پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


شرکای بین المللی توسعه فناورانه مخزن نفتی فهلیان مشخص شدند
تاريخ خبر: يکشنبه، 10 آبان 1394 ساعت: 10:52

به گزارش نفت دیلی، مدیر فنی پروژه توسعه فناورانه مخزن فهلیان میدان دارخوین در دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به همکاری با دو شرکت داخلی در این پروژه، اظهار کرد: شرکای خارجی این پروژه نیز انتخاب شده‌اند.

فریبرز رشیدی در نشست پیگیری اهداف و نظارت عالیه وزارت نفت بر اقدامات دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای اجرای طرح توسعه فناوریهای ازدیاد برداشت و بهبود تولید از مخزن فهلیان میدان دارخوین که در این دانشگاه برگزار شد، گفت: با توجه به این که پس از ٤ سال تولید اولیه این مخزن، روشهای ازدیاد برداشت توسط شرکت ایتالیایی «انی» (ENI) روی آن اجرا شده است، در نتیجه با مخازن دیگر کاندیدای افزایش تولید، بسیار متفاوت است و پس از بازنگری طرح آن، ابتدا باید شرائط حاضر را بهبود داد.

وی افزود: بنابراین، نقشه راه توسعه فناوری مخزن فهلیان با توجه به شرائط کنونی و در سه حوزه مخزن محور، چاه محور و تأسیسات روزمینی تهیه شده است.

مدیر فنی پروژه توسعه فناورانه مخزن فهلیان با اشاره به این که با دو شرکت داخلی برای انجام پروژه همکاری می‌شود، ادامه داد: دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای انجام این پروژه با سه دانشگاه «هریوت وات»، «آدلاید» و «اوکلاهما» و شرکتهای «پتروگس» کانادا، «پترولن»، «وینترشل» و «سپسا»ی اسپانیا نیز که تخصص خوبی در چاههای هوشمند و تجربه بالایی در میدانهای مشابه فهلیان دارند، همکاری می‌کند.

رشیدی با بیان این که نقشه راه فناوری مخزن فهلیان با محوریت به کارگیری تکنولوژیهای نوین و با تکیه بر توان متخصصان داخلی تهیه شده است، تصریح کرد: ابتدا همه چالشها برای توسعه میدان و پس از آن زمینه‌های مورد تأکید، حوزه‌های فناوری هدف و در نهایت نقشه راه فناوری مشخص می‌شود.

مدیر فنی پروژه توسعه فناورانه مخزن فهلیان اظهار کرد: براساس نقشه راه فناوری، فهرست درخواستها، طرحهای پیشنهادی، پیشنهاد انجام کار، برنامه بلوغ فناوری و در نهایت سفارش کار تهیه می‌شود.

به گفته وی، براساس مطالعات تجربی انجام شده در کشور آمریکا، تنها ١٥ درصد فناوریها با سطح ٧ آمادگی بلوغ فناوری(TRL) اجرا می‌شوند و از این مرحله است که باید چاه، مخزن و تاسیسات روزمینی به صورت یکپارچه مطرح شوند.

مدیر فنی پروژه توسعه فناورانه مخزن فهلیان گفت: پدیده میان شکنی گاز، افت فشار شدید در مخزن از فشار اولیه، ناهمگنی مخزن در راستای افقی و عمودی، احتمال نبود آبده در مخزن، ابهام در تخمین دقیق محل تماس آب- نفت، ابهام در وجود شکاف و تخلخل زاغه ای، احتمال رسوب آسفالتین در مخزن، احتمال تولید ماسه، وجود سولفور در مخزن، بهبود فلرینگ و جمع‌آوری گازهای سرگردان و جلوگیری از هدر رفتن گاز تولیدی از جمله چالشهای موجود در مخزن فهلیان است.

رشیدی با اشاره به این که با شناسایی چالشهای اساسی باید آنها را دسته بندی کرد، افزود: این چالشها باید با رویکرد چاه محور، مخزن محور و روزمینی محور طبقه‌بندی و برای رسیدن وضع موجود به وضع مطلوب در سه دسته کوتاه، میان و بلند مدت اولویت‌بندی شوند که این اولویت‌بندی نیز باید براساس احتمال پیاده‌سازی راهکار مربوطه و تأثیر آن در پیشرفت طرح به انجام برسد.

براساس قراردادی که سال گذشته به امضا رسید، دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان مشاور تحقیقاتی عهده‌دار توسعه فناوریهای بالادستی مورد نیاز میدان نفتی دارخوین شد که مجری آن شرکت بهره‌برداری نفت و گاز اروندان است و در صورت تحقق اهداف وزارت نفت، توسعه فناوریهای مورد نیاز مطالعه میدان فروزان- مخزن نفتی برگن آ، میدان فروزان، مخزن نفتی برگن ب، میدان فروزان- مخزن نفتی یاماما، میدان فروزان- مخزن نفتی منیفا، میدان فروزان- مخزن نفتی شعیبا و عرب نیز به این دانشگاه سپرده خواهد شد.