پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


نشست چهارجانبه در مسکو
تاريخ خبر: دوشنبه، 14 فروردين 1402 ساعت: 15:45

 تهران- ایرنا- خبرگزاری اسپوتنیک با اشاره به مذاکرات چهارجانبه صلح به میزبانی مسکو، این اقدام را در کنار سایر تلاش‌ها برای عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه، ضربه‌ای مهلک به قدرت آمریکا در منطقه و تاکتیک جنگ کثیف این کشور ارزیابی کرد.

 

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، اسپوتنیک افزود: انتظار می رود مذاکراتی که با حضور معاونان وزیران خارجه ایران، روسیه، ترکیه و سوریه برگزار می شود، دو روز طول بکشد و اولین مذاکرات مستقیم بین مقام های سوریه و ترکیه از ماه دسامبر (آذر/دی) تاکنون برای عادی سازی احتمالی روابط دو کشور خواهد بود.

 

مسکو در ماه دسامبر نیز میزبان وزیران دفاع و اطلاعات ترکیه و سوریه بود که برای اولین بار از نوع خود در بیش از یک دهه گذشته انجام شد.

 

این رسانه افزود: در دو ماه گذشته، شاهد تغییراتی چشمگیر در معماری امنیتی خاورمیانه بودیم. زلزله مخرب ماه فوریه (بهمن/اسفند) به حمایت دیپلماتیک و انسانی از سوریه جنگ زده منجر شد و امیدها را به پایان جنگ کثیف ۱۲ ساله علیه این کشور به سرکردگی آمریکا افزایش داد.

 

رسانه های روسیه روز یکشنبه اعلام کردند که ایمن سوسان معاون وزیر خارجه سوریه ریاست هیاتی از مقام های کشورش را برعهده خواهد داشت. سوسان به خبرنگاران گفت او و همتایان روسی و ایرانی خود مذاکراتی را روز دوشنبه برگزار خواهند کرد و نشست چهارجانبه روز سه شنبه با ترکیه انجام می شود.

 

وی همچنین اظهار داشت که مذاکرات درباره خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه، تلاش های مشترک برای مبارزه با تروریسم و خودداری از دخالت درامور داخلی سوریه خواهد بود.

 

مقام های آنکارا هفته گذشته تایید کردند که ترکیه در این مذاکرات شرکت خواهد کرد و یک مقام ارشد ناشناس ترک گفت مذاکرات «ادامه نشست های روند عادی سازی است».

 

وی مدعی شد با توجه به این که مشارکت در این مذاکرات ویژه در سطح وزیران نخواهد بود انتظار نمی رود «تصمیمات مهمی» اتخاذ شود.

 

اسپوتنیک افزود: حسین امیر عبدالهیان وزیر خارجه ایران در کنفرانس خبری مشترک با سرگئی لارورف در هفته گذشته تایید کرد که ایران نیز در مذاکرات شرکت خواهد کرد و نزدیک کردن دیدگاه های ترکیه و سوریه محور تمرکز مذاکرات خواهد بود.

 

ایران در ماه ژانویه به روند مذاکرات عادی سازی دیپلماتیک ملحق شد و لاوروف گفت «کاملا منطقی است» که تهران در این مذاکرات شرکت داشته باشد زیرا مسکو، تهران، آنکارا همگی اعضای روند آستانه درباره صلح سوریه هستند.

 

همسویی دوباره در منطقه

 

اسپوتینک در بخشی از گزارش خود نوشت: روسیه که روابط دوستانه ای با سوریه و ترکیه دارد ماه ها تلاش کرده دمشق و آنکارا را به عادی سازی روابط نزدیک کند.

 

میخایل بوگدانف معاون وزیر خارجه روسیه فوریه گذشته گفت: ما بر این باوریم که می توان بر اختلافات بین دمشق و آنکارا فائق آمد و به کمک به طرف ها برای یافتن راه حال های دوجانبه قابل قبول به نفع عادی سازی روابط و احیای روابط مثبت سنتی سوریه و ترکیه ادامه می دهیم.

 

تعهد مسکو به احیای روابط سوریه و ترکیه در مفهوم جدید سیاست خارجی این کشور تشریح شده است. این سند که روز جمعه با امضای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به قانون تبدیل شد تعهد مسکو را به رفع اختلافات بین سوریه و همسایگانش و کمک به حل و مقابله با تبعات درگیری های مسلحانه به طور کلی در منطقه تشریح می کند.

 

زنگ هشدار برای واشنگتن

 

اسپوتنیک نوشت ماه گذشته چین میانجی گری در توافق تاریخی عادی سازی روابط ایران و عربستان را برعهده داشت و آمریکا در این مذاکرات در حاشیه ماند.

 

در همین حال، مقام های سعودی و سوری به تازگی به رسانه های آمریکایی گفتند که دو کشور به توافق عادی سازی روابط با میانجیگری روسیه نزدیک شده اند. مقام های سوری و مصری همچنین در حال مذاکرات پیشرفته در مورد احیای کامل روابط دیپلماتیک هستند و فیصل مقداد وزیر امور خارجه سوریه روز شنبه برای گفتگو با سامح شکری همتای مصری خود، به قاهره سفر کرد.

 

به نوشته اسپوتنیک، عادی سازی روابط سوریه و ترکیه به عنوان یکی از اجزای کلیدی «بازگشت» دیپلماتیک و پیروزمندانه سوریه به منطقه می تواند ضربه مهلکی به قدرت آمریکا باشد و نشان می دهد که تاکتیک های جنک کثیف واشنگتن و تلاش های بلندمدت آن برای تحریم دمشق با هدف تسلیم شدن این کشور دیگر استدلال منطقی و قانع کننده در بین قدرت های منطقه ای نیست حتی آنهایی که روابط سنتی نزدیکی با واشنگتن دارند.