به گزارش نفت دیلی، مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از نیاز 497 هزار میلیارد ریالی صنعت پتروشیمی برای ساخت 68 طرح (14 طرح باقی مانده برنامه چهارم و 54 طرح برنامه پنجم)در برنامه پنجم خبر داد.
رمضان اولادی با بیان این که برای توسعه پایدار صنعت پتروشیمی در کشور باید منابع مالی مطلوب و به موقع تامین شود، گفت: از زمان پیدایش صنعت پتروشیمی در کشور تا سال گذشته حدود 46 میلیارد دلار سرمایهگذاری شده و این درحالی است که در طول برنامه پنجم باید تقریبا به همین میزان در صنعت سرمایه گذاری شود که این نشان دهنده اهمیت تامین به موقع منابع مالی است.
وی با بیان اینکه 68 طرح برنامه پنجم براساس زنجیره تولید، آماده بودن منابع مالی، آماده بودن خوراک، سرویسهای جانبی و زمین به سه اولویت تقسیمبندی شده است، تصریح کرد: از 497 هزار میلیارد ریال سرمایه مورد نیاز برای ساخت این واحدها حدود 78 هزار میلیارد ریال آن سال گذشته تامین شده؛ درحالی که به 420 هزار میلیارد ریال دیگر نیاز است.
اولادی با یادآوری این موضوع که در گذشته منابع مالی طرحها عمدتا از سیستمهای دولتی یا فاینانسها تامین میشده است، گفت: هم اکنون شرایط به گونهای دیگر تغییر کرده و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به سازمانی حاکمیتی ـ توسعهای تبدیل شده است که اجازه سرمایهگذاری جز در مناطق محروم آن هم تا سقف 49 درصد را ندارد؛ از اینرو بخش خصوصی داخلی و خارجی باید بیش از گذشته در ساخت واحدها مشارکت کند.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی یکی از راههای تامین منابع مالی پروژههای پتروشیمی را کسب اعتبار از صندوق توسعه ملی خواند و یادآور شد: در سالهای گذشته با مصوبه دولت 8 طرح پتروشیمی اجازه کسب اعتبار از صندوق ارزی را دریافت کرده بودند؛ از اینرو پیشبینی میکنیم امسال حدود 2 میلیارد یورو اعتبار از طریق صندوق توسعه ملی به آنها تخصیص داده شود.
وی استفاده از خط اعتباری یکی از کشورهای خارجی و معرفی 43 طرح پتروشیمی به علاقهمندان سرمایهگذاری از این طریق را یکی دیگر از راههای تامین منابع مالی طرحها اعلام کرد و گفت: از تعداد طرحهای معرفی شده، بانکهای عامل 20 طرح مشخص و قراردادهای تجاری آنها ارائه شده است.
به گفته او از میان این طرحها نیز بانکهای عامل چهار طرح هنگام، سیراف انرژی، سبلن و دنا مشخص و از سوی بانک مرکزی مورد تایید قرار گرفت و مسدودی ارزی آنها اعلام شد؛ قرار است پس از آورد 15 درصد نقدی سهامداران 85 درصد سرمایه مورد نیاز از طریق فاینانس تامین شود.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مشارکت کشورهای خارجی در ساخت واحدهای پتروشیمی اشاره کرد و افزود: هم اکنون برای ساخت پتروشیمیهای هنگام با اندونزی، ونیران با ونزوئلا، پتکیم با ترکیه ، یوروکیم با سنگاپور، هرمز با عمان و لاوان با هند مذاکراتی شده است که برخی از آنها نهایی شده و طرح در فاز اجرایی قرار گرفته و علاوهبر اینها چین نیز برای سرمایهگذاری در چند طرح متانول در عسلویه اعلام آمادگی کرده است.
اولادی بزرگ ترین مشکل سرمایهگذاران خارجی برای حضور در طرحهای پتروشیمی ایران را مشخص نبودن قیمت خوراک خواند و تصریح کرد: طرفهای خارجی در مکاتباتشان اعلام کردند که از فرمول ارائه شده برای خوراک به ویژه فرمول قیمتگذاری گاز طبیعی نمیتوان برای مدت 10 تا 15 سال قیمت مشخصی را استخراج کرد که همین موضوع، دلیلی برای طولانی شدن مذاکرات در این عرصه میشود.