منابع آگاه اعلام کردند، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سخنرانی آنلاین رئیس جمهور اوکراین در نشست گروه ۲۰، محل را ترک نکرد و سپس به انبوهی از اتهامات غالبا ساختگی و غیرمستند واکنش نشان داد.
به گزارش ایسنا، به نقل از بلومبرگ، سخنرانیها بخش برجستهای از نخستین جلسه نشست گروه ۲۰ در بالی اندونزی بودند که روز سهشنبه آغاز شدند و نشان دادند که چطور تنشها و پیامدهای حمله روسیه به اوکراین بر این نشست سایه افکنده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در سخنرانیاش خواستار حمایت از سوی آنچه که آن را کشورهای گروه ۱۹ خواند -اشارهای به گروه ۲۰ بدون روسیه- شد.
منابع آگاه گفتند، اگرچه تعداد افراد حاضر در محل در جریان جلسات متفاوت بود اما در زمان سخنرانی زلنسکی اتاق از حضار پر بود و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در آنجا حضور داشت.
لاوروف که به جای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در این نشست حضور داشت، پس از پایان سخنرانی زلنسکی از نوبت سخنرانی خود استفاده کرد و گفت، پاسخهایی برای اظهارات زلنسکی دارد.
به گفته منابع آگاه، وی اظهارات پوتین در توجیه حمله ۲۴ فوریه به روسیه را تکرار کرد و گفت، روسیه در حال مبارزه با نیروهای نئونازی در اوکراین است؛ این در حالی است که کرملین تاکنون در ارائه اسناد برای ادعاهایش ناکام بوده است.
اتاق نشست در جریان سخنرانی لاوروف پر بود از نمایندگان و هیچ خروج دسته جمعی در این حین صورت نگرفت؛ اتفاقی که یک پیروزی برای روسیه محسوب میشود.
به گفته منابع آگاه، اما در جریان سخنرانی لاوروف هیچ واکنشی به وجود نیامد و این نشان داد که دیگر رهبران جهان نیز از مبالغهها و گزافهگوییها درباره جنگ روسیه که وارد نهمین ماه خود شده، خسته شدهاند.
این در حالی است که در گردهماییهای بینالمللی قبلی جایی که مقامات روسیه در آنها سخنرانی میکردند، متحدان اوکراین در اعتراض دست به خروج دسته جمعی زدهاند.
مذاکرهکنندگان نشست گروه ۲۰ در پیشنویس بیانیه نهایی ابراز کردند که "اکثر اعضا قویا جنگ در اوکراین را محکوم کرده و تاکید کردند که این جنگ باعث درد و رنج عظیم انسانی شده است." این در حالی است که در این بیانیه از استفاده از عبارت "جنگ روسیه" اجتناب شده است. مسکو از استفاده از واژه "حمله" امتناع میکند و در عوض عبارت "عملیات نظامی ویژه" را بکار گرفته است.
زلنسکی در اظهاراتش تایید کرد، اوکراین در حال همکاری با کشورهای متحد و حامی است تا هزینه محمولههای جدید غلات در سالگرد قحطی هولودومور در دهه ۱۹۳۰ میلادی را تامین کنند.
وی گفت: از تمامی کشورها "و به ویژه کشورهای شما رهبران عزیز گروه ۱۹ میخواهم تا به ابتکارعمل ما برای کمک به فقرا" و تامین مواد غذاییشان بپیوندید.
این تنها موضوع جنجالی پیرامون لاوروف نبود. لاوروف در نشست غیرعلنی عصر سهشنبه بار دیگر ادعاهای روسیه را مطرح کرد و گفت، آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا در اوکراین فعالیت دارند و همچنین مدعی شد که سازمان بهداشت جهانی یکی از واکسنهای روسیه را مسدود کرده است.
سخنران بعدی جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا بود که به انتقاد از لاوروف پرداخت و گفت، نمی توان این اظهارات را تحمل کرد.
ترودو ادعاهای ساختگی روسیه درباره آزمایشگاههای بیولوژیکی آمریکا را "یک مشت مزخرف" دانست و گفت، گروه ۲۰ نمی تواند محل مطرح شدن اطلاعات غلط باشد.
وی افزود: ما به حقایق و علم نیاز داریم.