لهستان قرار است بزرگترین رژه نظامی خود در چند دهه گذشته را امروز (سهشنبه) همزمان با آن برگزار کند که تنشها در مرز ناتو با بلاروس تشدید شده است.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری سیانان، وزارت دفاع لهستان اعلام کرد که در «روز ارتش لهستان» ۲۰۰ واحد تجهیزات لهستانی و خارجی، ۹۲ هواپیما و ۲۰۰۰ سرباز لهستانی رژه برگزار میکنند.
برخی از تازهترین تجهیزات نظامی لهستان در این رژه حضور خواهند داشت، از جمله تانکهای آمریکایی آبرامز، تانکها «کِی ۲» و هوویتزرهای خودکششی «کِی ۹» ساخت کره جنوبی، راکتاندازهای هیمارس، هوویتزرهای خودکششی «کرب» و سامانه موشکی آمریکایی پاتریوت.
لهستان در سالهای اخیر به یکی از قدرتهای نظامی برجسته اروپا تبدیل شده و در پی الحاق شبهجزیره کریمه اوکراین توسط روسیه در ۲۰۱۴، میلیاردها دلار به این امر اختصاص داده است. نفوذ دیپلماتیک ورشو هم با نقشی که در حمایت از اوکراین ایفا کرده، افزایش یافته است.
اخیراً در واکنش به حضور سربازان گروه پیمانکار نظامی واگنر در همسایگان لهستان در بلاروس، ورشو اعلام کرد که هزاران سرباز لهستانی در مرزهای شرقی این کشور مستقر میشوند.
ماهها بود که خبرهایی پراکنده از اختلاف میان یوگنی پریگوژین، بنیانگذار گروه پیمانکار نظامی واگنر و نیروهایش با نیروهای ارتش روسیه و شخص وزیر دفاع، سرگئی شویگو، به گوش میرسید. نیروهای واگنر، ارتش روسیه را به «بیکفایتی» در جنگ اوکراین و عدم پشتیبانی از خود در این جنگ متهم میکردند و پریگوژین نیز هر از گاهی تهدید میکرد که نیروهای خود را از خطوط مقدم جنگ خارج میکند.
اختلاف پنهان و آشکار میان یوگنی پریگوژین، بنیانگذار گروه پیمانکار نظامی واگنر و فرماندهان نظامی روسیه در جریان بود، تا اینکه پریگوژین در ۲۳ ژوئن در پیامی تلگرامی به سیم آخر زد و مدعی شد که نیروهایش با موشک هدف حمله قرار گرفتهاند. او تهدید به انتقام کرد و با سربازانش به سمت مسکو به راه افتاد.
اما یک روز بعد با میانجیگری الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس این درگیری پایان یافت و پریگوژین به نیروهایش دستور عقبنشینی از مواضع خود در خاک روسیه را داد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین هم گفت که پرونده جنایی علیه پریگوژین مختومه شده و او با ضمانت شخص ولادیمیر پوتین به بلاروس رفته است.
واگنر حالا در حال ساخت پایگاههای نظامی در بلاروس است و ورشو نگران است که این هم مانند تحرکات ارتش روسیه پیش از حمله به اوکراین، زمینهسازی برای حمله به خاک لهستان باشد.
لهستان نهتنها با اوکراین و بلاروس، بلکه با بخش «کالینینگراد» که متعلق به روسیه، اما خارج از سرزمین اصلی این کشور واقع شده هم مرز دارد. کارشناسان بر این باورند که لهستان با رژه امروز خود پیغامی مخابره میکند که روسیه و بلاروس معنای آن را درک خواهند کرد.
ادوارد آرنولد، محقق یک اندیشکده امنیتی انگلیسی گفت: این کار برای شورویهاست. روسیه همین رژه را در هشتم مه دارد، بلاروس هم آن را برگزار میکند. کره شمالی هم چنین چیزی دارد. کشورهای رقیب این را یک قدرتنمایی قلمداد میکنند.
علاوه بر این، دولت لهستان دو ماه دیگر با انتخابات سراسری مواجه است و فارغ از قدرتنمایی برای روسیه و متحدانش، ورشو به دنبال افزایش اطمینان مردم این کشور از توان دولت برای دفاع از آنهاست.