پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


هوش مصنوعی، جدیدترین آتش‌ نشان جهان است
تاريخ خبر: سه شنبه، 10 مرداد 1402 ساعت: 12:07

 

هوش مصنوعی با کمک دوربین‌های با وضوح بالا که تا ۲۴ کیلومتر مربع در هر چهار جهت را زیر نظر دارند، می‌توانند نسبت به وقوع آتش سوزی به محض شروع، اطلاع رسانی کنند و مانع از پیشرفت و غیر قابل کنترل شدن آن شوند.

به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، با آتش‌سوزی‌های فعلی در یونان، ایتالیا و آمریکای شمالی و استرالیا در پی پدیده «ال نینو» که می‌تواند تابستان تلخ دیگری مملو از آتش‌سوزی‌ها را رقم بزند، رقابت برای توسعه فناوری‌های بهترِ واکنش سریع و حتی راه‌هایی برای پیش‌بینی دقیق شیوع آنها ادامه دارد.

بهترین شانس برای مهار آتش‌سوزی‌ها از طریق واکنش سریع و زودهنگام است، این همان چیزی است که مدل‌های جدید که نظارت مداوم را با هوش مصنوعی ترکیب می‌کنند، امیدوارند به میدان بیاورند.

شرکت پانو ای‌آی(Pano AI) که بیش از ۲.۴ میلیون هکتار زمین در کالیفرنیا، کلرادو، اورگان، واشنگتن، آیداهو و مونتانا را در ایالات متحده تحت نظر دارد، به یک استارتاپ پیشرو در حوزه هوش مصنوعی تبدیل شده است که آتش‌سوزی‌های جنگلی را هدف قرار داده و اکنون پوشش خود را در استرالیا نیز برای ایجاد بزرگترین شبکه شناسایی آتش سوزی در این کشور گسترش می‌دهد.

این فناوری با شناسایی خطر آتش سوزی در لحظه، ارزیابی تهدیدها و هشدار دادن به تیم‌های واکنش سریع، ارائه داده‌های جامع که می‌تواند در زمان صرفه‌جویی کند و به طور بالقوه تفاوت بین مهار آتش‌سوزی و رقم خوردن فاجعه باشد، کار می‌کند.

دوربین‌هایی که می‌توانند به صورت ۳۶۰ درجه اسکن کنند، در ارتفاع مستقر می‌شوند و دائماً مناظر را زیر نظر دارند و به دنبال دود آشکار هستند. این دوربین‌ها که می‌توانند تا ۱۵ مایل(۲۴ کیلومتر) را در همه جهات ردیابی کنند، تصاویری با کیفیت بالا می‌گیرند و از فناوری یادگیری عمیق برای شناسایی آتش‌سوزی‌ها، تهدید آنها، مشخص کردن مکان آنها و جمع‌آوری اطلاعات بیشتر در مورد سرعت احتمالی گسترش و جهت آن استفاده می‌کنند.

آرویند ساتیام مدیر ارشد بازرگانی و یکی از هم‌بنیان‌گذاران Pano AI گفت: تیم ما در «پانو» متشکل از متخصصان سابق آتش نشانی و همچنین فناوران در کلاس جهانی است که گردهم آمده‌اند تا بهترین ابزار ممکن را برای اولین واکنش در مقابل وقوع آتش سوزی بسازند.

وی افزود: ۱۴ ایستگاه نظارتی جدید برای نظارت بر «مثلث سبز» که منطقه‌ای ناهموار از بوته‌زارها در جنوب شرقی استرالیا است، در نظر گرفته شده است.

مطالعات به طور فزاینده‌ای به بررسی نحوه استفاده از هوش مصنوعی، همراه با داده‌های ابری و ماهواره‌ای برای به حداقل رساندن زمان بین شناسایی یک تهدید و بسیج شدن تیم‌های آتش نشانی پرداخته‌اند.

استارتاپ‌های دیگری مانند Firestory نیز از داده‌های مبتنی بر فضای ابری و هوش مصنوعی برای کمک به پیش‌بینی مناطق خطر احتمالی برای آتش‌سوزی‌های جنگلی استفاده می‌کنند.

مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۲۲ برنامه آزمایشی FireAid را در ترکیه رهبری کرد که از هوش مصنوعی و الگوریتم‌های یادگیری ماشینی برای پیش‌بینی شیوع آتش سوزی استفاده می‌کرد. این برنامه منجر به نرخ موفقیت ۸۰ درصدی در پیش‌بینی دقیق محل وقوع آتش‌سوزی ۲۴ ساعت قبل از وقوع آن شد و به مقامات زمان می‌داد تا فعالانه واکنش نشان دهند.

نظارت با دوربین و هوش مصنوعی در استراتژی‌های بازیابی پس از آتش‌سوزی نیز نقش مهمی ایفا و به دانشمندان کمک می‌کند تا بفهمند طبیعت و حیات وحش چگونه پس از آتش سوزی‌های ویرانگر بازسازی می‌شوند.

هزینه جهانی آتش‌سوزی‌های جنگلی سالانه ۵۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود. در سال ۲۰۲۱، آتش سوزی‌ها حدود ۶۴۵۰ مگاتن کربن دی اکسید را وارد جو کردند. در سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ نیز حدود ۳ میلیارد حیوان در آتش سوزی تابستانی استرالیا تلف شدند یا زیستگاه اصلی خود را از دست دادند.

ایالات متحده از سال ۲۰۰۰ تاکنون ۱.۵ میلیون آتش سوزی جنگلی را تجربه کرده است. تنها تا اول ژوئن امسال(۲۰۲۳)، ۱۸ هزار و ۳۰۰ آتش سوزی در سال جاری بیش از ۵۱۱ هزار هکتار را در این کشور تحت تاثیر قرار داده است.