پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


تحقق افزایش بی سابقه تولید گاز در ١٩ ماه
تاريخ خبر: يکشنبه، 5 بهمن 1393 ساعت: 10:22

به گزارش نفت دیلی، حدود ١٠٥ میلیون مترمکعب گاز شیرین تاکنون از طریق فازهای اولویت دار پارس جنوبی (١٢، ١٥و ١٦، ١٧ و ١٨) به شبکه سراسری افزوده شده که این مقدار رشد ظرف ١٩ ماه، در تاریخ صنعت نفت ایران بی سابقه است.

افزایش ١٠٥ میلیون مترمکعبی گاز از فازهای پارس جنوبی تا پایان سال ٩٣، به ١٢٠ میلیون متر مکعب می رسد.

شرکت ملی نفت ایران با بهره برداری از ١٠٠ میلیون مترمکعب گاز تعهد شده تا پایان امسال و تحقق تولید ٢٠ میلیون متر مکعب گاز از فازهای ١٥ و ١٦ و ١٢ در مجموع از شهریور ماه سال ١٣٩٢ تا پایان امسال ١٢٠ میلیون متر مکعب گاز از دریا و با ١٤٠ میلیون متر مکعب ظرفیت پالایش در پارس جنوبی به بهره برداری می رسد.

شرکت ملی نفت ایران توانست با مدیریت دقیق و کار آمد چند سکو را به طور همزمان راه اندازی کند تا حدنصاب تازه دیگری در تاریخ صنعت نفت به ثبت برساند.

راه اندازی هفت سکو (٣ سکو از فاز ١٢ و ٤ سکو از فازهای ١٥ تا ١٨ پارس جنوبی) تا پایان سال به طور همزمان در پارس جنوبی در تاریخ صنعت نفت بی نظیر است که با تغییر رویکرد مدیریت و با تمرکز بر فازهای اولویت دار محقق شد.

بی‌سابقه‌ترین برنامه راه‌اندازی و فعالیت دریایی و خشکی امسال در پارس‌جنوبی در حال انجام است و سکوهای متعدد در حال راه‌اندازی در دریا هستند و امسال و سال آینده ٢٠٠ میلیون متر‌مکعب گاز به ظرفیت تولید کشور افزوده می‌شود که سهم سال ٩٣ و ٩٤ هر کدام روزانه ١٠٠ میلیون متر‌مکعب گاز است.

حدود ٩٦ درصد جمعیت شهری و ٦٠ درصد از جمعیت روستایی کشور از گاز طبیعی استفاده می‌کنند و هم اکنون سهم گاز در سبد انرژی کشور حدود ٧٠ درصد است.

پارسال در کمترین دمای زمستان حدود ۱۶۰ میلیون متر مکعب کسری گاز وجود داشت، که خوشبختانه امسال با وارد شدن تولید فازهای ۱۲، ۱۵ و ۱۶ و ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی با کمبود انرژی قابل ملاحظه ای روبرو نخواهیم بود و این حاصل تلاش همکاران مختلف در صنعت نفت است.

بر اساس اعلام مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، امسال با توجه به اضافه شدن حدود ۱۲۰ میلیون متر مکعب گاز به شبکه سراسری، بخش عمده کسری گاز سال گذشته جبران می شود.

با توجه به افزایش تولید گاز در کشور که بیشتر از پارس جنوبی صورت گرفته است تاکنون سوخت نیروگاه ها قطع نشده است و این در حالی است که پارسال به دلیل افزایش سرما و کمبود، گاز بیش از ٢٠ نیروگاه گازی قطع و حدود ٥٠ روز نیز گاز پتروشیمی ها قطع شد که متحمل خسارتهای زیادی شد.

بر این اساس فرق زمستان امسال با زمستان سال ۹۲ در این است که امسال میزان محدودیت گازرسانی به نیروگاه‌ها، صنایع و جایگاه‌های سی ان جی کمتر از سال ۹۲ خواهد بود و در سال ۹۳ با ورود گاز استحصالی از فازهای اولویت‌دار پارس جنوبی به شبکه گازرسانی کشور به احتمال قوی هیچ محدودیتی در گازرسانی نخواهیم داشت.

امسال با تقویت شاهراه های اصلی خطوط لوله انتقال گاز در پارس جنوبی دیگر شاهد افت فشار نخواهیم بود و مشکلی در مورد اضافه شدن حجم گاز پیش بینی شده به این خطوط پیش نخواهد آمد.

با توجه به افزایش حجم گاز و تقویت شاهراه اصلی خطوط لوله، صادرات بدون نوسان به کشورهای مقصد انجام می شود و این در حالی است که سالهای گذشته به دلیل افت فشار در خطوط لوله مجبور به پرداخت خسارت می شدیم.

شاخص ترین رویداد دولت یازدهم در پارس جنوبی شکل دادن سیستم مدیریت جدید و تفکیک مسئولیتها و ایجاد ارتباط ساختاری، مقرراتی و قراردادی بین کارفرما و پیمانکار و با هدف و اولویت تولید محوری و شفاف سازی سیستم مالی پروژه ها از اتفاقهای شاخص بوده است.

پارس جنوبی در شرایط کنونی افزون بر تولید ۵۰ درصد گاز مصرفی کشور، گاز مورد نیاز تزریق به چاه های نفتی استان خوزستان (برای افزایش برداشت از چاه های نفتی و ذخیره سازی گاز برای مصارف نسلهای آینده) را تامین می کند و به طور مستمر، محصولهای با ارزشی نیز به بازارهای جهانی صادر می کند که در تراز بازرگانی کشور بسیار اثرگذار است.

افزایش سهم مشارکت داخلی در اجرای پروژه‌ها و ساخت صدها قلم کالا و تجهیزات فازهای جدید از سوی صنایع داخلی، افزایش ساخت داخل و تولید حدود ٦٥ تا ٧٠ درصد کالا و تجهیزات مورد نیاز طرحها توسط سازندگان داخلی از جمله دستاوردهای توسعه فازهای پارس جنوبی به شمار می رود.

پس از تنگ‌تر شدن عرصه تحریمهای بین المللی در پارس جنوبی، بسیاری از تجهیزات پالایشگاه های پارس جنوبی از سوی سازندگان و صنعتگران ایرانی ساخته شد و ایران به انحصار سه غول نفتی جهان در طرح توسعه میدانهای مشترک با دستیابی به فناوریهای جدید و بومی سازی فناوریهای مورد نیاز پایان داد و برای نخستین بار پیمانکاران داخلی در زنجیره طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی مخازن LPG در پروژه‌های پارس جنوبی به خودکفایی کامل دست یافته اند.

هم‌زمان با افزایش تحریمها، بومی سازی فناوری تازه گازی در حالی محقق شد که سازندگان و پیمانکاران صنعت فراساحل کشور نیز توانستند به فناوری ایرانی در طراحی، مهندسی، ساخت، نصب، راه اندازی و بهره برداری سکوهای گاز ترش در خلیج فارس دست یابند.

سازندگان و صنعتگران داخلی برای نخستین بار به دانش فنی ساخت تجهیزات شیرین سازی گاز ترش دست یابند و بدین ترتیب ایران در جمع ۵ کشور سازنده این تجهیزات در جهان قرار گرفت.

هم اکنون در هر یک از پالایشگاه های جدید گاز پارس جنوبی بین ۷۵ تا ۹۲ برج شیرین سازی گاز ترش (متانایزر) مورد استفاده قرار می‌گیرد که با تولید داخلی این تجهیزات توسط سازندگان داخلی به ازای ساخت هر پالایشگاه حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون یورو صرفه جویی ارزی حاصل می شود. این برجها شیرین سازی و تفکیک ترکیبات مفید گاز از گاز ترش را در میدان مشترک پارس جنوبی انجام می دهند.

برخورداری از دومین رتبه در میان کشورهای دارنده ذخایر گاز طبیعی، این حامل انرژی را به عمده ترین سوخت مزیت دار کشور تبدیل کرده است. افزون بر اینکه جایگزینی این حامل انرژی با فرآورده های نفتی به لحاظ فنی امکان پذیر بوده و به لحاظ اقتصادی نیز صرفه های اقتصادی قابل ملاحظه ای را برای کشور به همراه دارد.

با توجه به این که انرژی از مهم ترین زیرساختهای مورد نیاز برای استقرار و تداوم فعالیت واحدهای صنعتی به  شمار می رود، توسعه فازهای پارس جنوبی روند صنعتی شدن اقتصاد ملی را تسریع می کند و گاز سر چشمه شکل گیری و فعالیت بسیاری از صنایع دیگر خواهد بود. افزون بر این، گاز طبیعی به خودی خود به عنوان خوراک بسیاری از فرآیندهای پتروشیمی، دارای کاربردهای متنوع و مختلفی است.

با تامین خوراک اولیه مورد نیاز صنعت پتروشیمی از میدان گازی پارس جنوبی، ایران به یکی از بزرگ ترین نقش آفرینان بازار بین المللی محصولات پتروشیمی طی سالهای آینده تبدیل خواهد شد از سوی دیگر به موازات آن، اشتغال زایی ایجاد می شود.

در واقع توسعه میدان گازی پارس جنوبی، فراهم شدن بستر لازم برای ایجاد و انتقال فناوریهای ذیقیمت بخش بالادستی در صنعت ملی نفت است. شکل گیری و فعالیت شرکتهای پیمانکار داخلی و تجارب ارزشمندی که از رهگذر فعالیت در پروژه توسعه بزرگترین میدان مستقل گازی جهان عاید این شرکتها شده است و سرمایه تجربی بی نظیری را به صنعت نفت ایران تزریق کرده است که می توان آن را انقلابی عظیم در رشد صنعت نفت کشورمان قلمداد کرد.

تولید گاز مورد نیاز برای تزریق به آن دسته از مخازن نفتی کشور که دوره بلوغ خود را طی می کنند، از دیگر مزایای بهره برداری از میدان گازی پارس جنوبی است. اهمیت این کاربرد به حدی است که برخی کارشناسان این طرحها را در مقایسه با طرحهای صادرات گاز، دارای اولویت ویژه قلمداد کرده اند.

تولید مقادیر قابل توجهی اتان، گاز مایع، میعانات گازی گوگرد و گاز طبیعی از میدان گازی پارس جنوبی، توسط پالایشگاه های احداث شده در منطقه پارس، می تواند به عنوان یکی از عوامل رشد و توسعه صنایع پتروشیمی در کشور نقش ایفا کند.

با راه اندازی و نصب کامل سامانه های تفکیک کننده اتان در فازهای پارس جنوبی کمبود اتان مجتمعهای پتروشیمی کشور جبران می شود و با کامل شدن فازهای پارس جنوبی ٤ میلیون تن اتان در سال قابل وصول خواهد بود که اتان به طور کامل و دیگر موارد بر اساس نیاز در اختیار صنعت پتروشیمی قرار می‌گیرد.

دسترسی به اتان به عنوان خوراک پتروشیمی در تحکیم وضع رقابتی ایران برای تولید محصولات پتروشیمی نقش اساسی دارد.

بر اساس این گزارش، با بهره‌برداری از بخشهایی از طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی تولید گاز طبیعی ایران طی ۱۰ ماه نخست سال جاری معادل با کل سال ۱۳۹۲ بوده است.

این گزارش حاکیست، میدان گازی پارس جنوبی با فاصله ۱۰۵ کیلومتری از آبهای جنوبی ایران، بزرگترین میدان گازی مستقل جهان است که به صورت مشترک میان کشور ایران و قطر قرار دارد. از مجموع ۹۷۰۰ کیلومتر مربع مساحت این میدان، حدود یک سوم مساحت آن در آبهای ایران و مابقی در حوزه کشور قطر قرار دارد.

بر اساس آمار منتشر شده، این میدان گازی حدود ۴۰ تریلیون متر مکعب گاز داشته که بیش از ۲۱ درصد گاز دنیا را شامل می شود. از این رو پیش بینی می شود که ذخایر گاز این بخش از میدان پارس جنوبی بابت سهم ایران معادل ۱۴.۲ تریلیون متر مکعب به همراه ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی باشد که حدود ۸ درصد از کل گاز دنیا و حدود ۴۷ درصد از ذخایر گاز کشور را به خود اختصاص داده است و یکی از اصلی ترین منابع انرژی کشور به شمار می آید.

چشم انداز شرکت نفت و گاز پارس به عنوان متولی توسعه طرحهای میدان گازی پارس جنوبی، تولید روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز طبیعی و یک میلیون بشکه میعانات گازی (در مجموع معادل ۷.۵ میلیون بشکه نفت خام ) است.

بر اساس پیش بینیهای صورت گرفته، با توسعه کامل فازهای پارس جنوبی و تحقق راه اندازی ۱۴ پالایشگاه (در مجموع ۲۹ فاز متعارف)، ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز شیرین، ۱۰۰ میلیون متر مکعب گاز ترش، یک میلیون بشکه میعانات گازی و ۵۰۰۰ تن گوگرد در روز، ۱۰.۵ میلیون تن اتان و ۱۲ میلیون تن گاز مایع در سال تولید می شود.