پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


از خونخواری پشه آئدس در طول روز تا جلوگیری از تولید مثل آن
تاريخ خبر: سه شنبه، 31 مرداد 1402 ساعت: 09:47

 

یک حشره شناس، با بیان اینکه پشه آئدس برای زندگی در کنار انسان سازگار شده است، خاطرنشان کرد: این پشه در مناطق شهری و حاشیه شهر و روستا و مناطق جنگلی تخم گذاری می کند.

به گزارش ایسنا، دکتر شهیاد آذری حمیدیان، آئدس آلبوپیکتوس را پشته بومی جنوب شرق آسیا دانست که برای نخستین بار در هند گزارش و توصیف شد و اظهار کرد: اخیرا این پشه را برای نخستین بار در گیلان جمع آوری کردیم.

وی یکی از ویژگی های خاص پشه آئدس را خونخواری در طول روز دانست و افزود: این پشه پیش از غروب آفتاب، بعد از ظهر و صبح اول وقت خونخواری می کند و به ندرت در شب هم شاهد خونخواری آن هستیم.

این استاد تمام حشره شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به تفاوت آئدس با پشه های معمولی، تصریح کرد: این پشه کمی از پشه خانگی کوچک تر است و اگر با ذره بین به آن نگاه کنیم، باندهای تیره و روشن را روی پاهایش به خوبی مشاهده خواهیم کرد؛ البته تشخیص این پشه برای حشره شناسان آسان است، زیرا با گونه های موجود در استان تفاوت دارد.

آذری حمیدیان، اهمیت پشه آئدس در کشورهای جنوب آسیا را در ناقل بودن بسیاری از بیماری ها همچون ۲۲ گونه آربوویروس و ایجاد بیماری در پرندگان و حیوانات و... دانست و تصریح کرد: خوشبختانه بسیاری از این بیماری های ویروسی را به صورت بومی و انتقال محلی در کشور نداریم، اما آنچه که اکنون مهم است، گزش هایی است که آئدس در طول روز ایجاد می کند.

وی با بیان اینکه پشه آئدس برای زندگی در کنار انسان سازگار شده است، خاطرنشان کرد: این پشه در مناطق شهری و حاشیه شهر و روستا و مناطق جنگلی تخم گذاری می کند و لانه های لاروی کوچک مانند یک قوطی کنسرو محل مناسبی برای آن است.

این استاد تمام حشره شناسی، اهمیت پزشکی و دامپزشکی پشه آئدس را در سازگاری آن برای زندگی در مجاورت انسان دانست و بیان کرد: مردم حتما به اطلاعات رسمی دانشگاه علوم پزشکی استان توجه کنند، زیرا در شرایط فعلی، هیچ بیماری که به وسیله این پشه منتقل شود، به صورت انتقال محلی در استان و کشور وجود ندارد.

دکتر سید محمود رضوانی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز، با اشاره به اقداماتی که برای کنترل پشه آئدس در حال انجام است، اظهار کرد: تاکنون این پشه در نقاطی از دو شهرستان رشت و انزلی یافت شده‌ که برای کنترل وفور آن از همان روزهای ابتدایی شناسایی آن، مه پاشی محیط در حال انجام است.

وی افزود: مه پاشی نقاطی که پشه در آنها صید و شناسایی شده، منجر به کاهش و کنترل تعداد پشه ها می شود و این مهم با نظارت کارکنان بهداشت محیط در حال انجام است تا بتوانیم از وفور پشه جلوگیری کنیم و مانع از تولید مثل بیشتر پشه شویم.

معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه بهسازی محیط می تواند گام اصلی مقابله با پشه آئدس باشد، تصریح کرد: پشه آئدس در ظرف هایی که اندکی آب در آنها جمع شده باشد مانند ظروف کنسرو رها شده در طبیعت و یا زیرگلدانی ها یا ظروفی که به عنوان زباله در پارک ها و فضای سبز رها می شود، تخم گذاری می کند؛ بنابراین بهسازی محیط و پاکیزه سازی کوچه ها و خیابان ها از وجود زباله های این چنینی و همینطور ظروفی که قابلیت جمع شدن آب در آنها وجود دارد، می تواند اقدام بسیار مهم و تاثیرگذاری در کاهش تعداد پشه باشد.

رضوانی یادآور شد: مطمئنا در کنار اقدامات بهداشتی مانند مه پاشی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در حال انجام است، مشارکت مردم در پاکیزه سازی و بهسازی محیط زندگی آنها در محله ها و کوچه ها یاری رسان همکاران ما در این حوزه است.