پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


فرمولاسیون ماده ضدکف حلالهای شیرین سازی گاز
تاريخ خبر: چهارشنبه، 29 مهر 1394 ساعت: 10:41

به گزارش نفت دیلی، ترکیب ضد کف (آنتی‌فوم) سیلیکونی مصرفی در فرآیند شیرین سازی پالایشگاههای گاز در قالب پروژه پژوهشی فرموله شد.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان این که ماده ضدکف، آزمایشهای عملکرد را با موفقیت طی کرده است، اظهار کرد: این پروژه با همکاری معاونت عملیات و امور تخصصی بازرگانی شرکت ملی گاز ایران و پژوهشکده علوم و توسعه فناوریهای شیمیایی پلیمری و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت اجرا شده است.

سعید پاک سرشت افزود: ماده ضدکف یکی از مواد شیمیایی استراتژیک در فرآیند شیرین سازی گاز طبیعی بشمار می رود و بیشتر از نوع الکلی یا سیلیکونی است.

وی اعلام کرد: این مدیریت در نظر دارد با هدف تامین منابع، خوداتکائی و کاهش وابستگی، برای بومی سازی ساخت این ماده با مشخصات مشابه نوع تجاری مرجع آن، از توانمندیهای علمی و عملیاتی سازندگان داخلی استفاده کند و دانش فنی ساخت این ماده را با نشان ملی توسعه دهد.

به گفته پاک سرشت، از همین رو، مطالعات مفهومی برای طراحی و ساخت پایلوت ارزیابی آنتی فوم با شرایط عملیاتی موجود در صنعت، ارزیابی و آنالیز تجهیزات و برآورد هزینه های آن انجام و اجزای اصلی موجود در نمونه تجاری خارجی شناسایی و تعیین شد و در نهایت فرمولاسیونهایی از ضدکف در مقیاس آزمایشگاهی با استفاده از مواد اولیه تجاری تهیه شد.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران افزود: در ادامه، ضمن تعیین مشخصات فیزیکی و شیمیایی این ضد کفها، عملکرد نمونه‌ های فرموله شده (از نظر سرعت حذف کف و میزان بازداری از تشکیل آن) با یکدیگر مقایسه و مناسب ترین فرمولاسیون معرفی شد.

وی تاکید کرد: به دلیل قیمت بالای ضد‌کف ها و زیاد بودن آب همراه فرمولاسیون نسبت به ماده موثر و نیز محدودیت تهیه آن از خارج از کشور، اجرای پروژه‌ ای با هدف امکان سنجی ساخت و فرمولاسیون این ماده ضروری بود.

پاک سرشت ادامه داد: بر همین اساس، در ماه های پایانی سال ٩٢، پروژه ای با این عنوان تعریف و اجرای پروژه پژوهشی توسط پژوهشگاه صنعت نفت در فاز امکان سنجی آغاز شد و نتایج یادشده را به همراه داشت.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: بر اساس برنامه تعریف شده، در طرح "بومی سازی ساخت و دانش فنی فرمولاسیون ضد کفهای سیلیکونی (مشابه نوع تجاری مرجع) مصرفی در پالایشگاه‌های گاز" که در قالب برنامه ششم توسعه کشور اجرا می شود، در مرحله نخست ضد‌کف با کارایی مطلوب در مقیاس صنعتی و با استفاده از مواد اولیه‌ قابل دسترس از سوی سازندگان داخلی ساخته و سپس دانش فنی ساخت مواد اولیه و فرمولاسیون ضد‌کف توسعه داده شود و در نهایت تجاری سازی کالا با برند ملی انجام شود.

وی یادآور شد: برای تحقق این طرح، تفاهم نامه های سه جانبه بین شرکت ملی گاز ایران، پژوهشگاه صنعت نفت و دو شرکت توسعه ‌دهنده داخلی امضا و در حال پیگیری است.