نخستوزیر مجارستان گفت، جهان با بزرگترین تغییر قدرت در دهههای اخیر مواجه است؛ به عبارتی ایالات متحده جایگاه پیشرو خود را به چین میبازد.
به گزارش ایسنا، به نقل از راشا تودی، ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان در سخنرانی سالانه خود هشدار داد: اگر آمریکا نپذیرد که نمیتواند همیشه "برنده" باشد، چنین چیزی میتواند به یک درگیری بزرگ میان واشنگتن و پکن منجر شود.
او افزود: چین به یک غول تولیدی بدل شده و اکنون در حال سبقت گرفتن از آمریکا است.
اوربان با اشاره به نقش جایگاه آمریکا و چین در ۳۰ سال اخیر و مقایسه آنها تصریح کرد: در حال حاضر آمریکا در شرف خداحافظی کردن با موقعیتش به عنوان تنها ابرقدرت جهان است.
نخستوزیر مجارستان ضمن بیان اینکه چین در حال به چالش کشیدن ارزشهایی است که واشنگتن آنها را جهانی تلقی میکرد، گفت: چین، ارزشهای آمریکا را یک "ایدئولوژی خصمانه" قلمداد میکند و بعضا هم درست میباشد.
وی در ادامه تاکید کرد: چنین چیزی قاعدتا با سیاستهای واشنگتن که میخواهد همیشه خود برتر باشد، سازگار نیست. به طور کلی تلاشها برای به چالش کشیدن هژمونی موجود در تاریخ بشر به یک درگیری بزرگ در موقعیتهای مختلف منجر شده است. هیچ برنده و یا بازنده ابدی وجود ندارد.
ویکتور اوربان معتقد است: درگیری میان این دو قدرت بزرگ (آمریکا و چین) اجتنابناپذیر نیست و احتمالش وجود دارد. جهان به یک توازن جدید احتیاج دارد و این دو قدرت مخالف باید یکدیگر را به تساوی به رسمیت بشناسند. کشورهای اصلی امروزه باید این موضوع را بپذیرند که دیگر به جای سلطه آمریکا، دو خورشید در یک آسمان وجود دارد.
اوربان همچنین با اشاره به جایگاه اروپا در عرصه اقتصاد جهانی و تحریمهای ضد روسی غرب خاطرنشان کرد: اروپا در حال از دست دادن جایگاهش در اقتصاد جهانی است. اروپا به دلیل اعمال تحریمهایی علیه روسیه، منفعتهای رقابتی خود را بیشتر از دست خواهد داد. این ایده که روسیه میتواند به واسطه محدودیتها و تحریمهای گوناگون از اقتصاد جهان کنارهگیری کند، یک "توهم" است. اتحادیه اروپا شاهد نتایج تصمیمات نادرستش بوده است. دیگران انرژی روسیه را به جای ما میخرند و ما پول بیشتری برای انرژی پرداخت میکنیم.
به گفته نخستوزیر مجارستان، انگلیس و ایتالیا از اقتصادهای شماره ۱۰ جهان حذف شدهاند و آلمان از جایگاه چهارم به جایگاه دهم سقوط کرده است. بخش چشمگیر اقتصاد اروپا همچنان به روسیه وابسته است.
ویکتور اوربان در پایان ضمن تاکید بر آنکه شرکتهای غربی علیرغم تحریمها علیه روسیه، قادر به ترک این کشور نیستند، افزود: طبق اطلاعاتی که دارم، ۸۸ درصد از شرکت های دارویی، ۷۹ درصد معدن، ۷۰ درصد انرژی و ۷۷ درصد دیگر شرکت های صنعتی اروپایی که در ابتدای سال ۲۰۲۲ در روسیه فعالیت میکردند، همچنان در این کشور باقی ماندهاند. از ۱۴۰۰ شرکتهای اصلی غربی، فقط ۸.۵ درصد آنها روسیه را ترک کردهاند.
مجارستان در بحبوحه درگیری مداوم روسیه و اوکراین، به عنوان یکی از منتقدان اصلی سیاستهای غرب شناخته شده است. بوداپست بارها خواستار آتشبس و انعقاد قرارداد صلح در درگیری اوکراین شده و اتحادیه اروپا را به دلیل ارسال تسلیحات به کییف به باد انتقاد گرفته است.