سیدامیر طالبیان در گفتوگو با هفتهنامه مشعل، درباره گزارش پایداری توضیح داد: بخشی از عملکرد آماری را باید تامین رضایت مردم دانست که نوعی فایده اجتماعی است و بخشی را هم باید به شکل آمار ریالی و کمّی ارائه دهیم. در این زمینه موضوعی با عنوان گزارش پایداری وجود دارد؛ این گزارشها سالانه یا دوسالانه است. شرکتهای ما تهیه گزارش پایداری را شروع کردند و ما هم راهنمایی را به عنوان گزارشدهی در اختیارشان گذاشتیم.
وی افزود: قرار است شرکتها گزارش پایداری خود را تا بهمن ماه به ما ارائه کنند که آمار و ارقام براساس شاخص از جمله محیط زیست، کارکنان و جامعه محلی ارائه میشود.
طالبیان گفت: رتبه کشور ما در زمینه مسئولیت اجتماعی پایین است. براساس بررسی انجام شده از سوی نشریه و دادههای اتاق بازرگانی ایران، در سال ۱۳۸۹ میانگین رتبه ایران در موضوع مسئولیت اجتماعی شرکت در بین ۱۵۳ کشور، برابر با ۸۰ بوده که دو سال بعد این رتبه با ۱۱ پله سقوط به ۹۱ رسیده است. بخش مهمی از این وضع، به دلیل مشخص نبودن و گزارش نشدن اقدامهای مسئولیت اجتماعی شرکتهای فعال، بهخصوص در بخش معدن و صنعت نفت کشور بوده است و استاندارد جهانی «G۴» میتواند به ما در این زمینه کمک کند.
وی ادامه داد:«G۴» باید در صنعت نفت اجرا شود که به این منظور، دو برنامه را مدنظر قرار دادهایم؛ یکی ایجاد نظامنامه یکپارچه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت است که شرکتها را تشویق کنیم تا به سمت توانمندسازی، زمینهسازی و ریلگذاری برای توسعه اجتماعی اقتصادی حرکت و از خدمات رسانی مستقیم پرهیز کنند؛ زیرا خدماترسانی مستقیم انتها ندارد. در این نظامنامه تشویق میکنیم تا از طریق «GRI» که یک شاخص است، با هم هماهنگ شویم و کار غیرهدفمندی در نفت انجام نشود. این نظامنامه اکنون در مرحله ویرایش قرار دارد.
طالبیان با بیان اینکه از نظر توسعه اجتماعی به دنبال توانمندشدن زیرساختهای اجتماعی هستیم، افزود: به همین دلیل از چند سال قبل، برگزاری برنامه کلاسهای کنکور را در مناطق عمده نفت و گاز اعم از پارس جنوبی و غرب کارون برای دانشآموزان سال آخر تحصیلی شروع کردیم که نفت با هزینه خود این اقدام را انجام میدهد. با این فرض که اینها همان توسعهگران اجتماعی آینده این مناطق خواهند بود. در همین زمینه کار آموزشهای فنی حرفهای را برای جوانان این مناطق آغاز کردیم که پیمانکاران بهانهای از نظر بهکارگیری نیرو نداشته باشند.
وی گفت: در گذشته، امکانات تحصیلی مناسبی در اختیار مردم این مناطق نبود. ما برای جبران این مسئله، اقدام به آموزش فنی حرفهای کردیم و نگاهمان هم این بود که مردم در این مناطق از طرق مختلف توانمند شوند و بتوانند نحوه مشارکت با صنعت نفت را مدیریت کنند.
طالبیان، تقویت علمی دانشآموزان مناطق جنوب، آموزشهای فنی حرفهای و تقویت مراکز فنی حرفهای، برونسپاری فعالیتها و اجرای دو برنامه پنج ساله در پارس جنوبی و غرب کارون مشتمل بر پروژههای عمرانی، خدماتی، بهداشتی و آموزشی را از مهمترین اقدامهای وزارت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی عنوان کرد.