به گزارش نفت دیلی، به دنبال تعطیلی یک پالایشگاه قدیمی دیگر در استرالیا، پیشبینی میشود که واردات فرآوردههای نفتی این کشور در سال ٢٠١٥ میلادی به بالاترین سطح در هفت سال اخیر برسد.
با تعطیلی یکی دیگر از پالایشگاههای قدیمی استرالیا، پیشبینی میشود که رشد واردات فرآوردههای نفتی این کشور در سال جاری با بیشترین شتاب در هفت سال اخیر روبرو شود و با تداوم این رویداد، استرالیا تا پایان این دهه به دومین واردکننده بزرگ بنزین در منطقه آسیا و اقیانوسیه مبدل میشود.
افزایش واردات استرالیا باید ضرر و زیان ناشی از افت ١٤ درصدی سود گازوئیل آسیا را که به دلیل بالا رفتن ظرفیت پالایش در خاورمیانه ایجاد شده است، کاهش دهد.
ریچارد گوری، مدیر موسسه جیبیسی انرژی آسیا، اعلام کرد: تعطیلی پالایشگاهها به معنای افزایش قابلتوجه واردات است که به عرضه بیش از حد نفت در بازار کمک میکند.
استرالیا که برای اجرای عملیات در معادن و حملونقل تولید آنها به پایانهها، بهشدت به گازوئیل وابسته است، بزرگترین واردکننده سوخت در منطقه آسیا و اقیانوسیه به شمار میرود. گازوئیل بیش از نیمی از مجموع واردات فرآوردههای نفتی این کشور را به خود اختصاص میدهد.
نگرانیهایی مبنی بر افزایش وابستگی به واردات و تحت تأثیر قرار گرفتن امنیت انرژی استرالیا وجود دارد اما این کشور هفته گذشته در تلاش برای پایین آوردن این نگرانیها، با انتشار گزارشی اعلام کرد که تنوع در بازارهای نفت و سوخت میتواند به حفظ اطمینان از تأمین انرژی کمک کند.
به دلیل رقابت واحدهای پالایشی بسیار بزرگ آسیا و همچنین افزایش ضرر و زیان پالایشگاههای استرالیا، بسیاری از پالایشگاههای قدیمی این کشور تعطیل یا به پایانه سوخت تبدیل شدهاند.
در پی تعطیلی فعالیتهای تولیدی شرکتهای انگلیسی-هلندی شل، کالتکس استرالیا و اکسون موبیل در سالهای اخیر، شرکت بیپی نیز در نظر دارد تولید از پالایشگاه ١٠٢ هزار بشکهای بولور آیلند در شهر بریزبن را در ماه مه متوقف کند.
شرکتهای مشاوره وود مکنزی، افجیئی و جیبیسی انرژی اعلام کردند که به دلیل تعطیلی پالایشگاههای استرالیا، واردات فرآوردههای نفتی این کشور در سال جاری حدود ٣٠ تا ٤٢ درصد افزایش مییابد که رشد ١١٠ تا ١٥٧ هزار بشکهای را در تأمین انرژی این کشور در مقایسه با سال ٢٠١٤ میلادی نشان میدهد.
برآوردهای رویترز بر اساس آمارهای دولت استرالیا نشان داد که این رقم بیشترین افزایش از سال ٢٠٠٧ میلادی تاکنون به شمار میرود.
بنا بر این گزارش، خرید فرآوردههای نفتی استرالیا از خارج این کشور افزایش مییابد زیرا تولید این محصولات از چهار پالایشگاه قدیمی باقیمانده در این کشور نیز باید به منظور اجرای عملیات تعمیر و نگهداری متوقف شود.
به گفته این شرکتهای مشاوره، پیشبینی میشود که تقاضای گازوئیل استرالیا در سال جاری حدود دو تا سه درصد بیشتر شود، این در حالی است که تقاضای سوخت جت این کشور میتواند با رشد دو تا هفت درصدی همراه باشد.
اما با افزایش تمایل مصرفکنندگان به استفاده از خودروهای کممصرف، تقاضای بنزین در این کشور ثابت میماند یا با کاهش یک درصدی روبرو میشود.