پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


حضور فعال ایران در 5 کارگروه‌ پژوهشی اوپک
تاريخ خبر: شنبه، 22 مرداد 1390 ساعت: 15:14

به گزارش نفت دیلی، پژوهشگاه صنعت نفت به پشتوانه انجام طرح های تحقیقاتی گسترده، افزون بر نمایندگی در پنج کارگروه تحقیقاتی فعال در اوپک، ریاست کارگروه تبـدیلات گازی در این سازمان را نیز به عهده دارد.
مهدی رشیدزاده با اعلام این مطلب تصریح کرد: بر اساس توافق‌‌های نمایندگان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در آوریل 2004 در وین، مقرر شد که همکاری های تحقیقاتی و توسعه‌ای میان اعضای کشورهای اوپک یا مراکز تحقیقاتی بین المللی دیگر انجام شود.
رئیس مرکز تحقیقات کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: یکی از اهداف این همکاری ها استفاده کشورهای عضو از امکانات یکدیگر و بازدید از مراکز تحقیقاتی آنها در زمینه پایین دستی و بالادستی صنعت نفت است.
وی با بیان این که زمینه های پژوهشی مورد توافق میان اعضای اوپک، در قالب پنج کارگروه پیگیری می شود، افزود: کارگروه تبدیلات گازی به رهبری ایران، کارگروه مدیریت کربن به رهبری عربستان سعودی، کارگروه سوخت های پاک به رهبری کویت، کارگروه EOR به رهبری ونزوئلا و کارگروه سوخت نفت های سنگین به رهبری ونزوئلا هم اکنون در اوپک فعال است.
رشیدزاده با بیان این که ایران در هر پنج کارگروه تحقیقاتی نماینده دارد، گفت: به پشتوانه تحقیقات گسترده ایران در زمینه گاز، کارگروه تبـدیلات گازی به عهده پژوهشگاه صنعت نفت ایـران اسـت.
رئیس مرکز تحقیقات کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت درباره روند فعالیت دیگر کارگروه های تحقیقاتی فعال در اوپک گفت: یکی دیگر از این کارگروه‌ها، کارگروه سوخت‌های پاک (Clean fuels) است که ریاست آن به عهده کویت است و رئیس مرکز تحقیقات کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان نماینده ایران در این کارگروه حضور دارد.
وی افزود: تا کنون چند پیش طرح (پروپوزال) با همکاری بخش های مختلف پژوهشگاه برای ریاست کارگروه سوخت‌های پاک از سوی پژوهشگاه صنعت نفت و دیگر کشورها از جمله عراق، ونزوئلا و کویت ارسال شده است که پس از اولویت بندی به مرحله اجرا در می آید.
رشیدزاده در تشریح یکی از پروژه های مشترک اعضای کارگروه سوخت‌های پاک گفت:‌ موضوع این پروژه تاثیر انواع خوراک دیزل در فرآیند سولفورزدایی عمیق و قراراست هر کشور عضو با استفاده از زیرساخت و امکانات پایلوتی و خوراک دیزل موردنظر، این ارزیابی ها را با استفاده از یک کاتالیست مرجع که ممکن است از سوی کویت فراهم شود، انجام دهد.
وی افزود: در این زمینه کشورهای عضو موافقت کرده اند که در صورت نیاز به یک تجهیز یا آزمایش خاص بتوانند از امکانات همدیگر استفاده کنند، همچنین امکان بازدید از امکانات یکدیگر را داشته باشند.
او تصریح کرد: کارگروه سوخت‌های پاک تنها کارگروهی است که تمام اعضای آن با انجام یک پروژه به صورت مشترک موافقت کرده اند و هم اکنون این پروپوزال پس از دریافت دیدگاه های اعضا مراحل نهایی خود را طی می کند و باید تا نوامبر 2011 و پس از انجام یک جلسه فنی آماده اجرا شود و پس از انجام موفقیت آمیز این پروژه، پیشنهادهای بعدی کشورهای عضو اولویت بندی و اجرا خواهند شد.
به گفته وی، با هدف ارتباط به روز و موثر اعضای کارگروه ها، در سایت رسمی اوپک، بخشی (Forum) ایجاد شده است که تمام اطلاعات مربوط به پیش طرح (پروپوزال) و دیدگاه های اعضا در آن آمده است و هر لحظه به روزرسانی می شود.
رئیس مرکز تحقیقات کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: این پژوهشگاه، علاوه بر فعال بودن در کارگاه سوخت های پاک و داشتن مسئولیت کارگروه تبدیلات گازی، در سایر کارگروه ها نیز فعال است؛ از جمله این‌که دو پیش طرح به کارگروه مدیریت کربن پیشنهاد داده و آن را در پایگاه اطلاع رسانی رسمی اوپک قرار داده است تا پس از اولویت بندی در کارگروه مربوط، اجرا شود.