پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


با پایان حفاری میدان گازی سپند اطلاعات جدیدتری از حجم مخزن خواهیم داشت
تاريخ خبر: چهارشنبه، 28 آبان 1393 ساعت: 10:07

به گزارش نفت دیلی، رئیس مطالعات ناحیه خلیج فارس در مدیریت اکتشاف از حفاری مطابق برنامه زمانبندی نخستین چاه اکتشافی در میدان گازی سپند یک خبر داد و گفت: با پایان حفاری به اطلاعات جدید و برآورد دقیقتری از حجم مخزن دست خواهیم یافت.

قدیرعلی فکوری با بیان این که مدیریت اکتشاف نخستین برنامه پیش بینی میدان سپند را در سال ١٣٧٢ تهیه کرده است، افزود: به دلیل وجود ابهام در نقشه های عمقی و دسترسی نداشتن به اطلاعات جامع مخزنی تاکنون حفاری در این میدان متوقف مانده بود ضمن این که در آن زمان برداشت گاز در اولویت نبود بلکه هدف کشف نفت و رسیدن به آن بود.

فکوری با یادرآوری این که اطلاعاتی که هم اکنون مبنای مطالعات میدان سپند قرار گرفته از تطبیق اطلاعات حاصل از فعالیت یک شرکت خارجی تحت قرارداد با ایران در محدوده بلوکهای اکتشافی در بخش قطری میدان به دست آمده است، افزود: این اطلاعات از نقشه های عمقی میدان سپند با اطلاعات موجود ترکیب و مدل ساختمان مخزن و حجم آن را پیش بینی کرد.

وی افزود: با حفاری نخستین چاه اکتشافی که هم اکنون با استفاده از دستگاه شهید رجایی شرکت ملی حفاری ایران در حال انجام است می توان اطلاعات دقیق تر و برآورد بهتری از حجم گاز مخزن به دست آورد.

فکوری با بیان این که پروژه حفاری میدان گازی سپند مطابق با برنامه زمانبندی در حال انجام است، گفت: تا پیش از این در میدان گازی پارس جنوبی حفاری در افق دهرم تا سازندهای دالان و کنگان انجام شده بود اما در این چاه ما به افق های عمیقی تری از نظر سنی (سازند فراغون) نفوذ خواهیم کرد که نتیجه آن کسب اطلاعات جدید مخزنی است.

به گفته وی، در میدان گازی سپند سازندها به ترتیب از بالا به پایین، آسماری، جهرم، پابده، گروپی، ایلام، سروک، لافان، کژدمی، داریان، گدوان، فهلیان، نی ریز، کنگان، دالان، فراغون، زکی و سرچاهان نام دارد.

سازند به مجموعه رسوبات سنگ شده‌ای گفته می شود که برخی از ویژگی‌های آنها مانند سن، نوع فسیل، جنس، پیوستگی (قطع شدگی در آن دیده نشود و گسلی آن را قطع نکرده باشد)، ضخامت، رنگ و .... تا حدودی مشترک است و بر اساس کمیته چینه شناسی هر کشور نامگذاری می شود.

زمان کشف میدانهای کم عمق گذشته است

ناظر عملیات حفاری میدان گازی سپند در مدیریت اکتشاف اظهارکرد: هم اکنون فعالیتهای اکتشافی با ریسک بیشتری همراه است، چرا که زمان کشف میادین کم عمق گذشته است. میدانهای جدید در اولویتهای اکتشافی همه در اعماق بیشتر و با ریسکی بالاتری از نظر حفاری و کشف ذخایر قابل توجه و با صرفه اقتصادی مناسب همراه هستند.

فکوری با بیان این که هم اکنون نتایج حاصل از نمودارهای مخزنی افقهای بالاتر در حال تعبیر و تفسیر است، گفت: با ادامه عملیات حفاری و گرفتن نمونه های مخزنی جدید و تعبیر و تفسیر اطلاعات، در صورتی که نتایج حاصل رضایت بخش باشد، حفاری دومین چاه که به صورت تحدیدی خواهد بود، آغاز می شود.

هم اکنون حفاری نخستین چاه اکتشافی میدان گازی سپند یک با استفاده از دستگاه حفاری دریایی شهید رجایی در عمق بیش از ٣ هزار و ٥٦٦ متری لایه فراغون در حال انجام است. عمق نهایی پیش بینی شده برای حفاری در این میدان گازی، نزدیک به ٤ هزار متر برآورد می شود.

برنامه حفاری یک حلقه چاه اکتشافی در این میدان که در فاصله ٢٥٠ کیلومتری از جزیره کیش واقع شده است، با نظارت و کارفرمایی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و با استفاده از توان عملیاتی شرکت ملی حفاری ایران در آبهای خلیج فارس در حال انجام است.