ایبنا نوشت: جواد میرهاشمی گفت: تا امسال ملاک انجمن این بود که به صرف این که کارگردان در عنوانبندی ابتدایی یا پایانی بنویسد بر اساس داستانی از خانم الف یا آقای ب پس در نتیجه او اجازه اقتباس را گرفته است. وظیفه ما در انجمن سینمای جوانان این نیست که در این زمینه پرسوجو کنیم و این کم لطفی فیلمسازان است.
در بخش «کتاب و سینما» جشنواره فیلم کوتاه تهران امسال طبق ۵سال گذشته به بحث اقتباس از آثار ادبی پرداخته شده است و در این بخش فیلمهای سینمایی که با اقتباس از آثار ادبی کشورمان تولید شدهاند شرکت کردهاند. امری که در بدایت به نظر بسیار مهم میآید اما مسالهای که این روزها ذهن به خصوص نویسندگان را به خود مشغول کرده این است که آیا کارگردانانی که از این آثار اقتباس میکنند از مولفان اجازه میگیرند یا خیر؟ موضوعی که اعتراض چند نویسنده و شاعر را برانگیخته است. سیامک گلشیری و افسانه شعباننژاد از جمله کسانی بودند که در گفتوگو با ایبنا به این موضوع اعتراض کردند.
جواد میرهاشمی درباره این که برخی از نویسندگان ایرانی به اقتباسهای بدون اجازهای که از آثارشان انجام شده اعتراض کردند گفت: یک نمونه عینی آن سیامک گلشیری است که سال گذشته در جشنواره سیوپنجم فیلم کوتاه، فیلم «آن سوی دریاچه» اثر عماد خدابخش بر اساس داستان وی ساخته شده بود و امسال نیز فیلمی با اقتباس از داستان «رویای باغ» او به کارگردانی افشین ضیائیان ساخته شده است.
او در ادامه افزود: امسال به گلشیری گفتم فیلمی داریم که از اثر شما اقتباس شده است؛ خوشحال شد و فکر کرد اثر کسی است که با او در این زمینه صحبت کرده بود؛ گویی همزمان دو نفر روی داستان او برای ساخت فیلم کار میکردند؛ در واقع او دعوت بود که به جشنواره سر بزند وقتی نام کارگردان را گفتم کمی تعجب کرد. من این نقل قول را از سوی گلشیری مطرح میکنم، این کارگردان جوان من را دعوت کرده و من نتوانستم به او بگویم که نمیآیم زیرا با کلاسهایم تداخل برنامه دارد ولی این گله من را به او برسانید که من او را نمیشناسم، اشکالی ندارد که از داستانهای من اقتباس کنند.
میرهاشمی درباره راهکارهای ارائه شده در بخش داوری جهت رفع این مشکل گفت: ما حمل را بر این صحت میگذاریم که فیلمی که از روی یک داستان یا کتاب ساخته میشود کارگردان با نویسنده آشنا باشد و اطلاع بدهد وظیفه ما در انجمن سینمای جوانان این نیست که در این زمینه پرسوجو کنیم و این کم لطفی فیلمسازان است.
وی افزود: شاید در سالهای آینده یک راهکار ارائه شود ولی تا امسال ملاک انجمن این بود که به صرف این که کارگردان در عنوانبندی ابتدایی یا پایانی بنویسد بر اساس داستانی از خانم الف یا آقای ب پس در نتیجه او اجازه اقتباس را گرفته است. در دورههای قبلی مواردی بوده که کارگردان معترض بود از این جهت که فیلمش در بخش «کتاب و سینما» قرار نگرفته؛ پاسخ ما این بود که حداقل شرط ادب را رعایت نکردهای و باید در عنوان بندی نام نویسنده را بنویسید.