پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


تثبیت نسبی بهای نفت خام صادراتی ایران در هفته گذشته
تاريخ خبر: سه شنبه، 30 آذر 1389 ساعت: 00:07

به گزارش نفت دیلی ، بهای نفت خام در بازارهای جهانی هفته گذشته با ثبات نسبی مواجه بود و میانگین بهای هر بشکه نفت‌خام صادراتی ایران را با 7 سنت افزایش نسبت به هفته پیش از آن در 22 آذر ماه (13 دسامبر 2010) به بشکه ای 87 دلار و 93 رساند.
 بر پایه این گزارش، بهای نفت‌خام در بورس نیویورک هفته گذشته از تاریخ 22 تا 26 آذر ماه (13 تا  17 دسامبر 2010) با وجود انتشار آمار مثبت در مورد اقتصاد آمریکا، افزایش ارزش سهام در بازارهای جهانی، کاهش شدید سطح ذخیره‌سازی‌های نفت‌خام آمریکا (معادل 9/9 میلیون بشکه)، افزایش تقاضای نفت‌خام چین در ماه نوامبر 2010 به میزان 13.7 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل، انتشار اطلاعات مثبت در مورد اقتصاد چین و اعلام افزایش تولید صنعتی این کشور در ماه نوامبر، تثبیت مجدد سطح تولید نفت‌خام اوپک در نشست 158 این سازمان در اکوادور، همچنین کاهش شدید دمای هوا در اروپا و آمریکا، قیمت نفت‌خام WTI در بورس نایمکس از 88 دلار و 61 سنت در هر بشکه به تاریخ 22 آذر ماه به 88 دلار و 2 سنت در هر بشکه در تاریخ 26 آذر ماه رسید.
نزدیک شدن به روزهای پایانی سال جاری میلادی و کاهش معاملات از سوی سرمایه‌گذاران، افزایش ارزش دلار در مقابل یورو، افزایش نگرانی‌ها درباره گسترش بحران کسری بودجه و مشکلات مالی به سایر اقتصادهای منطقه یورو و بروز نا آرامی‌ها در این منطقه، افزایش نگرانی‌ها در باره وضعیت آینده اقتصادی ایرلند، نگرانی سرمایه‌گذاران از احتمال کند شدن رشد اقتصادی چین در پی تلاش‌های این کشور برای مبارزه با تورم، اظهار نظرهای مسئولان عربستان در باره بازه مطلوب 80- 70 دلار در هر بشکه برای نفت‌خام، همچنین ادامه نگرانی‌ها در باره شرایط اقتصاد جهانی، از دلایل کاهش بهای نفت خام در دوره زمانی یاد شده بود.
اگرچه انتظار می‌رفت دولت چین با هدف سیاست‌های ضد تورمی خود اقدام هایی را انجام دهد، اما نرخ بهره بانکی این کشور افزایش نیافت؛ نرخ تورم چین در ماه نوامبر 2010 به بالاترین حد خود طی 28 ماه گذشته یعنی حدود 5.1 درصد رسیده است و انتظار می‌رود تا آخر سال 2010، همچنین در سال 2011 میلادی در  چند مرحله این حرکت صورت پذیرد و این اقدام نگرانی‌هایی را در بازار نفت ایجاد کرده است.
از سوی دیگر، پیش‌بینی می‌شود در هفته‌های پایانی سال 2010 دمای هوای مناطق شمالی آمریکا، همچنین اروپا سردتر شود و این مساله تقاضای سوخت گرمایشی را در روزهای آتی افزایش خواهد داد.
افزایش شاخص بازارهای سهام
شاخص بازارهای سهام در هفته گذشته به دلیل انتشار اطلاعات مثبت در مورد اقتصاد چین و اعلام افزایش فراتر از پیش‌بینی تولید صنعتی این کشور در ماه نوامبر 2010 که اندکی موجب خوش بینی سرمایه‌گذاران شده است و نیز انتشار آمار و اطلاعات مثبت و مناسب در مورد اقتصاد آمریکا (کاهش اندک تعداد متقاضیان کار و آمار مناسب شاخص خرده فروشی)، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بودند، البته در هفته گذشته افزایش نگرانی‌ها در باره گسترش بحران کسری بودجه و مشکلات مالی به سایر اقتصادهای منطقه یورو و بروز نا آرامی‌ها در این منطقه، از عوامل تضعیف‌کننده ارزش سهام در بازارهای جهانی به شمار رفته و باعث ایجاد نوسان ارزش سهام در بازارهای جهانی در روز 24 آذر (15 دسامبر 2010) شد.
ارزش یورو در مقابل دلار در هفته گذشته به دلیل افزایش اعتراض‌های مردمی و بروز ناآرامی‌ها در کشورهای منطقه یورو به خصوص یونان و فرانسه در پی تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر تصویب طرح ریاضت اقتصادی در راستای تلاش برای خروج اقتصاد منطقه یورو از بحران کسری بودجه و مشکلات مالی و افزایش نگرانی‌ها در باره گسترش این بحران به سایر اقتصادهای منطقه یورو، از یک روند کاهشی برخوردار بود.
تصویب کمک‌های مالی به ایرلند از سوی اتحادیه اروپا تا حدودی باعث تضعیف ارزش یورو در مقابل دلار شده است، ولی کارشناسان معتقدند این روند تداوم نیافته و برنامه‌های انبساطی بانک مرکزی آمریکا، سبب کاهش ارزش دلار خواهد شد. به‌طور کلی ارزش دلار در مقابل یورو در ماه‌های اخیر در پی تصمیم‌های فدرال رزرو مبنی بر ارائه کمک‌های مالی برای بهبود اوضاع اقتصادی این کشور، از یک روند کاهشی برخوردار بوده است.
سیاست‌گذاران بانک مرکزی آمریکا اعلام کرده‌اند آماده ارائه کمک‌های بیشتر برای بهبود اوضاع اقتصادی این کشور هستند، بنابراین در صورت اجرای برنامه‌های انبساطی بانک مرکزی آمریکا و تزریق پول به اقتصاد این کشور برای جلوگیری از بازگشت به رکود، ارزش دلار افت خواهد کرد.
افزایش بهای هفتگی و ماهانه سبد نفتی اوپک
بر اساس آمار دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک در دوره 22 تا 25 آذر ماه (13 تا 16 دسامبر 2010)، ازحدود  87 دلار و 96 سنت در هر بشکه تا بیش از 88 دلار و 76 سنت در هر بشکه افزایش یافت. میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به 16 دسامبر 2010، با 48 سنت افزایش نسبت به هفته پیش از آن به هر بشکه 88 دلار و 28 سنت رسیده است. میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به 10 دسامبر 2010 معادل 87 دلار و 80 سنت بود.
همچنین میانگین ماهانه بهای سبد نفتی اوپک طی ماه دسامبر ( تا 16 دسامبر 2010 )، با 4 دلار و 63 سنت افزایش نسبت به میانگین ماه نوامبر 2010 به هر بشکه 87 دلار و 46 سنت رسیده است، میانگین بهای سبد نفتی اوپک در ماه نوامبر 2010 معادل 82 دلار و 83 سنت در هر بشکه بود.
ثبات نسبی در بهای نفت خام صادراتی ایران 
میانگین بهای هر بشکه نفت‌خام صادراتی ایران با 7 سنت افزایش نسبت به هفته قبل (7 دسامبر 2010)، در 22 آذر ماه (13 دسامبر 2010) به بشکه ای 87 دلار و 93 سنت رسیده است. بر اساس آمارهای امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران، میانگین وزنی بهای هر بشکه نفت‌خام سبک ایران به مقصدهای مختلف در روز یاد شده (13 دسامبر 2010 ) 89 دلار و 8 سنت بود و همین رقم برای نفت‌خام سنگین در سطح 87 دلار و 26 سنت قرار داشت.
در دوره 16 تا 22 آذر ماه (7 تا 13 دسامبر 2010)، قیمت نفت‌خام ایران در بازار آسیا افزایش یافته و در سایر بازارها با کاهش همراه بوده است. بیشترین کاهش در قیمت نفت‌خام سبک و سنگین ایران مربوط به بازارهای مدیترانه و آفریقای جنوبی با 16 سنت کاهش در هر بشکه بوده است. از سوی دیگر، میانگین وزنی بهای هر بشکه نفت‌خام سبک و سنگین ایران به مقصدهای مختلف از ابتدای ماه دسامبر، به ترتیب به میزان 5 و 7 سنت در هر بشکه طی دوره مذکور افزایش یافته است.
پیش‌بینی قیمت
در هفته گذشته قیمت نفت WTI بعد از اینکه بالاتر از حمایت 87 دلار قرار داشت با توجه به آمار مثبت اقتصادی آمریکا و کاهش زیاد ذخیره‌سازی‌های نفت‌خام تحت فشار افزایشی قرار گرفت. از طرف دیگر با توجه به اینکه سطح 90 دلار از موانع مهم بر سر راه افزایش قیمت قرار دارد قیمت در محدوده 87 تا حدود 90 دلار نوسان داشت.
آمار منتشره در مورد اقتصاد آمریکا مناسب بود، تعداد متقاضیان کار کاهش‌ اندکی داشت و شاخص‌های دیگر نیز مانند آمار خرده فروشی مناسب بود. از طرف دیگر در اروپا هنوز شرایط بحرانی در برخی از کشورها تهدید کننده است، البته نسبت به شرایط وخیم قبلی بهتر شده است؛ لذا در مجموع شرایط اقتصادی وضعیت مناسبی را نشان داد که همین امر مانع کاهش قیمت نفت شد.
ذخیره‌سازی‌های نفت‌خام با کاهش زیادی روبه‌رو بود که این عامل نیز از مهم‌ترین عوامل عدم کاهش قیمت به شمار می‌رود. البته قابل ذکر است که میزان ذخیره‌سازی‌ها هنوز نسبت به سال گذشته بیشتر است. دامنه فعلی نوسان قیمت بین 86.5 دلار تا 90.5 دلار قرار گرفته است. کاهش از 86.5 دلار موجب رسیدن به سطح 85 دلار خواهد شد. فشار‌های افزایشی وارده در هفته گذشته نتوانست موجب افزایش قیمت به بیش از 90 دلار شود که نشان می‌دهد هنوز قیمت آماده گذار از این سطح نیست.