پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


اختلاف سعودی با ایران دورنمای راهبرد دراز مدت اوپک را تیره می کند
تاريخ خبر: چهارشنبه، 15 ارديبهشت 1395 ساعت: 10:58

به گزارش نفت دیلی، منابع آگاه سازمان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) به رویترز گفتند که اعضای این سازمان به علت مخالفت عربستان سعودی با پیشنهاد ایران برای تسلط بیشتر بر بازار نفت، هنوز در باره راهبرد دراز مدت به توافقی دست نیافته اند.

دو منبع آگاه اوپک افزودند: هیات مدیره اوپک روز دوشنبه (١٣ اردیبهشت) در وین برای بررسی آخرین پیش نویس این سازمان در باره راهبرد درازمدت بازار نفت ملاقات کردند. اما با وجود پیشرفت در باره برخی جنبه ها، ریاض با پیشنهاد تهران در باره گنجاندن "مدیریت موثر تولید" به عنوان چالشی برای این سازمان مخالفت کرده است.

ایران بر اساس پیش نویس راهبرد دراز مدت که در ماه نوامبر به دست رویترز رسید، پیشنهاد کرده بود که در ١٠ چالش نخستی که اوپک برای خود فهرست کرده است، ثبات پایدار بازار نفت برای اشاره به مدیریت عرضه، بهینه سازی شود.

ایران در پیش نویس قبلی نوشت: چالش نخست می تواند به صورت شفاف تر به این گونه بیان شود: "ثبات قیمت های نفت در سطوح بهینه و همچنین ادامه تداوم مدیریت موثر تولید در پرتو شرایط پویای بازار."

موضوع اصلی این است که آیا اوپک نقش سنتی خود را در تعدیل عرضه برای افزایش قیمت ها که مورد علاقه ایران و دیگر کشورهای عضو مانند الجزایر است، در صدر برنامه کار خود قرار خواهد داد، یا اینکه در واکنش به افزایش عرضه در خارج از این سازمان، از تلاش برای مدیریت بازار دست برمی دارد.

این دیدگاه همراستای طرز تفکر عربستان سعودی است که منجر به تغییر در راهبرد اوپک در نوامبر ٢٠١٤ و خودداری این سازمان از کاهش تولید، شد.

این اختلاف با توجه به سقوط قیمت های نفت در واکنش به مخالفت اوپک با کاهش عرضه همزمان با شروع روند نزولی قیمت نفت در ژوئن ٢٠١٤ به علت عرضه بیش از تقاضا، برای صنعت نفت و اقتصاد جهان، از اهمیت برخوردار است.

بهای نفت خام در ژانویه سال جاری میلادی (٢٠١٦) به پایین ترین حد خود رسید و اکنون حدود ٤٥ دلار برای هربشکه است.

پیش نویس قبلی راهبرد دراز مدت اوپک که به دست رویترز رسید شامل یادداشت هایی از ایران و الجزایر برای اقداماتی برای تقویت قیمت ها مانند تعیین هدف یا سقف قیمت و بازگشت به نظام سهمیه بندی اوپک بود.

این در حالیست که عربستان سعودی و متحدان عرب آن در حوزه خلیج فارس، با بازگشت به نظام سهمیه بندی که از سال ٢٠١١ کنار گذاشته شد، مخالف هستند.

به گفته این منابع، مقام های اوپک دوباره در سال جاری میلادی برای تلاش به منظور دستیابی به توافقی درباره راهبرد دراز مدت ملاقات خواهند کرد.

با وجود آنکه دو منبع اوپک، حوزه های مورد اختلاف را نسبتا کوچک توصیف کردند، اما هنوز احتمال بازگشت به مدیریت تولید در اوپک بعید به نظر می رسد.

قرار است وزیران نفت ١٣ کشور عضو اوپک در ٢ ژوئن در وین برای بررسی سیاست این سازمان برای تولید نفت خام، ملاقات کنند.