پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


پروژه های ملی وزارت نفت به شکل ویژه تأمین اعتبار شوند
تاريخ خبر: چهارشنبه، 18 آذر 1394 ساعت: 11:07

به گزارش نفت دیلی، گروهی از پروژه های وزارت نفت مانند میدانهای مشترک نفت و گاز و پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس باید به شکل ویژه تأمین اعتبار شوند چون این طرحها ملی محسوب می‌شوند و به‌طور مستقیم بر اقتصاد کشور تأثیرگذار هستند.

غلامرضا اسداللهی ، با اشاره به فصل بودجه در مجلس، اظهار داشت: برآورد قیمت نفت در بودجه سال آینده باید براساس واقعیتهای بازار جهانی باشد زیرا اگر این قیمت در سطوح غیرواقعی و بالا تعیین شود بودجه را با محدودیت در اجرا روبرو می‌کند و عملیاتی نمی‌شود.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات، بابیان این‌که کماکان وابستگی بودجه سالانه به درآمدهای نفتی وجود دارد، افزود: اگر اعداد و ارقام به‌خوبی لحاظ شود، بودجه هنگام اجرا با معضل تحقق نیافتن منابع آن، مواجه نمی‌شود.

وی افزود: تحقق نیافتن بودجه موجب بلاتکلیفی پیمانکاران و مجریان پروژه ها می‌شود و این به دلیل لحاظ نشدن بودجه بر مبنای واقعیتهاست.

این نماینده مجلس نهم با اشاره به تصمیم سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست ١٦٨ وین در خصوص سقف تولید این سازمان و آثار این تصمیم بر قیمت نفت، گفت: مسائل سیاسی فراوانی بر این سازمان، سایه افکنده است که مانع ایفای نقش واقعی اوپک شده است.

وی افزود: قیمت کنونی نفت در بازار جهانی مشخص است و روند احتمالی نوسان قیمت آن تا ٦ ماه آینده نیز روشن است، بنابراین آنچه را که هست باید در بودجه لحاظ کرد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در پاسخ به این پرسش که تعیین قیمت بین ٣٠ تا ٤٠ دلار برای نفت در بودجه ٩٥ امکان‌پذیر هست یا خیر؟ گفت: بله این امکان وجود دارد، به‌اندازه منابع قابل تحقق، هزینه تعریف می شود. در سالهای گذشته (حدود ٤ تا ٥ سال پیش) وضع درآمدی خوبی داشتیم که سبب افزایش سقف درآمدی بودجه شده است اما اکنون‌که قیمت نفت کاهش‌یافته است و برخی مباحث تحریم نیز تأثیرگذار بر تحقق منابع بوده است، باید بر اساس واقعیتها بودجه را تنظیم کرد.

این نماینده مجلس تصریح کرد: هزینه‌های جاری را باید کاهش داد و از منابع «بهینه» استفاده کرد، همچنین باید منابع را با اولویت به طرحها تخصیص داد که زایش در اقتصاد ایجاد کنند یا خدمات موردنیاز کشور را وارد چرخه کسب‌وکار کنند. ولی اگر بودجه به همه طرحها به‌صورت یکسان اختصاص داده شود (خرد کردن بودجه) ممکن است پروژه هایی که ٥٠ درصد پیشرفت دارند به ٦٠ درصد پیشرفت برسند اما به مرحله نهایی و خلق سرمایه وارد نمی‌شوند. ازاین‌رو، تخصیص منابع به این شکل اثربخشی ندارند؛ بنابراین به‌ یقین، باید اولویت‌بندی برای تخصیص بودجه به طرحها شکل گیرد.

وی بابیان این‌که خود صنعت نفت نیز به سرمایه‌گذاری نیاز دارد و با توجه به قیمت نفت سهم آن نیز در بودجه متأثر می‌شود، گفت: در صنعت نفت، گروهی از پروژهها مانند میدانهای مشترک نفت و گاز، پارس جنوبی و یا پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس و ... وجود دارند که اولویت ملی ما محسوب می‌شوند؛ بنابراین افزون بر نگاه بخشی باید پروژه هایی را که به‌طور مستقیم بر اقتصاد کشور اثرگذار هستند به شکل ویژه موردبررسی قرارداد.

این نماینده مجلس نهم، با تایید این موضوع که امکان بررسی ویژه پروژه های یادشده همزمان با بررسی بودجه و برنامه ششم، وجود دارد، افزود: افزون بر سهم ١٤,٥ درصد، شاید امکان استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و یا دیگر راهکارها باشد چون بحث میدانهای مشترک که دچار برداشت بی‌رویه هستند به همه کشور زیان وارد می‌کند.

وی افزود: این تمهیدات باید در بودجه پیش بینی شود.