پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


آخرین وضع توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی تشریح شد
تاريخ خبر: يکشنبه، 5 شهريور 1396 ساعت: 15:36

به گزارش نفت دیلی، فردین اسعدی با اشاره به این‎که لایه‌های نفتی پارس‌جنوبی، متشکل از چهار سازند مخزنی سروک زیرین (مادود)، ماسه سنگ کژدمی، داریان بالایی و داریان پایینی، در عمق هزار متری بستر خلیج فارس واقع شده است، گفت: طرح توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی به صورت آزمایشی در قالب یک طرح کوچک با شرح کار هفت حلقه چاه تولیدی، ساخت، نصب و راه‌اندازی یک سکوی چاه و تأمین یک فروند کشتی بهره‌برداری، ذخیره و صادراتی موسوم به FPSO از سال ۸۴ آغاز شد، اما به دلایل متعدد ساخت و تجهیز شناور پالایشی کوروش (FPSO) با مشکلاتی روبه‌رو شد تا این‎که اواخر سال ۹۲ ساخت و تکمیل FPSO و کامل کردن مرحله اول توسعه فاز نخست لایه‌های نفتی در دستور کار جدی شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.

وی افزود: ظرف مدت ۲۴ ماه از فروردین ۹۴ با تبدیل وضع یک نفتکش خریداری شده به زیرسازه FPSO و طراحی و ساخت و نصب ماژول‌های فرآورشی و یوتیلیتی روی آن، این شناور فرآورشی آماده بهره‌برداری و از ۲۹ اسفندماه پارسال همزمان با روز ملی شدن صنعت نفت، قفل تولید از لایه‌های نفتی پارس جنوبی شکسته شد.

اسعدی با بیان این‎که شناور فرآورشی کوروش در لایه‌های نفتی پارس جنوبی نخستین FPSO به‌کار گرفته شده در کل منطقه خاورمیانه است، اظهار کرد:‌ تاکنون تنها در سمت قطری میدان، تجربه به‌کارگیری FSO (شناور متحرک ذخیره سازی و بارگیری نفت خام) و در سمت ایرانی نیز فقط تجربه استفاده از FSU (شناور ثابت ذخیره سازی و بارگیری نفت خام)  وجود داشته است.

مجری طرح توسعه لایه‌هاي نفتی پارس جنوبی، تولید تجمعی نفت خام از این میدان را از ابتدای فروردین‌ماه تاکنون سه میلیون بشکه عنوان کرد و گفت: تاکنون در پنج مرحله، محموله‌های صادراتی از این میدان مشترک به بازارهای جهانی ارسال شده است.

اسعدی همچنین از امکان بارگیری ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام به‌وسیله سامانه بارگیری شناور FPSO خبر داد و افزود: به‌طور معمول در هر ساعت، امکان تخلیه ۳۰ هزار بشکه توسط این سامانه وجود دارد.

وی با بیان این‎که سقف بهره‌برداری روزانه از چاه‌های موجود، بر اساس مدل‌های مخزنی معادل ۳۵ هزار بشکه در روز تعیین شده بود، افزود: با تطبیق تاریخچه پنج ماه اخیر تولید و به دلیل حجم بالای گاز تولیدی، به منظور رعایت اصول بهره‌برداری صیانتی حداکثری، حفظ طولانی‌تر فشار مخزن و ممانعت از افت شدید توان تولید چاه‌ها، برنامه‌ریزی طرح جهت تولید روزانه سکو، در سقف ۲۵ هزار بشکه صورت پذیرفته و در دستور کار قرار گرفته است.

این مقام مسئول در شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به این‎که توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی، مرحله به مرحله خواهد بود و مستلزم به‎کارگیری دانش روزآمد حفاری افقی و تکمیل هوشمند چاه و روش‌های تازه ازدیاد برداشت است، تصریح کرد: در مرحله دوم توسعه فاز نخست، مقرر است عملیات حفاری چاه‌های تزریقی بر روی اسلات‌های خالی سکوی کنونی، از اوایل زمستان سال جاری به مدت ٦ ماه انجام پذیرد و از اوایل تابستان سال آینده روزانه ٣٠ هزار بشکه آب به درون ناحیه در حال تخلیه تزریق شود؛ در غیر این‌صورت، در انتهای سال دوم بهره‌برداری، با توجه به وضع ناهمگون سنگ مخزن و لایه نازک در حال بهره‎‌برداری و نوع سنگین سیال، تولید روزانه حداقل به نصف کاهش خواهد یافت.

اسعدی حجم ذخایر نفت درجای سازند در حال تخلیه لایه داریان بالایی در گستره میدان گازی پارس جنوبی را تا ۱۲ میلیارد بشکه برآورد کرد و افزود: در محدوده بررسی شده نزدیک به مرز با مساحتی نزدیک به ۴۰۰ کیلومتر مربع حجم نفت درجا حدود هفت میلیارد بشکه است.

مجری طرح توسعه لایه‌های نفتی پارس جنوبی همچنین از احتمال ارتباط فشاری لایه نفتی با میدان‌های نفتی مجاور (سپند در جنوب غرب، هامون در شمال شرق و بلال در جنوب شرق) خبر داد و یادآور شد: ارزیابی دقیق‌تر این ارتباط، مستلزم حفاری‌های اکتشافی/توصیفی است و با توجه به این که در سمت قطری از ٦ لایه برداشت می‌شود، احتمال کشف لایه‌های عمیق‌تر دیگری هم در سمت ایران هست.

اسعدی یادآور شد: با توجه به اهمیت راهبردی توسعه لایه‌های نفتی مخزن مشترک پارس جنوبی، متقضی است برنامه‌ریزی جدی و فوری به منظور فراهم کردن زمینه توسعه فازهای چندگانه این پروژه صورت پذیرد.