پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


توسعه صنعت پتروشیمی نیازمند حمایت جدی است
تاريخ خبر: سه شنبه، 14 تير 1390 ساعت: 12:33

به گزارش نفت دیلی، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه امروز این صنعت بیش از هر زمان دیگری نیازمند حمایت است، تاکید کرد: در مباحثی چون واگذاری واحدهای پتروشیمی و تعیین قیمت خوراک باید با دید ملی و حمایتی تصمیم‌گیری شود.

محمد حسن پیوندی در جمع خبرنگاران، وجود همزمان منابع نفت و گاز در کشور و قرار گرفتن این منابع در کنار آب‌های آزاد و نیروی انسانی متخصص را از مهم ترین مزیت‌های توسعه صنعت پتروشیمی در ایران اعلام کرد و افزود: توسعه صنایع پتروشیمی تنها راه کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال در کشور است، زیرا تمام زیرساخت‌های موردنیاز این صنعت از خوراک و نیروی انسانی گرفته تا موقعیت‌های مناسب جغرافیایی در کشور فراهم است.

وی با تاکید بر این که کشوری که تمام زیرساخت‌های ایجاد چنین صنعتی را دارد، باید در این زمینه به قدرت اول منطقه تبدیل شود، گفت: صنعت پتروشیمی برای تبدیل شدن به قدرت اول منطقه نیاز به حمایت دارد تا بتواند در مسیر توسعه قرار بگیرد.

پیوندی با اشاره به واگذاری جداگانه مجتمع‌های پتروشیمی به بخش خصوصی گفت: این شکل واگذاری، یکی از دلایل از بین رفتن انسجام میان واحدهاست که در این زمینه انجمن صنفی کارفرمایی در تلاش برای یکپارچه‌سازی واحدهای واگذار شده است.

وی یکی دیگر از دلایل آسیب‌پذیری صنعت پتروشیمی را مشخص نبودن قیمت خوراک خواند و تصریح کرد: پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها مقرر شد که قیمت محصولات پتروشیمی به قیمت پایه مرداد باقی بماند تا از گرانی‌های احتمالی جلوگیری شود؛ درحالی که قیمت خوراک مجتمع‌های تولیدکننده به قیمت روز پرداخت می‌شد.

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان این که اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به این شکل تاثیر مستقیمی بر صنعت پتروشیمی داشت، افزود: محور اصلی این طرح، یعنی کنترل قیمت انرژی، بر پتروشیمی که بخش زیادی از فعالیت‌های آن وابسته به انرژی بود، تاثیر مطلوبی نداشت.

به گفته او ساده‌ترین راه برای حمایت از پتروشیمی پس از این که طرح اجرا شد، دریافت قیمت خوراک به قیمت‌های مرداد بود.

پیوندی اضافه کرد: در بحث تعیین قیمت خوراک پیشنهادهای بسیاری وجود دارد، اما نکته مهم این است که نباید این قیمت‌ها از قیمت‌های منطقه بالاتر باشد وگرنه محصولات تولیدکنندگان داخلی قابل رقابت با محصولات دیگر کشورهای منطقه نخواهد بود.

وی با اشاره به امکاناتی که کشورهای منطقه برای سرمایه‌گذاران خارجی فراهم می‌کنند، افزود: عربستان سالانه 16 میلیون تن صادرات گاز مایع دارد، اما در همین حال برای سرمایه‌گذاران علاقه‌مند 30 درصد تخفیف قائل شده است تا این حجم گاز به محصولات پتروشیمی با ارزش افزوده بسیار بالا تبدیل شود.

پیوندی درباره مباحث مطرح شده برای واگذاری پتروشیمی به وزارت صنایع نیزگفت: مهم نیست که پتروشیمی زیرمجموعه چه نهاد و ارگانی باشد، مهم این است که مسیر توسعه پتروشیمی کند یا متوقف نشود و مهم این است که در هر نهاد و وزارتخانه‌ای از این صنعت حمایت ویژه شود هرچند که خوراک این صنعت وابسته به وزارت نفت و نقاط ضعف و قدرت آن در این وزارتخانه شناسایی شده است.

وی با یادآوری ساخت نخستین واحد پتروشیمی ایران گفت: روزی که مراحل ساخت پتروشیمی شیراز در کشور آغاز شد، در منطقه خبری از واحدهای پتروشیمی نبود و گرچه روزی همه کارهای مربوط به ساخت یک واحد پتروشیمی با استفاده از دانش فنی خارجی انجام می‌شد، به جرات می‌توان گفت که امروز جز در مهندسی اصولی تمام کارها به کوشش متخصصان داخلی انجام می‌شود؛ بنا بر این کند شدن روند توسعه چنین صنعتی به هیچ روی جایز و پسندیده نیست.