خبرگزاری تسنیم: بالاخره و پس از کش و قوسهای فراوان شورای عالی اکران تصمیم به پخش برخی مسابقات فوتبال در سالنهای سینمایی گرفت. تصمیمی پرحاشیه که اعلام آن از عصر دیروز (سهشنبه ۲۲ خرداد) ابهامات و سوالات فراوانی را به دنبال داشته است.
در حالی که هنوز یک روز از اعلام اجازه نمایش فوتبال در سالنهای سینمایی توسط شورای عالی اکران نمیگذرد، کلیه پردیسهای سینمایی کشور و بیش از ۷۰ درصد سالنهای سینمایی تهران بلیطهای مسابقه اول تیم ملی (ایران-مراکش) را با قیمت ۲۰ هزار تومان به فروش رساندهاند که این حجم از پیش فروش از جهاتی سوال برانگیز است.
علی سرتیپی سخنگوی شورای عالی اکران پس از جلسه دیروز (سهشنبه ۲۲ خرداد) این شورا اعلام کرد که پخش مسابقات فوتبال در سالنهای سینمایی منوط به هماهنگیهای لازم میباشد و پس از این هماهنگیها مقرر شده تا شش دیدار از مسابقات جام جهانی در سالنهای سینمایی به نمایش گذاشته شود. طبق پیگیریهای خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جلسه شورای عالی اکران دستکم تا ساعت ۱۷ روز سه شنبه (۲۲ خرداد) ادامه داشته و صحبتهای سخنگوی این شورا از ساعت ۱۷ به بعد در اختیار رسانهها قرار گرفته است.
از طرفی سینمادارها چندی پس از اعلام این خبر، پیشفروش اینترنتی گسترده بلیطهای مسابقه اول تیم ملی ایران را در سایتهای فروش بلیط آغاز کردند. حال آنچه که سوال شده این است که سینماداران چگونه این هماهنگیهای مربوطه را با وزارت ارشاد، سازمان سینمایی و نیروی انتظامی آن هم در ساعتی خارج از وقت معمول اداری و بدون مجوزات مکتوب و تشریفات اداری انجام دادهاند که به این سرعت اقدام به پیشفروش بلیط کردهاند؟
مسئله بعدی حجم غیر معمول این پیش فروشها است که به طرز بیسابقهای در همان ساعتهای اولیه شروعِ پیشفروش اینترنتی، درصد بالایی از بلیطها به فروش رسید؛ به گونهای که تا زمان تنظیم این خبر تقریبا تمام پردیسهای سینمایی کشور و بیش از ۷۰ درصد سالنهای سینمایی بلیطهای این مسابقه را به فروش رساندهاند و لذا سوالی که در ذهن میآید این است که آیا این حجم از فروش چند ساعته طبیعی بوده و آیا همگی به افراد حقیقی فروخته شده و اینکه آیا در روز و ساعت اکران مسابقات شاهد ایجاد بازار سیاه فروش بلیط نخواهیم بود؟
قیمت یکسان بلیطهای پیشفروش شده نیز مسئله ابهامزای دیگری است. طبق اعلام سخنگوی شورای عالی اکران قیمت بلیطها بین ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان و در برخی سینماها تحت عنوان vip با قیمتی بالاتر از ۲۰ هزار تومان تعیین شده است. اما آیا در خصوص ملاک قیمت گذاری بلیط نسبت به درجه کیفی سینماها جزئیاتی از طریق این شورا اعلام شد و اینکه چگونه است که تمامی سینماهای مکانیزه که اقدام به پیشفروش اینترنتی بلیط کردهاند، همگی قیمت ۲۰ هزار تومان را برای بهای بلیط لحاظ کردهاند؟ از پردیسهای مدرن تهران گرفته تا سالنهای معمولی! آیا در این صورت ابهام شکلگیری بازار سیاه برای بلیطهای فوتبال در سینما شکل نمیگیرد؟
سوال مهم بعدی حق صاحبان فیلم است. علی سرتیپی در بخشی از صحبتهای دیروز خود در مورد حق صاحبان فیلمها از سانسهای اکران فیلمشان که به مسابقات فوتبال اختصاص داده میشود گفت: در این باره هم صحبت شد و توافقی برای پرداخت مبلغی به صاحبان فیلمها صورت خواهد گرفت!
ابهام در این اطلاعات داده شده به اندازهای است که دیگر جای توضیح ندارد. سخنگوی شورای عالی اکران حتی در مورد درصد این حق پخش هم چیزی به میان نیاورده است و اینکه آیا برای اتخاذ چنین تصمیمی رضایت صاحبان فیلم را به دست آوردهاند یا نه نیز در هالهای از ابهام است.
اینها بخشی از سوالاتی است که این تصمیم پرحاشیه شورای عالی اکران را بیش از پیش حاشیهدار میکند. تصمیمی با کش و قوسهای فراوان که از هفتهها پیش حرف وحدیثهای زیادی را به دنبال داشته است که میتوان گفت: قدمی دیگر در جهت حمایت از سینمای تجاری و گیشهمحور و بیتوجهی به بعد فرهنگی صنعت سینماست.