پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار اهانت به مقدسات
تاريخ خبر: دوشنبه، 2 مرداد 1402 ساعت: 09:20

یک کارشناس مسایل بین‌الملل گفت: اقدام مشترک و منسجم کشورهای عربی اسلامی در برخورد با اهانت به مقدسات مسلمانان و قرآن کریم می‌تواند مانع از تکرار توهین‌ها و به ویژه مانع از عکس‌العمل‌های افراطی فردی و جمعی در بین مسلمانان شود.

صباح زنگنه در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تکرار هتک حرمت قرآن کریم در برخی کشورهای اروپایی گفت: اتفاقی که افتاده حاکی از پدیده‌هایی است که باید به طور عمقی و ریشه‌ای این مسایل بررسی شود. این پدیده ترکیب شده از عواملی از جمله مهاجرت از کشورهای منطقه به اروپا، ایجاد فضای اسلام هراسی در اروپا و رشد افراط گرایان یا راست‌گرایان افراطی در احزاب اروپایی است. این عوامل مکمل هم هستند و به این شرایط دامن می‌زنند.

وی ادامه داد: معتقدم اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار این حوادث شامل احضار سفرا، تماس و رایزنی وزیران خارجه و مقامات کشورها با یکدیگر و تعطیلی سفارت‌خانه‌ها در سوئد و اخراج سفیران سوئد در کشورهای مسلمان و عربی منطقه ضروری است، اما برای جلوگیری از تکرار این اقدامات به اقدامات همه جانبه‌ی پرنفوذ از سوی کشورهای عربی اسلامی نیاز داریم.

این کارشناس مسایل بین‌الملل در پاسخ به اینکه کشورهای اسلامی در شرایط سیاسی و منطقه‌ای می‌توانند یک اراده دسته جمعی و همه جانبه‌ در این باره از خود نمایش دهند؟ اظهار کرد: بله، اگر درخواست شود و سازمان همکاری اسلامی تشکیل جلسه بدهد و به این موضوعات رسیدگی شود و موضع‌گیری‌های مشترک انجام شود حتما نتیجه بخش خواهد بود و شدنی است. در برخی موارد قبلا هم این اقدامات انجام شده بود مثلا در بحث انتشار کتاب آیات شیطانی که جهان اسلام به طور متفق عکس‌العمل نشان داد و الان هم می‌توانند این موضع مشترک را اتخاذ کنند.

زنگنه درباره پیشنهاد تحریم کالاهای سوئدی و دانمارکی گفت: تعطیلی همکاری‌های اقتصادی با سوئد هم وجه دیگری از عکس‌العمل‌ها می‌تواند باشد، اما عمیق‌تر از این‌ها ممکن است در کشورهای دیگری از اروپا مثل فرانسه و نروژ این اقدامات تکرار شود یا در آلمان. از این رو کشورهای اسلامی یک بررسی عمیق لازم دارند که موضوع اهانت نکردن به قرآن کریم و مقدسات مسلمان و دیگر ادیان به تعهد سیاسی دولت‌های اروپایی در عدم صدور مجوز اهانت بینجامد و این کشورها به بهانه آزادی بیان و حقوق بشر چنین مجوزهایی را صادر نکنند.

وی درباره اهانت به مقدسات مسلمانان توسط مهاجر عراقی در سوئد گفت: عنصر مهاجرت در این رابطه مهم است. مهاجرت از کشورهای عربی اسلامی به خاطر شرایط نامناسب این کشورها به اروپا بسیار افزایش یافته و از سویی کشورهای پذیرنده مهاجران و سیاست‌هایی که به آنها برای دریافت پناهندگی تحمیل می‌کنند مشکلات را زیاد می‌کند در هر حال این مهاجران تحت تاثیر و تحمیل فشار اقتصادی و فرهنگ جدید هستند و باید به این مسایل نیز توجه شود.

این کارشناس مسایل بین‌الملل افزود: رسانه و اطلاع رسانی یا دیپماسی رسانه‌ای هم باید در برنامه دولت‌ها برای جلوگیری از اقداماتی از این دست قرار گیرد.

وی گفت: کشورهای اسلامی با همکاری کشورهای اروپایی باید مانع از تکرار این حوادث شوند چرا که ممکن است در آینده شاهد افزایش تنفر و اسلام‌هراسی و گسترش آن به کشورهای مختلف اروپایی باشیم. ادامه این حوادث در کشورهای اروپایی می‌تواند خطرات زیادی برای سفارت‌خانه‌های این کشورها در سراسر جهان و منطقه و رفتارهای خشن نسبت به اتباع این کشورها در کشورهای اسلامی داشته باشد.