پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


دارو و تجهیزات پزشکی چقدر ارز ۴۲۰۰ گرفتند؟
تاريخ خبر: چهارشنبه، 24 آذر 1400 ساعت: 15:25
در حالیکه ابهاماتی درباره ارز ترجیحی به صنعت دارو مطرح بوده است، گزارش‌ها نشان می‌دهد که تا تاریخ ۱۹ آذر امسال، دارو و تجهیزات پزشکی معادل ۲.۴ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده است.
 
 
خبرگزاری ایسنا: از سال ۱۳۹۷ که ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد اقتصاد ایران شد، کالاهای زیادی مشمول تخصیص این ارز می‌شدند اما به مرور زمان فقط ارز ۴۲۰۰ تومانی به هفت قلم کالای اساسی اختصاص پیدا کرد که یکی از این کالاها دارو و تجهیزات پزشکی است.
 
 
در حالیکه در لایحه بودجه سال آینده ارز ۴۲۰۰ حذف شده است، مسئولان از جمله وزیر اقتصاد معتقدند که این حذف به صورت تدریجی صورت خواهد گرفت و ارز دارو و گندم حذف نخواهد شد.
 
 
همچنین، رئیس سازمان برنامه و بودجه در این زمینه اعلام کرد که دولت برای سال جاری هشت میلیارد دلار ظرفیت استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی داشته و این ظرفیت تمام شده و برای نیمه دوم سال امکان استفاده نداشته است اما به هر ترتیب برای اینکه به مردم فشاری وارد نشود تاکنون ادامه دارد.
 
 
اما در روزهای اخیر، خبرهایی مبنی بر کمبود دارو نه تنها برای داروهای خارجی بلکه برای برخی از داروهای داخلی نیز منتشر شده که در این میان فعالان صنعت دارو عامل این کمبود را در تخصیص نیافتن سهمیه ارز دارو در نیمه دوم سالجاری می‌دانند و در این زمینه، حیدر محمدی_مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اعلام کرد که سه ماه از شش ماه دوم سال گذشته و هنوز این موضوع بلاتکلیف است.
 
 
طبق گفته وی، هنگامی که ارز اقلام دارویی با تأخیر تخصیص پیدا کند، ناخودآگاه با کمبود مواجه می‌شویم چرا که تامین ارز ارتباط مستقیمی با تامین دارو دارد.
 
 
همچنین، محمد عبده‌زاده_ رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز می‌گوید از آنجا که سقف ارز ترجیحی دارو و تجهیزات برای نیمه دوم امسال تمام شده است، بانک مرکزی اعلام کرده که اگر می‌خواهید ارز ترجیحی دریافت کنید، باید از دولت و مجلس بیاید که درست هم می‌گوید.
 
 
براساس گفته وی، اکنون دارو یا ماده اولیه و حد واسط، داروهای وارداتی و ... که ثبت سفارش شده بودند و در نوبت تخصیص ارز است، فقط در حوزه دارو، حدود یک میلیارد است که این اقلام منتظر تخصیص ارز هستند.
 
 
در شرایطی که فعالان صنعت دارو از تخصیص نیافتن ارز ترجیحی گله دارند، براساس اطلاعات دریافتی ایسنا، تا تاریخ ۱۹ آذر امسال تقریبا ۱۱ میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی و دارو و حدود ۱.۵ میلیارد دلار برای واکسن کرونا تامین شده است که ۸.۶ میلیارد دلار آن برای کالاهای اساسی و ۲.۴ میلیارد آن نیز برای دارو و تجهیزات پزشکی است.
 
 
این در حالی است که گفته می‌شود سهمیه ارز ۴۲۰۰ تومانی برای دارو و تجهیزات پزشکی در نیمه اول سال جاری معادل دو میلیارد دلار بوده است.
 
 
البته، در حال حاضر سهمیه هشت میلیارد دلاری تعیین شده در بودجه سال جاری برای تامین ارز واردات کالاهای اساسی و دارو به اتمام رسیده است اما آنچه بانک مرکزی گزارش می‌دهد، نشان داد که تامین ارز صورت گرفته جهت واردات کالاهای اساسی در نیمه اول سال جاری بیش از هفت میلیارد دلار بوده و در مجموع با واردات واکسن شرایط به نحوی پیش رفته که تقریبا تمامی هشت میلیارد دلار پیش بینی شده برای کل سال در نیمه اول تمام شده است.
 
 
در این زمینه، دولت در ماه گذشته درخواست افزایش تامین ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومان و پیشنهادی مبنی بر حذف ارز ترجیحی به مجلس مطرح کرد اما با این موضوع موافقت نشد و درحالی تخصیص ارز ۴۲۰۰ در سال‌جاری همچنان باقی ماند که تاکنون مشخص نیست سهمیه تخصیص این ارز به کالاهای اساسی و دارو مشخص و به نهادهای ذی‌ربط ابلاغ شده است یا خیر.