پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


شرکتهای نفتی سوییس چشم انتظار لغو تحریمها برای بازگشت به تهران
تاريخ خبر: سه شنبه، 27 مرداد 1394 ساعت: 09:04

به گزاش نفت دیلی، اقدام غافلگیرانه سوییس در لغو یکطرفه تحریمهای ایران که از ٢٢ مردادماه اجرایی شد، بدان معنا نیست که معامله گران بزرگ نفتی جهان در سوییس به سرعت به تهران باز خواهند گشت.

پس از انتشار خبر لغو تحریمهای ایران از سوی سوییس، برخی رسانه های داخلی در اقدامی شتاب زده و با اعلام یک پیش بینی بدون منبع، خبری مبنی بر حضور دوباره غولهای نفتی سوییسی به ایران منتشر کردند.

با این حال شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی در این باره هر گونه امکان ورود این شرکتها را به ایران حداقل تا اجرایی شدن توافق وین و برداشته شدن تحریمها منتفی دانسته است.

شرکتهای ویتول گروپ، گلنکور پی ال سی، و ترافیگورا بیهیر بی وی از معامله گران بزرگ نفتی جهان به شما می آیند. این شرکتها فعالیتهای بین المللی بسیاری دارند، اما این فعالیتها تحت تأثیر تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران قرار گرفته است و تاکنون به آنها اجازه از سرگیری فعالیت در ایران داده نشده است.

به گفته متیو پاریش، مدیر موسسه حقوقی جنتیوم در ژنو که مشتریانی از شرکتهای تجاری دارد، مادام که این تحریمها پابرجا باشد، در عمل شرکتهای تجاری سوییسی هیچ گونه معامله تجاری در ایران نخواهند داشت.

دولت سوییس نخستین کشوری است که تحریمهای علیه ایران را پس از توافق ١٤ ژوئیه ایران بر سر برنامه هسته این کشور برداشته است.

 به گفته بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، این کشور قادر است بلافاصله پس از لغو تحریمها تولید خود را ٥٠٠ هزار بشکه در روز افزایش دهد.

طبق بیانیه دولت سوئیس، این کشور اروپایی تحریمهای ایران برای انجام معاملات فلزات گرانبها، محموله های نفت خام، فرآوره های نفتی و محصولات پتروشیمی با شرکتهای دولتی ایران را ملغا کرده است.

پس از این تصمیم شرکتهای سوییسی مجبور نیستند گزارش فعالیتهای تجاری خود در حوزه پتروشیمی ایران را به دولت ارائه دهند، افزون بر این دیگر لزومی ندارد که این شرکتها گزارش انتقال و بیمه محموله های نفتی ایرانی را به دولت سوییس ارائه کنند، البته این اقدامها از ابتدای سال ٢٠١٤ به حالت تعلیق در آمده بود که اکنون به طور کامل برداشته شد.

به گفته جان ویتاکر، یک حقوقدان صادرات کالا در شرکت Clyde & LLP در لندن، این اقدام سوئیس بیشتر جنبه نمادین برای این کشور داشته و آثار آن چندان قابل توجه نیست. شرکتهای فعال در تجارت بین المللی کالا بر اثر تحریمهایی که علیه ایران صورت گرفته مشمول محدودیتهای می شوند که بیشتر این شرکتهای با بانکهای آمریکا و اروپا کار می کنند.

بانکهای وام دهنده وسواس و دقت نظر خود را برای رعایت تحریمها بیشتر کرده اند. بانک بی ان پی پاریباس اس ای، یکی از بزرگترین بانکهای وام دهنده فرانسوی است که به دلیل زیر پا گذاشتن تحریمها علیه کشورهایی مانند ایران، سودان و کوبا و انجام نقل و انتقالات برای این کشورها، از سوی آمریکا متهم شد و مجبور به پرداخت جریمه  هشت میلیارد و ٩٧٠ میلیون دلاری شد تا دیگر از این کارها نکند.

بر اساس این گزارش، در پیامی اینترنتی که کلوپ بیمه بین المللی پی اند آی به بلومبرگ ارسال کرده، تصریح شده است که بیانیه چهارشنبه شورای فدرال سوییس هیچ تأثیری بر توانایی شرکتها برای بیمه محموله های نفت خام نخواهد داشت.

اعضای این کلوپ نزدیک به ٩٥ درصد از نفتکشهای جهان را بیمه می کنند. طبق این پیام، آمریکا و اروپا باید برجام را به لحاظ حقوقی تأیید کنند تا این توافق برای شرکتها الزام آور شود.

همه شرکتها بیمه کننده که عضو این کلوپ هستند باید از قوانین اروپا در معاملات و قراردادهای خود تبعیت کنند. این در حالی است که هیچ کدام از این شرکتها در سوییس نیستند.

در یک اظهار نظر در روز چهارشنبه هفته گذشته، مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن، گفت: تحریمها هنوز پابرجا هستند و هر شرکت و کشوری که آنها را زیر پا گذارد مشمول مجازات های مربوطه خواهد شد.

وی به خبرنگاران گفت که دولت آمریکا از این اقدام سوییس از قبل خبر نداشت. از زمان انقلاب ایران در سال ١٩٧٩، سوییس نماینده آمریکا در امور کنسولگری و دیپلماتیک با ایران بوده است.