
به گزارش نفت دیلی، مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: در حال حاضر 9 طرح متانول در فاز دو عسلویه و یک طرح در فاز یک برنامهریزی شده است که با بهرهبرداری کامل از آنها سالانه نزدیک به 16 میلیون تن متانول در عسلویه تولید میشود.
رمضان اولادی با تاکید بر اینکه تقویت و تکمیل زنجیره ارزش یکی از اهداف استراتژیک برنامه ششم بوده است تاکید کرد: از آنجایی که صنعت پتروشیمی بزرگترین زنجیره تولید را نسبت به سایر صنایع دارد باید در تکمیل این زنجیره به گونهای عمل شود تا بیشترین ارزش افزوده را در پی داشته باشد.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از ایجاد پارکهای شیمایی در عسلویه و اجرای 15 طرح برای تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی منطقه ماهشهر در برنامههای پنجم و ششم خبر داد.
اولادی بهترین راه استفاده از این حجم متانول را ایجاد یک پارک شیمیایی در این منطقه عنوان کرد و افزود: برای ایجاد چنین پارکی در عسلویه چهار منطقه را در نظر گرفتهایم ولی از آنجایی که پیشبینیها نشان میدهد به 300 هکتار زمین برای این مورد نیاز است هیچ یک از گزینهها هنوز نهایی نشده است.
در طول دو دهه گذشته یک جا به جایی بزرگ برای تولید متانول در جهان رخ داده که بر اساس آن حضور کشورهای دارای ذخایر غنی گاز طبیعی با مصرف محدود متانول پررنگ شده است و این کشورها به پشتوانه این ذخایر تنها برای دست آوردن ارزش افزوده بالا اقدام به اجرای طرحهای تولید متانول و فرآوردههای آن در کشورهای خود کردند که ایران از جمله کشورهای پیشرو در این زمینه است.
متانول معمولا از سوختهای فسیلی تجدیدناپذیر ساخته میشود، اما در سالهای اخیر بخش عمده متانول تولیدی در دنیا از گاز طبیعی بهدست میآید و گفته میشود که این محصول بعد از آمونیاک دومین مادهای است که بیشترین تولید را از گاز طبیعی دارد؛ بنا بر این حضور کشورهایی چون ایران که ذخایر گازی عظیمی دارند، در عرصه تولید این محصول کاملا توجیهپذیر است.
هماکنون کل ظرفیت تولید متانول در جهان بیش از 50 میلیون تن در سال برآورد شده و انتظار میرود روند ساخت این مجتمعها با سرعت مطلوبی انجام شود تا کشور از درآمد و سودآوری حاصل از اجرای آنها محروم نماند.
متانول برای تامین انرژی به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم به کار میرود که در روش مستقیم بهعنوان سوخت جایگزین بنزین و نفت گاز در وسایل نقلیه سبک و سنگین مورد استفاده قرار میگیرد و در سالهای اخیر استفاده از این روش به دیلیل مخاطراتی که سوختهای فسیلی برای محیط زیست دارند و محدودیتهایی که برای تولید آنها وجود دارد، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
تولید سوخت از متانول که به سوخت قرن 21 معروف شده اگر چه هنوز در جهان فراگیری چندانی ندارد ولی میتواند در آینده با ایجاد زمینهای برای تولید گسترده جهان را تحت تاثیر قرار دهد.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین به برنامه ساخت و راهاندازی پارک استایرن تا پایان برنامه پنجم توسعه در عسلویه اشاره کرد و افزود: در این طرح که زمین آن از سالهای قبل در منطقه عسلویه پیشبینی شده بود، واحدهای پلیاستایرن پتروشیمی پارس، ABS و SBSپتروشیمی جم، صدف عسلویه و یک طرح 120 هزار تنی پلیاستایرن انبساطی در نظر گرفته شده است.
به گفته او ظرفیت نهایی تولید در این پارک 480 هزار تن است و در پارک استایرن پتروشیمی جم با واحدهای ABS به ظرفیت 200 هزار تن و SBS و SB با ظرفیت 60 هزار تن در سال و صدف عسلویه نیز با یک واحد ESBR به ظرفیت 100 هزار تن و یک واحد EPS به ظرفیت 120 هزار تن در سال مشارکت میکنند.