پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


اوپک بدون ایران کاری از پیش می برد؟
تاريخ خبر: سه شنبه، 4 اسفند 1394 ساعت: 11:48

به گزارش نفت دیلی، چشم بازار نفت در هفته گذشته به دو نشست چهارجانبه دوحه و تهران دوخته شده بود، همه بازیگران و تحلیلگران عرصه انرژی تمام هفته گذشته را به دیدارها و سخنان وزیران کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده (اوپک) در این دو نشست پرداختند.

بازار نفت هفته گذشته تحت تاثیر دو نشست دوحه  و تهران قرار داشت؛ نشست نخست در دوحه (سه شنبه، ٢٧ بهمن ماه) در دوحه برگزار شد حاضران آن نشست وزیران انرژی و نفت روسیه، عربستان، ونزوئلا و قطر بودند؛ تثبیت سقف تولید و توافق کشورهای حاضر، حاصل این نشست بود.

چهارشنبه هفته گذشته (٢٨ بهمن ماه) نشست دوم در تهران برگزار شد؛ وزیر نفت ونزوئلا پس از نشست دوحه چمدانش را به مقصد ایران بست و همزمان با وی، وزیر نفت عراق و وزیر صنعت و انرژی قطر نیز عازم تهران شدند تا این نشست چهارجانبه برگزار شود.

اظهار نظر برخی تحلیلگران و کارشناسان بانکها، موسسه های مالی، کارشناسان مستقل واوپکی درباره نشستهای اخیر دوحه و تهران در ادامه می آید:

جان هال، مدیرعامل موسسه مشاوره آلفا انرژی لندن با بیان این که «ایران می گوید ما وارد بازی شما نمی شویم»  افزود: چنانچه ایران با اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) همراه نشود، اوپک نمی تواند اقدامی انجام دهد، اوپک بدون ایران کاری از پیش نمی برد.

یک مقام اوپکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: محمد بن صالح الساده، وزیر صنعت و انرژی قطر و رئیس دوره ای اوپک روز چهارشنبه (٢٨ بهمن ماه) به تهران آمد تا وزیر نفت ایران را برای پیوستن به توافق نشست دوحه (تثبیت سقف تولید در ماه ژانویه) متقاعد کند، اما وزیران نفت عراق، قطر و ونزوئلا این نشست را بدون انتشار بیانیه ای ترک کردند و در یک نشست مطبوعاتی مشترک با بیژن زنگنه شرکت نکردند؛ خیلی امیدوار کننده نبود.

دیوید مینی، یکی از مدیران موسسه بی پی کپیتال ال پی، یک موسسه سرمایه گذاری هم گفت: مردم معتقدند که ایران توافق نشست دوحه را نادیده می گیرد.

تحلیلگران موسسه گلدمن ساکس اعلام کردند که حتی اگر توافق نفتی روسیه و عربستان در نشست دوحه کار ساز باشد، این اقدام برای افزایش قیمتها کافی نیست؛ آنان بر این باورند که چنانچه توافقی حاصل شود و اعضای اوپک درباره آن به اجماع برسند، این اقدام برای افزایش قیمتهای جهانی نفت خام کارساز نخواهد بود.

موسسه جی بی سی انرژی در یادداشتی اعلام کرد: تثبیت تولید مانند کاهش تولید نیست و تا حدودی اقدامی ریاکارانه به شمار می آید، نگه داشتن سطح تولید در سطح ماه ژانویه در حقیقت این مفهوم را می رساند که بالاتر از حد انتظار تولید سالانه خواهد بود و به سختی می توان با این کار مازاد عرضه کنونی موجود در بازار را مهار کرد.

دو مقام غیر ایرانی نزدیک به مذاکرات اوپک، روز سه شنبه هفته گذشته (٢٧ بهمن ماه) به خبرگزاری رویترز گفتند: ایران ممکن است شرایطی ویژه را به عنوان بخشی از توافق تثبیت تولید در نشست دوحه، پیشنهاد دهد.

این دو مقام افزودند: ایران در حال بازگشت به بازارهای جهانی است و باید شانس ویژه ای به این کشور داده شود، اما به محاسباتی نیاز دارد.

اولیور ژاکوب از موسسه مشاوره ای پتروماتریکس سوئیس  هم گفت: چنانچه عربستان سعودی تولید خود را در سطح ماه ژانویه تثبیت کند باید در تابستان، زمانی که برای مصارف نیروگاه های برق خود به نفت نیاز دارد، روزانه ٥٠٠ هزار بشکه از صادرات خود بکاهد.

وی افزود: بنابراین تثبیت تولید، می تواند به عنوان راهی غیر رسمی از سوی عربستان با هدف صدور مجوز برای افزایش صادرات نفت خام ایران باشد.

ژاکوب همچنین در گفتگوی تلفنی با خبرنگار بلومبرگ گفت: در حالی که طرح تثبیت تولید قیمت نفت را به سطوح ١٠٠ دلار برای هر بشکه باز نمی گرداند، با این حال، تغییر دیدگاه عربستان از این موضوع که « اهمیتی ندارد» یک تحول و گام بزرگ به شمار می رود.

به گفته وی، تثبیت تولید برای ونزوئلا، «فداکاری عظیمی» نیست. تولید نفت خام این کشور در پی کاهش هزینه ها و تغییر قوانین سرمایه گذاریها روند کاهشی داشته است.

آلیریو پارا، وزیر پیشین نفت ونزوئلا به بلومبرگ گفت: بدون شک ونزوئلا نقش مهمی در این تحولات دارد.

وی افزود: الوجیو دل پینو، وزیر نفت ونزوئلا برای دستیابی به یک توافق بسیار پیگیر بوده است، بنابراین من فکر می کنم که برای رسیدن به این مرحله تلاش بسیاری کرده است.

کارلوس راسی، مدیر موسسه مشاوره انرژی انرژی نامیکس مستقر در کاراکاس در گفتگوی تلفنی با بلومبرگ گفت: هدف اولیه دل پینو از سفر خود به چهار کشور عضو و غیرعضو اوپک برای جلب حمایت آنها به منظور کاهش تولید نفت خام بوده است، نه تثبیت تولید، بنابراین تثبیت به عنوان دومین راه حل مطلوب به شمار می رود.

بنابرداده های جمع آوری شده از سوی موسسه جودی، میانگین تولید نفت خام ونزوئلا در سال ٢٠١٥ میلادی با پنج درصد افت به میانگین روزانه دو میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه رسید؛ در حالی که این مقدار ١٤ سال پیش در سطح روزانه سه میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه بود.

جیوانی استانوو، یک تحلیلگر در موسسه مالی سوئیسی یو بی اس در یک بیانیه ایمیلی اعلام کرد: ونزوئلا در میان دیگر اعضای اوپک بیشترین آسیب اقتصادی را از کاهش قیمت نفت دیده است.

بانک بی ان پی پاربا اعلام کرد: سرانجام تاثیر توافق نشست چهار جانبه دوحه بر ونزوئلا شاید تنها دلخوش کننده و تزئینی باشد.

هری تچیلینگورین، رئیس بخش بازار کالا در بانک پاریبا در این باره گفت: پس از پیگیری های چند باره کاراکاس برای رسیدن به یک توافق، عربستان در حال چاپلوسی برای ونزوئلاست.

وی افزود: تنها می خواهد که وجهه و آبروی ونزوئلا حفظ شود.

یک تحلیلگر ایرانی در لندن که خواست نامش فاش نشود، گفت: پاسخ «دیپلمایتک» زنگنه به منظور اجازه برای ادامه مذاکرات در شرایط سیاسی حساس کنونی در تهران طراحی شده است.

وی افزود: احتمال می رود وزیر نفت ایران پاسخ خود را داده است و مشورتها ادامه خواهد داشت، بنابراین این نخستین گام است؛ ایران با هیچ چیز موافق نیست مگر این که بتواند برایش عایدی داشته باشد.

جان استوات، یک تحلیلگر در کردیت سوئیس در این باره گفت: همه چیز برابر و یکسان است، توافق نشست چهار جانبه دوحه از خط افزایش تولید نفت عربستان درآینده نزدیک جلوگیری می کند.