پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


سفر مکرون به چین و تعمیق شکاف اروپا و آمریکا
تاريخ خبر: يکشنبه، 20 فروردين 1402 ساعت: 16:15

 تهران- ایرنا- تارنمای هیل در گزارشی با اشاره به سفر امانوئل مکرون به چین و رویکرد متفاوت این رهبر اروپایی در قبال پکن در مقایسه با واشنگتن آن را نشانه‌ای از افزایش شکاف میان متحدان دو سوی آتلانتیک برشمرد.

 

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از تارنمای خبری هیل، نشست های دیپلماتیک پرمخاطب فرانسه و چین حاکی از تنش های فزاینده میان واشنگتن و اروپا در مورد نحوه تعامل با چین است.

 

براساس مطلب درج شده در این تارنمای آمریکایی، «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، در سفری سه روزه به پکن، تلاش خود را برای متقاعد کردن شی جین پینگ رئیس جمهوری چین با هدف ایفای نقشی مهم در ایجاد صلح بین اوکراین و روسیه، توجه سران جهان را به خود جلب کرده است.

 

نشست میان رهبران پاریس و پکن در حالی است که چینی ها در واکنش به میزبانی «تسای اینگ ون» رئیس جمهوری تایوان از سوی «کوین مک کارتی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و پیامدهای آن هشدار داده اند.

 

مک کارتی پس از دیدار با تسای در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه دموکراسی جهان را امن تر و قوی تر می کند، گفت که امیدوار است مکرون شی را متقاعد کند که جنگ روسیه و اوکراین را تامین مالی نکند.

 

این گزارش می افزاید: به نظر می رسد دوئل نشست دیپلماتیک در چین، از شکاف میان ایالات متحده و اروپا بر سر مواجهه با چین حکایت دارد.

 

ار یک سو دولت «جو بایدن» و نمایندگان هر دو حزب آمریکا رهبری چین را به تلاش برای تغییر شکل الگوی جهان به شیوه اقتدارگرایانه متهم می کنند، اما از سوی دیگر، رهبران اروپایی در مورد خطرات روابط نزدیک با پکن چیزی بر زبان نمی آورند.

 

این رسانه در ادامه با اشاره به بیانیه کاخ الیزه پیش از سفر مکرون به چین از مکالمه رئیس جمهوری فرانسه با همتای آمریکایی خود خبر داد و اعلام کرد که این دو مقام در تماسی پیش از سفر مکرون به چین در مورد هدف خود مبنی بر تلاش برای متقاعد کردن چین برای میانجی گری در پایان جنگ اوکراین و مشارکت در ایجاد صلح پایدار در منطقه گفت‌وگو کردند.

 

اما کاخ سفید در این خصوص محتاط تر عمل کرد و تنها به یک قرائت دو خطی اکتفا و اعلام کرد که بایدن و مکرون در مورد سفر آتی رئیس جمهوری فرانسه صحبت کرده و بر حمایت خود از اوکراین تاکید کردند.

 

نکته حائز اهمیت دیگر سفر رئیس جمهوری فرانسه به چین همراهی یک هیات تجاری برای تقویت روابط اقتصادی است؛ آن هم در شرایطی که واشنگتن از ماه ها پیش هشدار داده که پکن در حال بررسی ارسال سلاح به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین است.

 

در این میان، مقام های فرانسوی در واکنش به انتقادات مطرح شده برای تقویت روابط اقتصادی با چین در بحبوحه نزدیکی فزاینده پکن- مسکو می گویند که تضاد منافعی بین حفظ روابط تجاری با چین آن هم در حالی که چین در تلاش برای رفتار مسئولانه تر است، نمی بینند.

 

اما منتقدان تاکید دارند که تمرکز هیات اقتصادی همراه مکرون بر تقویت روابط تجاری هر گونه تلاش برای تحت فشار قرار دادن شی جین پینگ برای برخورد سختگیرانه تر با روسیه را تضعیف می کند.

 

این تارنمای متعلق به کنگره آمریکا با اشاره به اینکه همه رهبران اروپایی دیدگاه فرانسه در مورد چین را ندارند، افزوده است: «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا که مکرون را در سفر او همراهی می‌کرد، موضع جنگ‌طلبانه‌تری اتخاذ کرده و پکن را در داخل کشور، سرکوب‌گرتر و در خارج تهاجمی تر خواند و گفت که اروپا باید در روابط اقتصادی خود با چین جانب احتیاط را در پیش گیرد.

 

وی همچنین ضمن انتقاد از دوستی شی با «ولادیمیر پوتین» گفت: چگونگی تعامل چین با پوتین که جنگ را در اوکراین به راه انداخته، عاملی تعیین کننده در آینده روابط اتحادیه اروپا و چین خواهد بود.

 

به باور کارشناسان، رویکرد تند رئیس کمیسیون اروپا بیشتر به کشورهای اروپای مرکزی و شرقی نزدیک است که با دیدگاه های فرانسه و آلمان مبنی بر اینکه تعامل با چین می تواند به جلوگیری از تجاوز کمک کند، تفاوت فاحشی دارد.

 

با این حال، بیشترین نگرانی در مورد روابط اروپا و آمریکا در صورت پیروزی یک نامزد جمهوری خواه در انتخابات ۲۰۲۴ و ایجاد یک دولت انزواطلب است. به عبارتی از آنجا که بایدن از زمان ورود به کاخ سفید در تلاش برای بازسازی روابط با متحدان اروپایی بود که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به شدت متشنج شده بود، بیم آن می رود با آمدن یک رئیس جمهوری جمهوری خواه به کاخ سفید روابط دو سوی آتلانتیک بار دیگر همانند دوران ترامپ متلاطم شود.