حدود ١,٧ تا ١.٨ میلیون بشکه نفت‌خام سنگین شیرین تولید می‌کند که میزان گوگرد پایینی دارد.

نفت آنگولا با این‌حال در طول یک‌سال گذشته در جذب خریداران موفق‌تر از نفت‌خام شیرین سبک با کیفیت‌تر نیجریه، رقیب سنتی این کشور در آفریقا، بوده است و این درحالی است که تا همین چند سال پیش، گزینه ترجیحی بیشتر پالایشگران بوده است. اما کاهش اقبال به نفت نیجریه تنها به قیمتهای بالاتر و مسائل اقتصادی ربط ندارد.

نفت‌خام آنگولا به کشورهایی فروخته می‌شود که از نرخ رشد اقتصادی ٥ تا ٨ درصد برخوردارند و این درحالی است که مشتری اصلی نفت‌خام نیجریه اروپاست که اقتصاد کشورهایش عموما روندی نزولی را طی می‌کند.

این می‌تواند توضیحی ساده برای این واقعیت باشد که چرا نفت‌خام آنگولا باوجود کیفیت پایین‌تر نسبت به نفت نیجریه راحت‌تر به فروش می‌رسد. بخش قابل توجهی از صادرات نفت‌خام نیجریه هرماه با نیت فروش به مصرف‌کننده نهایی و تامین نیاز پالایشگران درنظر گرفته می‌شود و به جای فروش رفتن، در پایانه‌های ذخیره‌سازی و نفتکشها نگه داشته می‌شود. بخش عمده‌ای از مازاد عرضه در بازار نفت حوزه آتلانتیک متعلق به نیجریه است. درحال حاضر مقدار زیادی از نفت نیجریه روی دریا یا داخل مخازن ذخیره‌سازی شناور است که مقصدشان به هیچ وجه مشخص نیست.

چین بزرگترین مشتری نفت‌خام سنگین و متوسط شیرین آنگولاست و این درحالی است که در شرایطی کاملا متضاد، حتی یک درصد از نفت‌خام نیجریه هم به چین نمی‌رود. چین دومین مصرف‌کننده بزرگ نفت در جهان است و وقتی هیچ جایی در جمع خریداران نفت‌خام شما نداشته باشد، قطعا به مشکل برخواهید خورد و نفت‌خام نیجریه نیز از همین زاویه ضربه خورده است.

چین بنا بر طبیعت اشتهای پالایشگرانش که به دنبال تولید سوخت لازم برای رشد پایدار صنعت این کشور هستند، به‌دنبال نفت‌خام سنگین و شیرین است. این کشور همچنین تعداد زیادی پالایشگاه پیچیده و پیشرفته دارد که می‌توانند تقطیرات نفتی خاصی را از راه تقطیر نفت‌خام سنگین تولید کنند. چین درحال حاضر چشمان خود را به روی نفت نیجریه بسته است و تقاضای این کشور برای نفت‌خام شیرین سبک اندک است.

آنگولا به تازگی خریدار جدیدی را هم در شیلی پیدا کرده و دوکشور قرارداد مشترکی را با یکدیگر به امضا رسانده‌اند. آنگولا اکنون بزرگترین تامین‌کننده نفت‌خام شیلی از خارج از آمریکای جنوبی است. نیجریه باید با چنین مثالهایی تحت تاثیر قرار بگیرد و درحالی که دولت جدیدی در این کشور روی کار می آید، باید زمین بازی خود را عوض کند.