رئیسجمهور مصر در دیدار با نخستوزیر یونان پیشنهاد برگزاری اجلاسی با حضور سران کشورهای مصر، ترکیه، یونان و قبرس یونانینشین را ارائه کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت العربی الجدید، یک دیپلمات عالی رتبه مصری فاش کرد که در دیدار روز پنجشنبه عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر با کریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان در شهر العلمین اقدامات مربوط به تنظیم دوباره روابط در منطقه شرق دریای مدیترانه در راستای پایان دادن به درگیریها در آنجا و رسیدن به توافقهایی برای بهرهوری هرچه بیشتر از منابع این منطقه بررسی شد.
این دیپلمات به العربی الجدید گفت، سیسی چشمانداز مصر برای برگزاری اجلاس چهارجانبهای در مرحله آتی با حضور مصر، یونان، ترکیه و جمهوری قبرس در قاهره و برای بررسی تنشها در شرق دریای مدیترانه و نزدیکسازی نظرات در تعیین مرزهای دریایی و امکان الحاق ترکیه به همایش گازی شرق مدیترانه را ارائه کرد.
او افزود: قرار است اجلاس پس از دیدار عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر به آنکارا انجام شود و قرار است رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز سفری به شمال آفریقا از جمله لیبی داشته باشد، مسؤولان قاهره و آنکارا درباره امکان برگزاری اجلاسی در قاهره در پایان سفر اردوغان به منطقه در حال رایزنی هستند.
به گفته این دیپلمات، سیسی در دیداری که با میتسوتاکیس در العلمین داشت، تاکید کرد، مصر بر حضور یونان و قبرس تاکید دارد و نمیخواهد در چارچوب ازسرگیری روابط با ترکیه هیچگونه اقدامی که به آتن و نیکوزیا ضربه بزند، در پیش بگیرد و همینطور به دنبال ایفای نقشی میانه برای پایان دادن به درگیریها میان آتن و آنکارا و آرام کردن اوضاع در منطقه شرق مدیترانه است.
این دیپلمات تاکید کرد: نخست وزیر یونان موافقت خود را با برگزاری اجلاس اعلام کرد اما تضمینهای بیشتری را درباره جدیت ترکیه برای ورود به مذاکرات و تغییر رویکرد فعلیاش مبتنی بر اقدامات فردی را خواستار شد. او در ادامه نیز فاش کرد که قبرس نیز از اقدام مصر استقبال کرد.
دیدار سیسی و میتسوتاکیس در حالی انجام شد که کشورهای حوزه دریای مدیترانه به ویژه مصر، ترکیه، یونان و قبرس با تغییر و تحولاتی در موضعگیریهای سیاسی مواجه هستند.
در حالی که روابط قاهره و آنکارا با پیشرفت چشمگیری مواجه بوده و سطح نمایندگی دیپلماتیک میان دو کشور به تعیین سفیر رسید اما سفر سیسی به آنکارا برای دیدار با اردوغان که از قبل برنامهریزیشده بود، تا اطلاع ثانونی به تعویق افتاد و تاکنون دلیل روشنی برای این تاخیر اعلام نشده است.
برخی منابع دیپلمات به العربی الجدید گفتند، موضوع ترسیم مرزهای دریایی میان دو کشور در راس برنامههای دیدار آتی اردوغان و سیسی است و علاوه بر آن مسایل دیگری از جمله بحران لیبی از محورهای دیدار دو طرف است، قاهره برای اینکه منافعش با ترکیه آسیب نبیند، هنوز پرونده تعیین مرزها با آتن را حلوفصل نکرده است.
طبق بیانیه دفتر ریاست جمهور مصر، در دیدار سیسی و میتسوتاکیس درباره مسایل مهم و مشترک منطقه در راستای موضعگیریهای دو کشور در منطقه شرق مدیترانه تبادل نظر و تاکید شد، در کنار آخرین تحولات بحرانهای کنونی منطقه به ویژه لیبی، همایش گاز شرق مدیترانه به منزله یکی از مهمترین سازوکارها در این چارچوب است.
تعاملات منطقهای در حوزه مدیترانه
مختار غباشی، معاون رئیس مرکز عربی پژوهشهای سیاسی و استراتژیک درباره سفر نخست وزیر یونان و تعاملات منطقهای جدید در منطقه دریای مدیترانه به العربی الجدید گفت: مصر درگاه مهمی برای حل اختلافات ترکیه با یونان و قبرس است، مخالفت ترکیه با تعیین مرزها میان قبرس و یونان به دلیل تاکید آن بر داشتن حقوقی تاریخی در این مناطق است.
غباشی افزود: سفر نخست وزیر یونان در این مقطع زمانی با توجه به موضوعات مشترک متعدد میان مصر و یونان، در ابعاد سیاسی و اقتصادی ویژگیها و اهمیت بالایی دارد، از جمله این موضوعات کشورهای همسایه دو طرف است به ویژه که یک ائتلاف یونانی-مصری-قبرسی وجود دارد که به منزله هسته اولیه همایش میدانهای گازی شرق مدیترانه است که در حال حاضر مقر آن در قاهره قرار دارد، چراکه کشورهای این همایش ۵۱ درصد منابع گاز جهان را در اختیار دارند و روابط دوجانبه مصر و یونان به دلیل ارتباطات متعدد آنها با یکدیگر، از اهمیت بالایی برخوردار است.
معاون رئیس مرکز عربی پژوهشهای سیاسی و استراتژیک در ادامه گفت: از جمله موضوعاتی که یونان، مصر را درگاه آن میبیند، مساله لیبی و گاز آن به ویژه پس از توافق تعیین مرزهای دریایی میان ترکیه و لیبی و نیز مهاجرتهای غیرقانونی است که لیبی گذرگاهی برای یونان محسوب میشود، در واقع با توجه به اینکه مصر نفوذ قدرتمندی در مساله لیبی دارد، ثبات در لیبی برای یونان اهمیت دارد.
تبادل منافع مصر، ترکیه و یونان
احمد اویصال، مدیر مرکز پژوهشهای استراتژیک خاورمیانه (اورسام) در گفتگو با العربی الجدید اظهار کرد: بهبود روابط میان ترکیه و مصر موجب ناخرسندی یونان میشود چراکه یونان در تلاش است قاهره را متقاعد کند در کنارش بایستد اما تحولات به وجود آمده در منطقه و کل جهان ترکیه و مصر را به بهبود هرچه بیشتر روابط و همکاریهای مشترکشان درباره مسایل یکدیگر سوق داد، هر یک از دو طرف بر این باور است که پس از تعلیق در روابط، اکنون زمان اتحاد فرا رسیده و این ابتکار عمل ترکیه در جهان عرب است که در تحقق اهداف با امارات و عربستان و امروز با مصر موفق عمل کرد و در ادامه منافع ترکیه و مصر بر منافع مصر و یونان سایه افکند.
اویصال در ادامه گفت: چالشهایی که مصر در سطح داخلی در حوزه اقتصاد و انرژی و در خارج در پروندههایی همانند مساله فلسطین، سودان و لیبی با آنها روبهرو است، نیازمند آن است که در مرحله آتی دست خود را در دست ترکیه بگذارد.
مدیر مرکز پژوهشهای استراتژیک خاورمیانه (اورسام) درباره احتمال میانجیگری مصر میان ترکیه و یونان نیز گفت: منطق تقسیم آبهای دریای مدیترانه از منظر ترکیه به شکل تقسیم منصفانه و ترسیم مرزها از وسط قارههاست، به این شکل که ترکیه در شمال و مصر در جنوب، اما منطق یونان بر حذف ترکیه از داشتن حق و حقوقی در دریای مدیترانه مبتنی است، بر این اساس در رویکرد ترکیه در مقایسه با رویکرد یونان برای تقسیم و تعیین مرزها، مساحت بسیار بیشتری به مصر داده میشود.
رخا احمد حسن، معاون سابق وزیر خارجه مصر تیز در گفتگو با العربی الجدید اظهار کرد: کشورهای ائتلاف سهگانه (مصر، قبرس و یونان) امیدوار هستند که بهبود روابط مصر و ترکیه تاثیر مثبتی بر شرایط کلی در شرق دریای مدیترانه داشته باشد به ویژه که روساس جمهور ترکیه و مصر قرار است با یکدیگر دیدار کنند و با توجه به مخالفت ترکیه با حفاری گاز در گذشته، چه بسا امید میرود سیسی از اردوغان بخواهد در مرحله آتی به دو کشور اجازه حفاری گاز را بدهد.
احمد حسن در ادامه گفت: در راس موضوعات روابط دوجانبه دو طرف قرار دارد زیرا مصر تلاس میکند معاملات تجاری خود را با یونان افزایش داده و سرمایههای یونانی را جذب کند و همینطور مصر برای پرونده مهمتر یعنی مایعسازی گاز یونان در کارگاههای مصر سپس صادرات آن به جهان تلاش میکند. بر این اساس مصر به سفر نخست وزیر یونان اهمیت بسیاری میدهد. یونان نیز پروندههای مهمی روی میز مصر دارد که تنها از طریق درگاه مصر میتوان اهداف آنها را محقق کرد.