پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


فاز دوم پروژه مدیریت دانش در ملی حفاری کلید خورد
تاريخ خبر: چهارشنبه، 22 مرداد 1399 ساعت: 12:19

 به گزارش نفت دیلی ، پروژه مدیریت دانش با عنوان پروژه پژوهشی مستندسازی و به اشتراک‌گذاری تجارب سازمانی به میزبانی مدیریت خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران وارد فاز اجرا شد.

 

مجری این طرح که از سوی مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت انتخاب شده، دانشگاه شهید بهشتی است. مدت اجرای پروژه ۹ ماه است و اکنون مراحل نصب نرم‌افزار روی دیتابیس شرکت تکمیل و وارد فاز اجرا در پایلوت شده است.

 

مهدی عرشیان، مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران گفت: با توجه به اهمیت و رویکرد به مدیریت دانش در دنیا، این طرح از سوی این امور تعریف و پس از فراخوان و در مراحل قانونی، عقد قرارداد پژوهشی با دانشگاه شهید بهشتی انجام شد. این طرح برای نخستین‌بار از سوی شرکت ملی حفاری ایران اجرا می‌شود.

 

وی افزود: نرم‌افزار مربوطه برای جمع‌آوری و انتشار تجارب و دانش فنی کارکنان کاربرد دارد و کارکنان فعال از کارکنان غیرفعال تفکیک می‌شوند و این موضوع سبب ایجاد انگیزه بیشتر در میان کارکنان می‌شود.

 

عرشیان تصریح کرد: فاز نخست پروژه شامل بررسی شرایط و بلوغ سازمانی شرکت در زمینه مدیریت دانش و نصب نرم‌افزار از اردیبهشت‌ماه اجرا شد و در فاز بعدی پروژه، نیاز به تعیین پایلوت برای اجرای پروژه بود که با توجه به همه جوانب از جمله های‌تک بودن، ایجاد ارزش افزوده قابل توجه از فعالیت‌ها و نیز سطح تحصیلات و تخصص بالا، مدیریت خدمات ویژه حفاری انتخاب شد و امیدواریم کل سازمان از نتایج مثبت آن بهره‌مند شود.

 

علی دقایقی، مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران نیز در بیان توانمندی‌های این مجموعه گفت: در این پروژه اطلاعات و دانش کارکنان مستندسازی می‌شود و در سال‌های بعد مهندسان و کارکنان جوان می‌توانند از اطلاعات کارشناسان پیشکسوت شرکت استفاده کنند و افزون بر این، در بخش امتیازدهی این سامانه می‌توان از کارکنان فعال و نخبه شرکت قدردانی کرد.

 

نوید نظافتی، مجری طرح و نماینده دانشگاه شهید بهشتی هم گفت: در سامانه مدیریت دانش هر شخص توانایی ثبت درس‌آموخته‌های خود را به نام خود دارد و همه کاربران یا کارکنان می‌توانند از درس‌آموخته‌های تأییدشده همکاران خود مطلع شوند و ضمن ایجاد انگیزش میان کارکنان، تلاش و فعالیت کارکنان دیده و ثبت می‌شود.

 

وی اظهار کرد: از طریق این نرم‌افزار مدیریت‌ها ظرفیت‌های خود را بررسی می‌کنند و به این ظرفیت‌ها دسترسی خواهند داشت و به تجارب کارکنان امتیاز تعلق می‌گیرد.