به گزارش نفت دیلی، مقامهای اوپک از پیش رو داشتن نشستی سخت در روز جمعه (١٣ آذرماه) و نگرانیها درباره افت قیمتهای جهانی نفت خام خبر می دهند.
مقامها و هیئتهای کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اعلام کردند که اوپک جمعه این هفته نشست دشواری پیش رو دارد، این در حالی است که کشورهای عضو با توجه به تردیدها درباره چشم انداز تقاضا در بالاترین سطح خود تولید می کنند و این شرایط نیز با دورنمای افزایش نرخ بهره در آمریکا همراه است.
افزایش نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا می تواند قیمتهای جهانی نفت خام را نیز بیش از این تحت فشار قرار دهد.
یک مقام اوپک با اشاره به برگزاری نشست عادی ١٦٨ وزارتی اوپک در روز جمعه، عنوان کرد که نشست سختی در پیش است؛ در همین حال بسیاری از مقامهای اوپکی و ناظران بازار معتقدند که اوپک در نشست روز جمعه بازهم سقف تولید خود را تثبیت می کنند.
علی النعیمی روز سه شنبه در بدو ورود به وین بسیاری از پرسشهای خبرنگاران را رد کرد، وی در پاسخ به پرسشی در این باره که راهبرد حفظ سهم بازار عربستان کارساز بوده است، گفت: کدام راهبرد؟ چه شخصی گفته است که ما به دنبال حفظ سهم در بازار هستیم؟
بسیاری از مقامهای اوپک خارج از منطقه حاشیه خلیج فارس از دیدگاه های تحمیلی عربستان به این سازمان شکایت دارند.
النعیمی امروز گفت: ما به وین آمده ایم که مشکلات بازار نفت را حل کنیم، ما نخست به دیدگاه های دیگران گوش می دهیم سپس تصمیم می گیریم.
عربستان در دو نشست گذشته اوپک خواهان به کار گیری راهبرد حفظ سهم اوپک در بازارهای جهانی نفت خام با هدف از دور خارج کردن پروژه های گران قیمت برداشت نفت خام از ذخایر نامتعارف بویژه پروژه های شیل اویل بوده است.
قیمتهای جهانی نفت خام ظرف ١٨ ماه گذشته (یک سال و نیم) نصف شده و از سطوح ١١٥ دلار برای هر بشکه به سطوح کنونی ٤٥ دلار برای هر بشکه رسیده است.
یک مقام اوپکی دیگر گفت: با افزایش نرخ بهره در آمریکا احتمال می رود قیمتهای جهانی نفت خام با افت بیشتری روبرو شود، این شرایط سبب ارزش تقویت دلار نیز می شود.
وی افزود: احتمال می رود قیمتهای جهانی نفت خام به سطوح ٣٥ دلار برای هر بشکه برسد.
اختلاف نظرهای کارشناسی بر سر چشم انداز تقاضا در سال ٢٠١٦
چند مقام اوپکی به نبود توافق بر سر چشم انداز تقاضای جهانی نفت خام میان کارشناسان کشورهای عضو اوپک در نشست هیئت کمیسیون اقتصادی (ECB) اشاره کردند.
یک مقام اوپکی دیگر عنوان کرد: اعضایی که به طور سنتی خواهان قیمتهای بالای نفت خام هستند از جمله ونزوئلا، ایران و الجزایر افزون بر اکوادور و عراق بر سر پیش بینی رشد روزانه یک میلیون و ٢٥٠ هزار بشکه ای تقاضای جهانی نفت خام در سال آینده میلادی از سوی دبیرخانه، بحث داشتند.
این مقامهای اوپکی معتقدند که رشد تقاضای جهانی نفت خام سال آینده روزانه یک میلیون بشکه خواهد بود، که این مقدار درمقایسه با امسال کاهش می یابد، در حالی که این رقم برای امسال روزانه بیش از یک میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه پیش بینی شده است.
دو مقام اوپکی اعلام کردند که هیچ نشانی از تولید نفت خام کشورهای بزرگ تولیدکننده وجود ندارد، آنها همچنین معتقدند که تا پایان سال ٢٠١٦ یا اوایل سال ٢٠١٧ توازن به بازار باز نمی گردد.
عربستان سعودی در ماه نوامبر روزانه ١٠ میلیون و ٢٥٠ هزار بشکه نفت تولید کرده است، در حالی که در فصل زمستان به طور سنتی تقاضای داخلی این کشور برای نفت کاهش می یابد.
صادرات نفت خام عراق در ماه نوامبر به میانگین روزانه سه میلیون و ٣٧٠ هزار بشکه رسید و تولید نفت خام روسیه نیز در ماه اکتبر رکورد تازه ای از دوران اتحاد جماهیر شوروی پیشین از خود به جا گذاشت.
ایران که انتظار می رود پس از لغو تحریمها به بازارهای جهانی نفت خام بازگردد، برای دبیرخانه اوپک نامه ای ارسال کرده است و خواستار متعهد ماندن اعضا به سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه شده است.
یک تحلیلگر از موسسه انرژی اسپکتس امروز در یادداشتی اعلام کرد: انتظار می رود سقف تولید اوپک دوباره در نشست روز جمعه تثبیت می شود، عربستان تمایلی برای کاهش تولید ندارد.