خبرگزاری ایرنا: اکنون ۱۱ درصد از ۱۴ میلیون دانشآموز، در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند که ۷۶ درصد آنها نیز فرزندان کارمندان دولت هستند. اگر هر کدام از آنها به طور میانگین امسال ۶ میلیون تومان شهریه بدهد، گردش مالی شهریه مدارس غیر انتفاعی به ۹ هزار و ۲۴۰ میلیارد تومان میرسد. این در حالی است که کل بودجه آموزش و پرورش در سال ۹۷، ۳۵ هزار و ۹۸۴ میلیارد تومان بود و امسال به ۵۶ هزار میلیارد تومان رسیدهاست.
براساس آخرین آمار وزارت آموزشوپرورش، ۸۸.۵ درصد دانشآموزان در مدارس دولتی و ۱۱.۵ درصد در مدارس غیردولتی درس میخوانند. در بین استانهای کشور استان تهران با ۵۹۹ مدرسه غیردولتی، خراسان جنوبی با ۲۳۶ مدرسه غیردولتی و تبریز با ۲۳۰ مدرسه غیردولتی در دوره متوسطه اول رتبههای اول تا سوم را بین استانهای کشور در اختیار دارند. در کل ۸۶ درصد مدارس کشور به صورت دولتی و ۱۴ درصد به صورت غیردولتی اداره میشوند.
مجتبی زینیوند، رئیس سازمان مدارس غیردولتی اعلام کردهاست که ۱۱ درصد دانشآموزان در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند. اما در قانون برنامه ششم توسعه آمده است که این رقم باید به ۱۵ درصد برسد. بر اساس صحبتهای زینیوند، تحقیقی در شهر تهران انجام و ۹۰ مدرسه غیردولتی از مناطق بالا و پایین شهر بررسی شدهاست. دراین تحقیق مشخص شد ۷۶که درصد دانشآموزان مدارس غیردولتی فرزندان کارمندان دولت، ۴ درصد فرزندان اساتید دانشگاه و مدیران و مابقی مشاغل آزاد هستند. این پژوهش، نشاندهنده فراوانی بالای حضور دانشآموزان قشر متوسط در مدارس غیرانتفاعی است.
اظهارات مقامات وزارت آموزش و پرورش نشان میدهد که در حال حاضر شهریه مدارس ابتدایی در شهر تهران حداقل ۳میلیون و ۲۰۰ هزارتومان و حداکثر ۹میلیون و ۴۲۷هزار تومان، متوسطه اول حداقل ۵میلیون و ۵۴۶هزار تومان و حداکثر ۱۱میلیون و ۵۴۱هزار تومان، متوسطه دوم حداقل ۵میلیون و ۹۶۳هزار تومان و حداکثر ۱۴میلیون و ۶۲۱هزار تومان است.
«سعید صالح»، مدیرکل مدارس و مراکز غیردولتی آموزش و پرورش میگوید که در سال تحصیلی پیشرو بیشترین مقدار شهریه مربوط به متوسطه دوم ۱۴میلیون و ۶۲۱ هزار تومان است. بر اساس توضیحات او، در برخی مناطق و براساس خواستههای والدین از مدارس و درخواست امکانات بیشتر، صاحبمدرسه میتواند این اعداد را تا سقف ۳۰درصد افزایش دهد. در این صورت بالاترین مقدار قانونی شهریه دانشآموزی امسال حدود ۱۹ میلیون تومان است. صالح همچنین شهریه مصوب مدارس غیرانتفاعی متوسطه اول در تهران را دستکم ۵میلیون و ۵۴۶هزار تومان و در بالاترین حالت، ۱۱میلیون و ۵۴۱هزار تومان اعلام کردهاست. با احتساب امکان افزایش حداکثر ۳۰درصدی این عدد که متناسب با امکانات قابل افزایش است، حداقل شهریه متوسطه اول ۷میلیون و ۲۰۹هزار و ۸۰۰ تومان و حداکثر مقدار آن ۱۵میلیون تومان است.
بررسیهای میدانی ایرنا نیز نشان میدهد که میزان شهریه مدارس بر اساس پایه تحصیلی، نوع مدارس، منطقه و رشته تحصیلی متفاوت است. مدارس نمونه دولتی برای پایه دهم ۳ میلیون تومان شهریه میگیرند اما برای پایه دوازدهم همراه با کلاسهای کنکوری، شهریه آنها ۱۳ میلیون تومان است. در برخی مدارس شمال شهر نیز شهریهها به ۲۰ میلیون تومان هم میرسند. از طرفی دیگر، رشته به رشته نیز شهریه مدارس تفاوت دارد. در حالیکه شهریه مدارس غیرانتفاعی برای رشته علوم انسانی ۱۰ تا ۱۲ میلیون است، برای رشتههای تجربی و ریاضی از ۱۴ میلیون شروع میشود.